Vinuri de calitate — în fiecare an

„Vinurile noastre pot fi găsite pe aproape toate continentele”

Directorul general al Chateau Vartely, despre aniversarea de 20 de ani și „surpriza” pregătită pentru vizitatori de Ziua Vinului

Anul acesta, compania vinicolă Chateau Vartely sărbătorește 20 de ani de la înființare. În ajunul Zilei Naționale a Vinului, directorul general al Chateau Vartely, Valeriu Mîhăluță, a povestit pentru NM cum a evoluat compania, cum s-a modificat geografia exporturilor și ce surpriza a pregătit pentru clienți de Ziua Vinului.


Anul acesta, compania dumneavoastră împlinește 20 de ani. Cum s-a schimbat compania în tot acest timp? De unde ați început și unde ați ajuns acum?

Inițial, planul a fost să creăm una dintre primele companii vinicole din Moldova de tip chateau, așa ca în Franța. Adică o întreprindere care să îmbine propriile podgorii, procesarea strugurilor, îmbutelierea și infrastructura turistică, adică hotel și restaurant.

Atunci, majoritatea întreprinderilor erau de tip sovietic. Acționarii aveau un vis — să creeze o companie de tip chateau. De ce? Pentru a asigura o calitate înaltă a produselor, adică să producem vinuri premium și, cum se spune, să educăm consumatorul să aprecieze vinul de calitate.

În 20 de ani, am extins suprafața podgoriilor noastre la 500 de hectare. Dacă inițial planul era să producem până la 1 milion de sticle pe an, acum producem până la 4 milioane de sticle pe an. Am crescut dintr-o companie mică într-o întreprindere industrială serioasă.

Acum avem peste 400 de angajați. Plantațiile noastre sunt situate în două regiuni vinicole: în Orhei, regiunea Codru, și în raionul Cantemir, regiunea Valul lui Traian.

De ce ați decis să deschideți compania în Orhei? Avem multe vinării, iar majoritatea sunt amplasate în sudul Moldovei.

Acționarii noștri au analizat situația și era important ca să se ajungă ușor de la Chișinău (Orheiul se află la aproximativ 50 km de Chișinău și drumul este bun) și să existe infrastructura necesară. În plus, acolo exista deja o mică fabrică. Un alt aspect important a fost peisajul. Avem o panoramă foarte frumoasă, și se pot admira cele mai frumoase apusuri cu un pahar de vin în mână.

De ce plantațiile de viță-de-vie sunt situate geografic în două locuri? În zona de sud se cultivă, de obicei, soiuri de struguri roșii, iar soiurile albe de struguri se cultivă în zona centrală. Așa s-a format istoric — soiurile albe erau cultivate în centrul republicii. De aceea, ne-am dorit să combinăm ambele soiuri, și cele albe, și cele roșii, și în așa mod am obținut un echilibru.

De obicei, marile companii dețin fabrici și plantații de viță-de-vie în mai multe regiuni. Chateau Vartely, în decurs de 20 de ani, a crescut și a devenit o companie destul de mare, renumită pentru calitatea vinurilor sale la nivel mondial.


Conceptul chateau include și infrastructura turistică. Cât de populară este vinăria dumneavoastră printre turiști?

Drumurile care duc la vinăria noastră sunt foarte bune. Acesta este unul dintre factorii care fac vinăria accesibilă. Anual, ne vizitează aproximativ 20.000 de turiști. În mare parte, oamenii vin singuri la noi. Organizăm multe team building-uri pentru bănci, companii farmaceutice și de IT. În weekenduri vin turiști obișnuiți, în special moldoveni. Avem o terasă frumoasă, unde se poate admira apusul, bucate gustoasă și o echipă foarte prietenoasă.

Tururile noastre vinicole includ vizitarea secției de producție a întreprinderii. Avem un beci unde păstrăm vinurile, și vizitatorii pot vedea că avem vinuri de calitate, maturate în butoaie. Ne bucură faptul că mulți turiști revin la noi de mai multe ori.

Cum s-a schimbat piața vinului în ultimii 20 de ani? În special, cum s-au schimbat vinurile dumneavoastră?

Evident, au existat provocări care au afectat sectorul vinicol. Embargoul rusesc ne-a forțat să ne reorientăm către alte piețe. Desigur, acolo trebuia să ieșim cu vinuri de înaltă calitate. Întregul sector vinicol moldovenesc a crescut semnificativ în ultimii 10-15 ani, deoarece a trebuit să implementăm tehnologii noi și să colaborăm cu consultanți europeni care ne-au ajutat să creăm cele mai bune vinuri. De asemenea, am revizuit modul în care gestionăm viile noastre.

În Rusia exportam vinuri semi-dulci ordinare, adică vinuri albe și roșii simple, fără specificații de soi. Acum ne concentrăm mult pe dezvoltarea vinurilor din soiuri locale de struguri și pe segmentul vinurilor cu indicație geografică protejată.

În ce țări exportați vinurile în prezent?

În prezent, exportăm vinuri aproape în întreaga lume. Ele sunt prezente pe aproape toate continentele: în America de Nord — SUA, Canada, în America de Sud — Brazilia, în Africa — Nigeria și Coasta de Fildeș. Nigeria este o piață cu 220 de milioane de consumatori, iar Coasta de Fildeș nu este o țară foarte mare, dar a fost colonie franceză, iar acolo sunt dezvoltate tradițiile vinicole.

În Europa — Marea Britanie, Polonia, Cehia, Slovacia și chiar Franța. De asemenea, activăm pe piața Europei de Est: România, Ucraina, Belarus, Rusia. În Asia — China, Vietnam, Coreea de Sud, Japonia.

Care sunt tendințele actuale de consum al vinului?

Dacă ne uităm la categoria de persoane de peste 30-35 de ani, acestea preferă vinurile clasice seci. Tineretul, în schimb, preferă vinurile mai ușoare, mai aromate și spumante. Deci, tinerii nu sunt foarte atrași de vinurile roșii tari.

Gama noastră include vinuri IGP (Indicație Geografică Protejată) de bază, seria Totem — vinuri din soiuri autohtone de struguri, Individo — cupaje, și Taraboste — vinuri premium maturate. Acestea sunt maturate în butoaie de la 12 până la 36 de luni. Sunt vinuri pentru cunoscători, pentru acei pasionați care iubesc vinurile serioase.

În 2018 ați decis să intrați pe piața divinurilor. De ce ați luat această decizie și cum evaluați succesul pe această piață?

În ciclurile tehnologice de producție rămân materiale vinicole. Aceste resturi le dăm la distilat. Evident, distilatul este de foarte bună calitate, deoarece provine din soiuri tehnice de struguri, din care se face vin. Prin urmare, am decis să intrăm pe piața divinurilor, deoarece piața internă de distilate este foarte interesantă. Am vrut să bucurăm consumatorii noștri. Am început cu volume mici de producție, aproximativ 20.000-30.000 de sticle pe an, dar acum vindem deja peste 150.000 de sticle pe an.

Weekendul acesta se va sărbători Ziua Națională a Vinului. Ce ați pregătit pentru consumatorii dumneavoastră?

Având în vedere că sărbătorim o dată aniversară, 20 de ani de la înființare, am decis să le facem o surpriză clienților noștri de Ziua Vinului. Am invitat una dintre cele mai renumite trupe din Moldova — Lupii lui Calancea.

Așadar, invităm toți iubitorii de vin și de muzică bună să ne viziteze pe 5 octombrie.

Chiar în această zi, dorim să sărbătorim cea de-a 20-a aniversare împreună cu clienții noștri. Este necesar să rezervați biletele din timp, deoarece avem un număr limitat de locuri și nu putem primi mai mult de 1000 de persoane.

Pe 6 octombrie, duminică, vom avea o zi a porților deschise: vom oferi tururi vinicole gratuite la fiecare oră și un meniu festiv special.

Anul acesta, la festivalul vinului, vom prezenta un nou vin premium din seria Taraboste, produs dintr-un soi local de struguri — Feteasca Neagră. Este pentru prima dată când un vin de acest nivel de calitate este făcut dintr-un soi autohton. Acest vin va deveni, fără îndoială, cartea de vizită a Republicii Moldova.

Participăm la numeroase concursuri internaționale și adunăm anual cel puțin  40-50 de medalii la aceste competiții. Acest lucru demonstrează că în fiecare an ne menținem constant calitatea vinurilor noastre.

Compania Chateau Vartely rămâne fidelă motto-ului său: calitate la un preț accesibil. Nu vom specula niciodată, oferim calitatea corectă la prețul corect.

Material de parteneriat

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Максим Андреев, NewsMaker

Cum va fi vremea în acest weekend în Moldova: ploi și temperaturi de până la +35°C

În acest weekend, Republica Moldova se va confrunta cu caniculă și instabilitate atmosferică localizată. Sâmbătă, sudul țării va înregistra temperaturi de până la +31°C, iar în nord sunt așteptate averse cu descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor crește până la +35°C.

În centrul țării, pe 5 iulie, se vor înregistra temperaturi de până la +29°C ziua și +17°C noaptea. Cerul va fi noros. Pe 6 iulie, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +19°C.

În nordul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +26°C ziua și +14°C noaptea. Sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +16°C.

În sudul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +31°C ziua și +19°C noaptea, iar cerul va fi noros. Duminică, maximele vor atinge +35°C, iar minimele nocturne vor coborî până la +21°C.

Menționăm că, pentru ziua de 6 iulie, este în vigoare un cod galben de caniculă, valabil pe întreg teritoriul țării.

x.com / Maia Sandu

NM Espresso: Summit european la Chișinău, un nou partid pro-rus, semnalele Tiraspolului către Moscova

Summitul european la Chișinău

Principalul eveniment al săptămânii trecute a fost primul summit bilateral Moldova—UE. La Chișinău au venit președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Antonio Costa. Aceștia au fost întâmpinați de Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Un asemenea summit bilateral a fost organizat pentru prima dată de când Moldova a devenit stat candidat la aderarea la UE. Așa cum era de așteptat, nu au fost anunțate decizii radicale în urma acestuia. Liderii europeni au confirmat sprijinul deplin pentru parcursul european al Moldovei, iar Sandu a reamintit că aderarea țării la UE «are deja loc», și nu este un viitor de neatins.


Totuși, liderii europeni au anunțat câteva vești bune pentru Moldova:

— În scurt timp, Moldova va primi prima tranșă de 270 de milioane de euro din Planul de creștere economică în valoare de 1,9 miliarde de euro; potrivit Ursulei von der Leyen, Moldova «a demonstrat rezultate în reforme», motiv pentru care va primi aceste investiții.

— Începând cu ianuarie 2026, UE va elimina taxa de roaming pentru Moldova: se va putea folosi telefonia mobilă în UE fără costuri suplimentare, la fel ca acasă.

Întâlnirea dintre liderii europeni și cei moldoveni a durat doar o oră. Dar chiar și în acest interval scurt, la Chișinău s-a încercat organizarea unui mic protest cu pancarte «Stop UE!». Poliția nu le-a permis protestatarilor să se apropie de locul unde se desfășura summitul. Potrivit declarațiilor făcute de poliție pentru NM, polițiștii «știau din timp că pe parcursul zilei pot apărea provocatori». Acest miting a fost atribuit preliminar lui Ilan Șor și susținătorilor săi.


Se înmulțesc partidele pro-ruse

Între timp, fostul jurnalist pro-rus Gabriel Călin a preluat conducerea unui partid politic — «Uniunea Creștin-Socială a Moldovei» (UCSM). Pe 4 iulie, el a depus actele pentru a fi înregistrat ca lider al acestei formațiuni. Partidul există din 1999, dar în ultimii ani fusese inactiv.

Gabriel Călin a lucrat activ în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și a participat la campanii de discreditare a oponenților acestuia. Mai târziu a devenit cunoscut ca susținător al oligarhilor și politicienilor afiliați Moscovei, precum Ilan Șor și Igor Dodon. Acum, Călin promite «un nou început» pentru Moldova.


Decret fals al Maiei Sandu

Activitatea electorală se intensifică pe toate direcțiile. Pe rețelele sociale a apărut recent un «decret» fals, potrivit căruia Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi autorizat poliția și armata să folosească forța fizică și armele de foc împotriva cetățenilor în cazul protestelor neautorizate. Administrația prezidențială a dezmințit imediat autenticitatea documentului și a declarat că este vorba despre un nou act de sabotaj și o tentativă de dezinformare a opiniei publice.


Gușan «s-a săturat să plătească» pentru Transnistria?

Zilele trecute, șeful Șeriff, cea mai mare companie monopolist din Transnistria, Victor Gușan, a alocat aproximativ 2 milioane de dolari din bugetul său personal pentru administrația orașului Tiraspol «pentru soluționarea problemelor administrative». Acest fapt a fost anunțat public — pe fundalul crizei tot mai adânci din regiune, care este pusă pe seama reducerii ajutorului din partea Rusiei. Înseamnă asta că pe malul stâng «lucrurile merg foarte rău»? Este un semnal pentru Moscova? Sau pentru Chișinău? Sau e vorba de filosofia personală a patronului «Republicii Șerif»? Detalii — în materialul jurnalistei NM Ecaterina Dubasova.


Cum funcționează afacerea cu microbuzele?

Șoferii de rute interurbane nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu autoritățile și se pregătesc din nou să protesteze. Ce îi nemulțumește din nou pe transportatori? Cât câștigă proprietarii de microbuze și despre ce cazuri de corupție se vorbește în contextul noilor legi? La aceste întrebări și altele a răspuns președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, în noul episod al proiectului NM «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi.

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, este însă convins că protestele transportatorilor pot fi încă evitate și că «a reușit să le risipească îndoielile» în cadrul ultimelor întrevederi.


«Restructurarea» procuraturilor se amână

Votul final asupra proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va avea loc doar în viitorul parlament (dacă noii deputați vor dori acest lucru). Despre asta a anunțat deputatul PAS, Adrian Cheptonar. El a precizat că parlamentarii au decis să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Reamintim că PACCO urma să înlocuiască Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În cadrul acestui proces de reformă a plecat din funcție fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.


Alegeri repetate în satul cu bucluc — Boldurești

Scandalul din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, continuă. Acolo au fost anulate oficial rezultatele alegerilor pentru funcția de primar. O asemenea decizie a fost luată de Curtea de Apel Nord. Instanța a motivat decizia prin faptul că au fost constatate neconcordanțe în listele de vot. Iar candidatul câștigător — fostul primar Nicanor Ciochină — a câștigat cu un avans de doar 9 voturi.

Aceasta este latura formală a cazului. Dar mai există un aspect — Ciochină este cercetat penal și se află sub control judiciar. Potrivit anchetei, în noaptea de 20 februarie 2024, Ciochină a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani. Poliția a comunicat că primarul din Boldurești se afla la volanul automobilului de serviciu.

Deoarece nu există o sentință definitivă, Ciochină are dreptul legal de a candida. Și, cel puțin conform documentelor, a fost votat de 613 persoane. Ce urmează să se întâmple cu alegerile în comună, va decide CEC la ședința din 7 iulie.


Pe scurt

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

facebook.com/maia.sandu

UE promite sprijin pentru Moldova înainte de parlamentare: „Suntem pregătiți să vă apărăm”

Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să apere Republica Moldova în cazul în care Kremlinul sau politicieni locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul conferinței comune susținute la Chișinău, alături de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, António Costa, în marja primului summit UE–Republica Moldova.

Ursula von der Leyen a declarat, la Chișinău, că Moscova desfășoară un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova, prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice. Președinta Comisiei Europene a lăudat eforturile autorităților de la Chișinău de a contracara aceste amenințări. Oficiala a dat asigurări că UE este pregătită să sprijine țara noastră în aceste eforturi cu instrumente și echipe capabile să respingă atacurile cibernetice și campaniile de manipulare.

„Avem și instrumente, și echipe de reacție rapidă împotriva atacurilor cibernetice. (…) Suntem pregătiți să apărăm Republica Moldova în toate modurile”, a declarat von der Leyen.

La rândul său, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că aderarea Moldovei la UE este o decizie democratică, care trebuie respectată: „Suntem o uniune a democrațiilor, o uniune care așteaptă încă o democrație puternică cum este Moldova să se alăture nouă. Din acest motiv, trebuie să apărăm și să consolidăm democrația în Europa și în Moldova”.

Președinta Maia Sandu a precizat că Uniunea Europeană oferă cel mai mare sprijin din istoria Republicii Moldova pentru dezvoltarea țării, în timp ce forțe ostile încearcă să blocheze accesul la fonduri și parteneriate strategice. În acest context, șefa statului a menționat că autoritățile lucrează în strânsă cooperare cu UE pentru a întări capacitatea instituțiilor de a rezista amenințărilor hibride.

„Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată. Ei nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne văd ca egali. Nu cunosc ce înseamnă ajutor și solidaritate – cunosc doar șantaj și control”, a mai declarat Sandu.

Primul summit UE-Moldova a avut loc pe 4 iulie, la Chișinău. Evenimentul a fost marcat de o tentativă de perturbare pusă, potrivit Poliției, la cale de „gruparea criminală Șor”. Cu puțin timp înainte de sosirea liderilor europeni la Reședința de Stat, un grup de persoane a organizat un protest neautorizat în apropierea clădirii, însă oamenii legii au intervenit rapid și au înăbușit manifestația. Tot astăzi, Aeroportul Internațional Chișinău a fost ținta unui apel fals cu bombă. Poliția a precizat că asemenea scenarii au fost anticipate, iar intervenția oamenilor legii a fost promptă.

Summitul a avut loc cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor parlamentare, considerate cruciale la Chișinău. Autoritățile au avertizat deja că Rusia și politicieni loiali Kremlinului ar putea încerca să destabilizeze situația și să influențeze votul cetățenilor.

Reamintim, în acest context, că oamenii legii au efectuat, recent, percheziții la persoane din anturajul fugarului condamnat Ilan Șor, într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: