VIDEO Tauber insistă să fie eliberată din penitenciar. Avocații susțin că au obținut noi probe
Full Article 3 minutes read

VIDEO Tauber insistă să fie eliberată din penitenciar. Avocații susțin că au obținut noi probe

Deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13, chiar dacă avocații apărării spun că au noi probe care ar permite eliberarea din arest a alesei poporului. Se întâmplă după ce magistrații Judecătoriei Chișinău au amânat pentru ziua de marți, 16 august, ședința în care urmau să examineze noile dovezi prezentate de apărare. Avocații acuză procurorii că nu au venit la ședință deliberat și că i-ar încălca, astfel,  dreptul clientei sale la un proces echitabil.

„Asistăm la o violare a dreptului unui proces echitabil, a libertății și siguranței doamnei Tauber. Nu a fost escortată azi în ședință pentru a fi examinată cererea acuzaților. De altfel, nu s-a prezentat nici acuzatorul de stat pentru a participa la această ședință. Considerăm că este o încălcare foarte gravă, or astfel de cereri se examinează neîntârziat, adică în maxim 2-3 zile”, a declarat avocatul Marinei Tauber.

Avocații apărării spun că au cerut instanței revocarea măsurii preventive și aplicarea unei masuri non-privative de liberate. Apărarea invocă noi probe, pe care ar fi dorit să le prezinte în instanță, fără a preciza, însă, despre ce probe ar fi vorba.

„Cerere de revocare a fost întemeiată cu noile probe care servesc pentru eliberarea persoanei. Aceste probe servesc temei pentru lipsa riscurilor care nu au fost posibil de prezentat odată cu mandatul de arest, deoarece am fost impuși de situație când am primit demersul de aplicare a măsurii preventive în aceeași zi când s-a examinat. Acu, având acum timp am adunat niște probe pe care vrem să le prezentăm instanței de judecată”, au mai spus avocații Marinei Tauber.

Potrivit apărării, instanța a decis amânarea ședinței de judecată pentru ziua de marți. 16 august. Decizia a fost criticată de apărătorii Marinei Tauber, pe care au catalogat-o drept o „încălcare foarte gravă”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PG, Mariana Cherpec a declarat că „toate drepturile Marinei Tauber sunt respectate”.

Precizăm că magistrații Curții de Apel Chișinău au respins, pe 1 august, recursul avocaților parlamentarei privind anularea măsurii de arest preventiv. Din sala de judecată, Tauber a calificat reținerea ei drept una „ilegală” și la „comandă”.

Amintim că  Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

la 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor. Ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: