VIDEO Un deputat ucrainean îndeamnă Moldova să adere la NATO și să renunțe la neutralitate: „Dacă aveți nevoie de ajutorul Ucrainei, spuneți”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Un deputat ucrainean îndeamnă Moldova să adere la NATO și să renunțe la neutralitate: „Dacă aveți nevoie de ajutorul Ucrainei, spuneți”

Deputatul ucrainean Aleksey Goncharenko îndeamnă Republica Moldova să adere la Alianța Nord-Atlantică, să renunțe la neutralitate și să rezolve problema transnistreană. Declarațiile oficialului de la Kiev au fost făcute în cadrul reuniunii Consiliului Europei.

„Nu trebuie să fie nici un dubiu: dacă Rusia ar fi capturat Odesa sau sudul Ucrainei, următoarea țară atacată ar fi fost Moldova. Ce a salvat-o pe Moldova? Nu neutralitatea, dar armata ucraineană. Este atât de clar… (…) Nu trebuie să uităm nici de Transnistria, parte a Moldovei, dar care este controlată de Rusia de zeci de ani. (…) Mă adresez acum poporului din Moldova. Eu cred că trebuie să luați decizii curajoase. Este bine că Moldova împreună cu Ucraina se îndreaptă spre UE, noi vă vom susține mereu, dar luați o decizie radicală – uitați de neutralitate, aderați la NATO, și uitați despre Transnistria. Dacă aveți nevoie de ajutorul Ucrainei, suntem gata să vă ajutăm prin orice mijloace pentru a pune capăt amenințărilor care vin la adresa țărilor noastre, la adresa întregii Europe, pentru a le oferi viitoarelor generații șansa de a trăi fără influența rusească”, a declarat deputatul ucrainean Aleksey Goncharenko.

În ultimele luni, la Chișinău este dezbătut tot mai aprins subiectul neutralității. „Acest statut nu este de ajuns pentru a asigura securitatea Republicii Moldova”, a declarat recent viceprim-ministrul Nicu Popescu într-un interviu pentru presa străină. Chișinăul a declarat în repetate rânduri că își dorește o cooperare strânsă cu Alianța Nord-Atlantică, dar a precizat că o eventuală aderare va fi decisă doar de cetățenii Republicii Moldova, prin referendum.

Întrebați recent dacă țara noastră este gata să adere la NATO sau să ia în considerare această opțiune, președinta Maia Sandu a recunoscut că, deocamdată, societatea moldovenească nu este gata pentru acest pas, iar premierul Dorin Recean a menționat că este nevoie de o amplă campanie de informare în acest sens. Totuși, ambii politicieni au catalogat relațiile dintre Chișinău și NATO, recent criticate de Kremlin, ca fiind foarte bune.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la UE pe data de 23 iunie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: