VIDEO Un deputat ucrainean îndeamnă Moldova să adere la NATO și să renunțe la neutralitate: „Dacă aveți nevoie de ajutorul Ucrainei, spuneți”

Deputatul ucrainean Aleksey Goncharenko îndeamnă Republica Moldova să adere la Alianța Nord-Atlantică, să renunțe la neutralitate și să rezolve problema transnistreană. Declarațiile oficialului de la Kiev au fost făcute în cadrul reuniunii Consiliului Europei.

„Nu trebuie să fie nici un dubiu: dacă Rusia ar fi capturat Odesa sau sudul Ucrainei, următoarea țară atacată ar fi fost Moldova. Ce a salvat-o pe Moldova? Nu neutralitatea, dar armata ucraineană. Este atât de clar… (…) Nu trebuie să uităm nici de Transnistria, parte a Moldovei, dar care este controlată de Rusia de zeci de ani. (…) Mă adresez acum poporului din Moldova. Eu cred că trebuie să luați decizii curajoase. Este bine că Moldova împreună cu Ucraina se îndreaptă spre UE, noi vă vom susține mereu, dar luați o decizie radicală – uitați de neutralitate, aderați la NATO, și uitați despre Transnistria. Dacă aveți nevoie de ajutorul Ucrainei, suntem gata să vă ajutăm prin orice mijloace pentru a pune capăt amenințărilor care vin la adresa țărilor noastre, la adresa întregii Europe, pentru a le oferi viitoarelor generații șansa de a trăi fără influența rusească”, a declarat deputatul ucrainean Aleksey Goncharenko.

În ultimele luni, la Chișinău este dezbătut tot mai aprins subiectul neutralității. „Acest statut nu este de ajuns pentru a asigura securitatea Republicii Moldova”, a declarat recent viceprim-ministrul Nicu Popescu într-un interviu pentru presa străină. Chișinăul a declarat în repetate rânduri că își dorește o cooperare strânsă cu Alianța Nord-Atlantică, dar a precizat că o eventuală aderare va fi decisă doar de cetățenii Republicii Moldova, prin referendum.

Întrebați recent dacă țara noastră este gata să adere la NATO sau să ia în considerare această opțiune, președinta Maia Sandu a recunoscut că, deocamdată, societatea moldovenească nu este gata pentru acest pas, iar premierul Dorin Recean a menționat că este nevoie de o amplă campanie de informare în acest sens. Totuși, ambii politicieni au catalogat relațiile dintre Chișinău și NATO, recent criticate de Kremlin, ca fiind foarte bune.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la UE pe data de 23 iunie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: