Vinuri de calitate — în fiecare an

„Vinurile noastre pot fi găsite pe aproape toate continentele”

Directorul general al Chateau Vartely, despre aniversarea de 20 de ani și „surpriza” pregătită pentru vizitatori de Ziua Vinului

Anul acesta, compania vinicolă Chateau Vartely sărbătorește 20 de ani de la înființare. În ajunul Zilei Naționale a Vinului, directorul general al Chateau Vartely, Valeriu Mîhăluță, a povestit pentru NM cum a evoluat compania, cum s-a modificat geografia exporturilor și ce surpriza a pregătit pentru clienți de Ziua Vinului.


Anul acesta, compania dumneavoastră împlinește 20 de ani. Cum s-a schimbat compania în tot acest timp? De unde ați început și unde ați ajuns acum?

Inițial, planul a fost să creăm una dintre primele companii vinicole din Moldova de tip chateau, așa ca în Franța. Adică o întreprindere care să îmbine propriile podgorii, procesarea strugurilor, îmbutelierea și infrastructura turistică, adică hotel și restaurant.

Atunci, majoritatea întreprinderilor erau de tip sovietic. Acționarii aveau un vis — să creeze o companie de tip chateau. De ce? Pentru a asigura o calitate înaltă a produselor, adică să producem vinuri premium și, cum se spune, să educăm consumatorul să aprecieze vinul de calitate.

În 20 de ani, am extins suprafața podgoriilor noastre la 500 de hectare. Dacă inițial planul era să producem până la 1 milion de sticle pe an, acum producem până la 4 milioane de sticle pe an. Am crescut dintr-o companie mică într-o întreprindere industrială serioasă.

Acum avem peste 400 de angajați. Plantațiile noastre sunt situate în două regiuni vinicole: în Orhei, regiunea Codru, și în raionul Cantemir, regiunea Valul lui Traian.

De ce ați decis să deschideți compania în Orhei? Avem multe vinării, iar majoritatea sunt amplasate în sudul Moldovei.

Acționarii noștri au analizat situația și era important ca să se ajungă ușor de la Chișinău (Orheiul se află la aproximativ 50 km de Chișinău și drumul este bun) și să existe infrastructura necesară. În plus, acolo exista deja o mică fabrică. Un alt aspect important a fost peisajul. Avem o panoramă foarte frumoasă, și se pot admira cele mai frumoase apusuri cu un pahar de vin în mână.

De ce plantațiile de viță-de-vie sunt situate geografic în două locuri? În zona de sud se cultivă, de obicei, soiuri de struguri roșii, iar soiurile albe de struguri se cultivă în zona centrală. Așa s-a format istoric — soiurile albe erau cultivate în centrul republicii. De aceea, ne-am dorit să combinăm ambele soiuri, și cele albe, și cele roșii, și în așa mod am obținut un echilibru.

De obicei, marile companii dețin fabrici și plantații de viță-de-vie în mai multe regiuni. Chateau Vartely, în decurs de 20 de ani, a crescut și a devenit o companie destul de mare, renumită pentru calitatea vinurilor sale la nivel mondial.


Conceptul chateau include și infrastructura turistică. Cât de populară este vinăria dumneavoastră printre turiști?

Drumurile care duc la vinăria noastră sunt foarte bune. Acesta este unul dintre factorii care fac vinăria accesibilă. Anual, ne vizitează aproximativ 20.000 de turiști. În mare parte, oamenii vin singuri la noi. Organizăm multe team building-uri pentru bănci, companii farmaceutice și de IT. În weekenduri vin turiști obișnuiți, în special moldoveni. Avem o terasă frumoasă, unde se poate admira apusul, bucate gustoasă și o echipă foarte prietenoasă.

Tururile noastre vinicole includ vizitarea secției de producție a întreprinderii. Avem un beci unde păstrăm vinurile, și vizitatorii pot vedea că avem vinuri de calitate, maturate în butoaie. Ne bucură faptul că mulți turiști revin la noi de mai multe ori.

Cum s-a schimbat piața vinului în ultimii 20 de ani? În special, cum s-au schimbat vinurile dumneavoastră?

Evident, au existat provocări care au afectat sectorul vinicol. Embargoul rusesc ne-a forțat să ne reorientăm către alte piețe. Desigur, acolo trebuia să ieșim cu vinuri de înaltă calitate. Întregul sector vinicol moldovenesc a crescut semnificativ în ultimii 10-15 ani, deoarece a trebuit să implementăm tehnologii noi și să colaborăm cu consultanți europeni care ne-au ajutat să creăm cele mai bune vinuri. De asemenea, am revizuit modul în care gestionăm viile noastre.

În Rusia exportam vinuri semi-dulci ordinare, adică vinuri albe și roșii simple, fără specificații de soi. Acum ne concentrăm mult pe dezvoltarea vinurilor din soiuri locale de struguri și pe segmentul vinurilor cu indicație geografică protejată.

În ce țări exportați vinurile în prezent?

În prezent, exportăm vinuri aproape în întreaga lume. Ele sunt prezente pe aproape toate continentele: în America de Nord — SUA, Canada, în America de Sud — Brazilia, în Africa — Nigeria și Coasta de Fildeș. Nigeria este o piață cu 220 de milioane de consumatori, iar Coasta de Fildeș nu este o țară foarte mare, dar a fost colonie franceză, iar acolo sunt dezvoltate tradițiile vinicole.

În Europa — Marea Britanie, Polonia, Cehia, Slovacia și chiar Franța. De asemenea, activăm pe piața Europei de Est: România, Ucraina, Belarus, Rusia. În Asia — China, Vietnam, Coreea de Sud, Japonia.

Care sunt tendințele actuale de consum al vinului?

Dacă ne uităm la categoria de persoane de peste 30-35 de ani, acestea preferă vinurile clasice seci. Tineretul, în schimb, preferă vinurile mai ușoare, mai aromate și spumante. Deci, tinerii nu sunt foarte atrași de vinurile roșii tari.

Gama noastră include vinuri IGP (Indicație Geografică Protejată) de bază, seria Totem — vinuri din soiuri autohtone de struguri, Individo — cupaje, și Taraboste — vinuri premium maturate. Acestea sunt maturate în butoaie de la 12 până la 36 de luni. Sunt vinuri pentru cunoscători, pentru acei pasionați care iubesc vinurile serioase.

În 2018 ați decis să intrați pe piața divinurilor. De ce ați luat această decizie și cum evaluați succesul pe această piață?

În ciclurile tehnologice de producție rămân materiale vinicole. Aceste resturi le dăm la distilat. Evident, distilatul este de foarte bună calitate, deoarece provine din soiuri tehnice de struguri, din care se face vin. Prin urmare, am decis să intrăm pe piața divinurilor, deoarece piața internă de distilate este foarte interesantă. Am vrut să bucurăm consumatorii noștri. Am început cu volume mici de producție, aproximativ 20.000-30.000 de sticle pe an, dar acum vindem deja peste 150.000 de sticle pe an.

Weekendul acesta se va sărbători Ziua Națională a Vinului. Ce ați pregătit pentru consumatorii dumneavoastră?

Având în vedere că sărbătorim o dată aniversară, 20 de ani de la înființare, am decis să le facem o surpriză clienților noștri de Ziua Vinului. Am invitat una dintre cele mai renumite trupe din Moldova — Lupii lui Calancea.

Așadar, invităm toți iubitorii de vin și de muzică bună să ne viziteze pe 5 octombrie.

Chiar în această zi, dorim să sărbătorim cea de-a 20-a aniversare împreună cu clienții noștri. Este necesar să rezervați biletele din timp, deoarece avem un număr limitat de locuri și nu putem primi mai mult de 1000 de persoane.

Pe 6 octombrie, duminică, vom avea o zi a porților deschise: vom oferi tururi vinicole gratuite la fiecare oră și un meniu festiv special.

Anul acesta, la festivalul vinului, vom prezenta un nou vin premium din seria Taraboste, produs dintr-un soi local de struguri — Feteasca Neagră. Este pentru prima dată când un vin de acest nivel de calitate este făcut dintr-un soi autohton. Acest vin va deveni, fără îndoială, cartea de vizită a Republicii Moldova.

Participăm la numeroase concursuri internaționale și adunăm anual cel puțin  40-50 de medalii la aceste competiții. Acest lucru demonstrează că în fiecare an ne menținem constant calitatea vinurilor noastre.

Compania Chateau Vartely rămâne fidelă motto-ului său: calitate la un preț accesibil. Nu vom specula niciodată, oferim calitatea corectă la prețul corect.

Material de parteneriat

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu, în Germania: a primit Premiul Franz Josef Strauss în valoare de 10.000 de euro

În cadrul vizitei din Germania, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiu Franz Josef Strauss, în valoare de 10.000 de euro, acordat de Fundația Hanns Seidel, în semn de recunoaștere a angajamentului său pentru democrație, libertate și parcursul european al Moldovei.

Potrivit Președinției, ceremonia de decernare a avut loc la München, în prezența prim-ministrului bavarez Markus Söder și a președintelui Fundației Hanns Seidel, Markus Ferber, cu care șefa statului a avut și întrevederi bilaterale. Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea cooperării cu landul Bavaria în domenii precum economia, securitatea, educația și dezvoltarea regională.

„Acest premiu este despre recunoașterea efortului tuturor moldovenilor care, zi de zi, contribuie la consolidarea democrației în țara noastră. Este despre toți oamenii din regiunea noastră care, în fața provocărilor, aleg curajul, adevărul și pacea”, a declarat Maia Sandu.

Premiul Franz Josef Strauss, instituit în memoria fostului lider bavarez cunoscut pentru susținerea unui proiect european puternic, este acordat personalităților internaționale care contribuie la promovarea valorilor democratice și la consolidarea păcii și libertății în Europa.

Președinta Maia Sandu a anunțat că va dona suma de 10.000 de euro, care însoțește premiul, pentru conservarea și promovarea patrimoniului muzical al compozitorului Eugen Doga, unul dintre cei mai valoroși oameni ai Republicii Moldova.

zerkalo.io

Soțul Svetlanei Tihanovskaia, eliberat alături de alți 13 deținuți politici din Belarus

În Belarus au fost eliberați 14 deținuți politici, printre care și opozantul Serghei Tihanovski, soțul Svetlanei Tihanovskaia, aflată în exil. Eliberarea a avut loc pe 21 iunie, după o întâlnire la Minsk între președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, și Keith Kellogg, trimisul special pentru Ucraina al președintelui american Donald Trump.

Potrivit publicației Zerkalo, printre cei eliberați se numără Serghei Tihanovski, Kirill Balahonov, Akihira Gaevski-Hanada, Natalia Dulina, Igor Kornei, Galina Krasnianskaia, Serghei Șeleg și alții.

„Datorită conducerii ferme a președintelui Trump, astăzi au fost eliberați 14 deținuți din Belarus. Mulțumim guvernului Lituaniei pentru cooperare și ajutor — rămân un adevărat prieten și aliat”, a scris pe X John Cole, adjunctul reprezentantului special Keith Kellogg, după întrevederea acestuia cu Lukașenko.

De remarcat că în cadrul Conferinței de Securitate de la München, în februarie, Keith Kellogg a discutat cu Svetlana Tihanovskaia despre importanța includerii situației din Belarus în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

***

În 2020, Serghei Tihanovski, autor și gazdă a popularului vlog «Страна для жизни» de pe YouTube, intenționa să candideze la alegerile prezidențiale. Cu mult înaintea campaniei, Tihanovski călătorea prin țară și discuta în direct cu cetățenii. În timpul uneia dintre aceste deplasări a fost reținut și închis pentru câteva zile. CEC i-a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă, iar atunci soția sa a decis să candideze în locul lui.

În decembrie 2021, Tihanovski a fost condamnat la 18 ani de închisoare. KGB-ul belarus l-a inclus pe lista persoanelor „implicate în activități teroriste”. În februarie 2023, pedeapsa i-a fost majorată cu încă un an și jumătate pentru presupusă nerespectare a regimului penitenciar.

„Reconstituire militară” la Tiraspol: copii în uniforme sovietice și tehnică de război pe fundalul melodiei „Katiușa”

În ciuda apelurilor lansate de autoritățile de la Chișinău, la Tiraspol s-a desfășurat sâmbătă, 21 iunie, o reconstituire a „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”. Sute de persoane, inclusiv copii în uniforme sovietice, au participat la eveniment, unde au fost expuse piese de artilerie, tancuri și un lansator de rachete „Katiușa”, potrivit presei locale.

Participanții au cântat și dansat pe melodia „Katiușa”, cunoscută ca un simbol asociat cu armata sovietică.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a asistat la „reconstituire”. Solicitat de presa locală să comenteze poziția Chișinăului în raport cu evenimentul, Krasnoselski a declarat că „operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare”.

„Operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare, nu despre război. În urma ei, România a fost eliberată de ocupația fascistă, iar dictatorul Antonescu a fost executat de români în 1946, fiind condamnat ca criminal de război. Asta este o realitate istorică,” a spus liderul nerecunoscut de la Tiraspol.

Amintim că anterior, când Tiraspolul desfășura „repetițiile” pentru reconstituirea „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”, autoritățile de la Chișinău au condamnat aceste acțiuni, pe care le califică drept provocări menite să tensioneze situația și să submineze pacea din regiune.

Solicitat să comenteze situația, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a făcut apel la calm și liniște. El a îndemnat cetățenii de pe malul drept și malul stâng al Nistrului să nu se lase provocați.

„Așa cum guvernul acționează cu înțelepciune, ne dorim ca oamenii atât din stânga cât și din dreapta Nistrului să fie liniștiți, să nu se lase provocați de astfel de acțiuni. Este clar că o asemenea activitate își dorește să provoace tensiuni, o stare de conflict, să ațâțe spiritele și este clar că pentru cetățenii de pe malul drept astfel de activități sunt inacceptabile. (…) Oamenii de pe malul stâng ar fi bine să nu participe la astfel de activități, care nu urmăresc decât niște obiective de ordin politic, care nu sunt de origine națională, din țara noastră. Ele vin de peste hotare, cu instrucțiuni ce trebuie să se facă. Nu ne lăsăm provocați, acesta este mesajul nostru”, a declarat Vodă.

Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de kaiac-canoe

Canoistul Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz în proba de canoe simplu masculin pe distanța de 1000 de metri, sâmbătă, la Campionatul European de kaiac-canoe de la Racice, Cehia.

Sportivul moldovean s-a clasat pe locul al treilea, cu timpul de 3 minute, 49 secunde și 128 de miimi. Titlul european a fost câștigat de românul Cătălin Chirilă, cronometrat cu 3 minute, 46 secunde și 781 miimi, urmat de cehul Martin Fuksa, cu 3 minute, 46 secunde și 838 miimi.

La Cupa Mondială de la Szeged, Ungaria, din luna mai a acestui an, Serghei Tarnovschi s-a clasat pe locul patru atât în proba de 500 de metri, cât și în cea de 1000 de metri, potrivit Ipn.

ГТС України

Ucraina a mulțumit Moldovei pentru contribuția la transportul de gaze prin ruta Transbalcanică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificări ale unor acte normative pentru a simplifica schimburile transfrontaliere de gaze naturale, în vederea facilitării livrărilor către Ucraina prin ruta Transbalcanică. Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina a mulțumit Republicii Moldova pentru poziția proactivă, menționând că „lucrăm împreună pentru securitatea energetică a Europei”.

Pe 20 iunie, operatorul ucrainean a anunțat că autoritatea de reglementare din Grecia a aprobat eliminarea restricțiilor privind accesul la punctul său virtual de tranzacționare, facilitând astfel exportul de gaze naturale către Ucraina.

Totodată, operatorul ucrainean a apreciat decizia ANRE din Moldova de a facilita schimburile transfrontaliere de gaze naturale.

„Acum, compania Vestmoldtransgaz va putea oferi un nou produs de capacitate, destinat transportului de gaze naturale pe ruta Căușeni–Grebenîchi. Acest tip de produs este disponibil doar în anumite condiții (rezervare minimă de volum – 5.300 MWh/zi, transport exclusiv pe acest traseu, în regim vamal de tranzit). Astfel, utilizarea sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova devine mai atractivă pentru cei care livrează gaze naturale către Ucraina”, a precizat operatorul ucrainean.

„Salutăm deciziile autorităților de reglementare din Grecia și Moldova, care sporesc atractivitatea comercială a transportului de gaze prin ruta Transbalcanică. Le mulțumim și colegilor de la DESFA și Vestmoldtransgaz pentru poziția proactivă. Lucrăm împreună pentru securitatea energetică a Europei”, a declarat directorul general interimar al operatorului ucrainean, Vladislav Medvedev.

***

Gazul va fi livrat din Grecia în Ucraina, prin Moldova, cu un tarif unic redus cu 25%. Potrivit Ministerului Energiei, operatorii de transport din Grecia, Bulgaria, Moldova, România și Ucraina vor oferi, în perioada iunie–octombrie, un produs comun de rută lunară, care garantează capacitatea necesară pentru livrare. Ministerul a subliniat că această măsură va contribui la scăderea tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemului moldovenesc de gaze.

Licitațiile pentru vânzarea capacității aferente lunii următoare vor avea loc în a patra zi de luni a fiecărei luni. Alocarea capacităților se va face printr-un mecanism de licitație cu preț unic.

Prima licitație este programată pentru 23 iunie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: