(VIDEO) „Viitorul Republicii Moldova este în UE”. Nicu Popescu a discutat integrarea europeană a țării noastre cu omologul său estonian
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) „Viitorul Republicii Moldova este în UE”. Nicu Popescu a discutat integrarea europeană a țării noastre cu omologul său estonian

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, s-a întâlnit pe 4 ianuarie la Tallinn cu ministrul afacerilor externe al Estoniei, Urmas Reinsalu. Cei doi oficiali au discutat agenda bilaterală de cooperare, integrarea europeană a țării noastre, procesul de reforme din Republica Moldova dar și situația regională în contextul războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, au examinat și modalitățile de fortificare a relației bilaterale, în special în sfera digitalizării și securității cibernetice.

„Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană” – acesta este mesajul cu care l-a întâmpinat la Tallinn șeful diplomației estoniene, Urmas Reinsalu.

Discuțiile miniștrilor s-au axat pe relațiile de cooperare în plan bilateral, agenda de reforme implementate de autoritățile de la Chișinău și integrarea mai strânsă cu Uniunea Europeană.

„Am mulțumit pentru susținerea Estoniei în procesul de obținere a statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova și am subliniat că în pofida riscurilor de securitate aduse de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile lucrează la recomandările Comisiei Europene și realizează reforme în domenii prioritare, precum justiția și lupta împotriva corupției”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul de externe a vorbit cu omologul său și despre consecințele războiului pentru țara noastră, în special în planul securității energetice și al amenințărilor hibride.

„Țara noastră va continua să primească sprijinul UE pentru consolidarea sectorului de apărare și securitate prin intermediul Facilității Europene pentru Pace. Vom coopera mai strâns inclusiv pentru sporirea capacităților instituțiilor noastre de a face față la amenințări hibride, vom întări securitatea cibernetică și asigura digitalizarea proceselor”, a precizat el.

Nicu Popescu l-a informat că organizarea în acest an a celei de-a 2-a reuniuni a Comunității Politice Europene în Republica Moldova va oferi platforma necesară pentru aprofundarea dialogului pe securitate și cooperare regională.

Cei doi diplomați au semnat la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei două plicuri jubiliare pentru a marca aniversarea a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-estone din 10 noiembrie 1992.

„Republica Moldova continuă să fie țară prioritară în Programul de asistență al cooperării pentru dezvoltare, de-a lungul anilor fiindu-ne oferite peste 10 milioane de euro pentru realizarea a peste 260 de proiecte care vizează dezvoltarea rurală, fortificarea sectorului educației, buna guvernare și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii”, a adăugat Popescu.

Pe parcursul anului trecut Estonia a participat la lucrările celor trei conferințe ale donatorilor din cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova oferind asistență bugetară directă dar și suport pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni.

„Mulțumesc tuturor cetățenilor Estoniei pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în ultimele 3 decenii. Anul acesta este crucial pentru noi. Suntem țară candidată pentru aderare la UE. Ne dorim ca aderarea noastră la UE să aibă loc accelerat și mizăm în continuare pe sprijinul estonian”, a declarat vicepremierul la Tallinn.

Ministrul de Externe a mai avut întrevederi și cu înalți oficiali estonieni, reprezentanți ai centrelor analitice și jurnaliști locali.

Vicepremierul a discutat ministrul apărării al Estoniei, Cu Hanno Pevkur, despre modalitățile de fortificare a dialogului bilateral în domeniul securității și apărării pe fundalul multiplelor provocări de securitate la care este expusă țara noastră.

Iar cu Andres Sutt, președintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe și Enn Eesmaa, vicepreședintele comisiei a stabilit să intensifice dialogul parlamentar și să realizeze un schimb mai dinamic de expertiză în vederea susținerii parcursului european ireversibil al țării noastre.

Diplomatul de la Chișinău a vorbit cu Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Securitate și Apărare și Kristi Raik, șefa programului afaceri externe din cadrul centrului, despre dimensiunea bilaterală a relației cu Estonia, contextul actual de securitate generat de războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, criza energetică și umanitară precum și despre direcția fermă a țării noastre de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, Nicu Popescu a acordat interviuri jurnaliștilor de la Postimees, Eesti Päevaleht și postul public de televiziune ERR.

Mâine, 5 ianuarie, Nicu Popescu își va continua vizita oficială la Riga, Letonia, unde va discuta cu Edgars Rinkēvičs, ministrul leton al afacerilor externe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: