Pe ordinea de zi a ședinței din 21 ianuarie a Parlamentului au fost incluse mai multe proiecte de legi, inclusiv cel cu privire la avocatură. Vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea s-a arătat indignat de faptul că agenda deputaților este completată în pofida faptului că este o ședință extraordinară. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința și a anunțat că va ataca proiectele de legi incluse suplimentar astăzi la Curtea Constituțională. De asemenea, BCS va ataca la CC decizia cu privire la declararea stării de urgență.
În ședința din 21 ianuarie a Parlamentului, speakerul Igor Grosu a propus completarea ordinii de zi cu proiectul de lege cu privire la fondul de dezvoltare regională și locală (și unul conex acestuia) și cel cu privire la avocatură. Președintele Parlamentului a menționat că cele două inițiative sunt urgente – primul pentru că este așteptat cu nerăbdare de primari, iar cel de-al doilea pentru că vine să răspundă la un fenomen regretabil care se întâmplă în avocatură.
„O bună parte dintre cei mai toxici procurori și judecători, care fie fug, fie vor să se ascundă într-o altă ipostază – un detașament întreg se pregătește în perioada imediat următoare să îmbrace o altă robă. Sunt sigur că năravurile au rămas aceleași”, a argumentat Grosu.
Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea i-a atras atenția lui Igor Grosu că ședința în care s-au întrunit deputații este una extraordinară, prin urmare, completarea agendei de lucru ar fi contrară legii. Acesta a cerut să fie sistată procedura de vot.
„Noi încercăm să înțelegem ce are loc în Parlamentul R. Moldova și de ce Parlamentul se transformă într-o mașinărie de vot. Noi astăzi nu suntem într-o sesiune ordinară, așa cum prevede Regulamentul și legislația în vigoare. Sesiunea extraordinară se convoacă cu o agendă prestabilită pentru aceasta. De altfel, rog Direcția juridică să se expună. Ceea ce are loc acum este o încălcare a legii. Nu poți convoca sesiunea extraordinară și modifica ordinea de zi așa ca deputații să nu aibă posibilitatea să aibă această agendă, fără ca fracțiunile să vadă subiectele. Nu vă jucați vă rog cu ședința Parlamentului”, a argumentat Bătrîncea.
În replică, Grosu a spus: „Vă jucați voi cu destinele oamenilor. Noi ne ocupăm de problemele societății, a avocaturii și a comunităților locale”.
Șeful Direcției juridice a parlamentului Ștefan Creangă a explicat: „În aspect constituțional, sesiunea extraordinară este determinată de circumstanțe extraordinare, stabilite de Constituție și lege. Constituția impune câteva criterii: urgența în adoptarea legii, necesitatea, aplicarea imediată a legii. Aprecierea acestor criterii ține de competența Parlamentului”.
Subiectele propuse de către Igor Grosu au fost incluse în ordinea de zi. Drept reacție, fracțiunea BCS a părăsit sala de ședințe. Vlad Bătrîncea a anunțat că legile introduse suplimentar pe ordinea de zi vor fi atacate la Curtea Constituțională.
„Fracțiunea noastră se va adresa la Curtea Constituțională și vom ataca în afară de proiectele introduse ilegal în ordinea de zi a ședinței și introducerea stării excepționale. Sub paravanul stării excepționale, mai mulți juriști, experți au constatat că se comit ilegalități, inclusiv încercarea de a cenzura presa și de a interzice desfășurarea acțiunilor de protest. Pe durata de 60 de zile se introduce un regim când Comisia pentru situații Excepționale va înlocui Parlamentul”, a spus Bătrîncea.
Pe 20 ianuarie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Moldova din cauza crizei de pe piața energetică. Iar directorul Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că va cere ANRE majorarea tarifului pentru consumatorii casnici.