Anderi Mardari / NewsMaker

(VIDEO) Spînu: Cel mai probabil, tariful la gaz pentru noiembrie va fi de două ori mai mare decât cel din prezent

Cel mai probabil, tariful pentru gazele naturale va fi de două ori mai mare față de prețul plătit în acest moment de consumatori, care este de 4,20 lei pentru un metru cub. Informația a fost confirmată de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul ediției din 4 noiembrie a emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Ministrul Infrastructurii susține că au fost luate în calcul toate scenariile. El a menționat că au fost făcute calcule chiar și pentru 23 de lei, în condițiile în care prețul la bursă era $1200 pentru mia de metri cubi și nu exista, în acel moment, contract cu Gazprom.

„Noi am făcut calcule pentru toate scenariile: pentru 6,7,8,9,10,11… Am făcut calcule și pentru 23 de lei, în momentul în care prețul la bursă era de 1200$ și nu aveam contracte cu Gazprom. Am făcut și o simulare, pentru că dacă se cumpăra cu 1200 de dolari, prețul estimat putea fi de 23 de lei”, a precizat Spînu.

Vicepremierul a mai spus că nu poate oferi detalii despre tariful care urmează să fie adoptat.

„Nu pot să vă spun care ar fi tariful, pentru că formula de calcul presupune și alte cheltuieli. Dacă am merge pe $460 și am pune cursul, ar fi în jur de 8 lei. Dacă luăm în calcul doar prețul gazului. Dar trebuie să vedem care vor fi calculele făcute de Moldovagaz și prezentate ANRE”, a conchis viceprim-ministrul.

La întrebarea moderatoarei dacă prețul va fi dublu față de cel din prezent, Andrei Spînu a răspuns: „Cel mai probabil, da”.

***

Pe 4 noiembrie, a fost publicată cea mai recentă hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” va înainta o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică în vederea  ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni.

Anterior, șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban a anunțat că reprezentanții companiei lucrează asupra elaborarea calculelor cu privire la majorarea tarifului pentru gaz. În prezent, tariful este de 4,2 lei per m3 (fără TVA). Potrivit legii, „Moldovagaz” se adresează la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care verifică calculele și, dacă acestea corespund metodologiei, aprobă tariful solicitat.

Întrebat cu cât se va majora tariful, directorul „Moldovagaz” a răspuns: „Foarte bună întrebare. Acum analizăm diferite opțiuni, inclusiv având în vedere că trebuie să facem un pronostic pentru anul viitor, pentru că din anul curent au mai rămas doar două luni. Este un exercițiu foarte complex, luăm la bază atât cotațiile petrolului, pe piața spot. Nu uitați că joacă rol și cursul valutar, volumele care vor fi consumate, vremea…”. Întrebat dacă prețul ar putea fi mai mare de 10 lei per m3, acesta a răspuns: „Poate fi, dar nu vă pot spune acum ferm”. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: