Viorel Morari s-a plâns la Consiliul Superior al Procurorilor. Consideră că Stoianoglo l-a concediat ilegal
Full Article 3 minutes read

Viorel Morari s-a plâns la Consiliul Superior al Procurorilor. Consideră că Stoianoglo l-a concediat ilegal

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari s-a plâns Consiliului Superior al Procurorilor pe șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo și a solicitat atragerea acestuia la răspundere penală. Viorel Morari consideră că a fost concediat ilegal din cadrul Procuraturii. Detalii despre plângere au fost oferite de către Morari în cadrul unui briefing din 16 august. 

Viorel Morari susține că, pe 13 august, a fost concediat din Procuratură în pofida faptului că decizia putea fi luată numai după ce investigațiile în care este vizat ar fi fost finalizate. Morari a mai spus că a contestat hotărârea lui Stoianoglo la Curtea de Apel și a precizat că, în cazul în care va fi achitat, va avea posibilitatea să se întoarcă în aceeași funcție pe care a deținut-o până la inițierea dosarului penal. În pofida faptului că mandatul ex-șefului Procuraturii Anticorupție a expirat în aprilie 2021, Morari a atacat și această inițiativă în instanța de judecată. Morari califică concedierea sa drept „depășirea atribuțiilor din partea lui Stoianoglo”.

Amintim că Viorel Morari a condus Procuratura Anticorupție între anii 2016-2019. În primăvara lui 2019, Morari a fost transferat în una dintre secțiile Procuraturii Generale. Decizia a fost luată după ce în presă a apărut o scrisoare anonimă, al cărei autor susținea că Morari și coproprietarul rețelei Andy`s Pizza și La Placinte Andrei Tranga ar fi încercat să acapareze compania Molinart Grup. Morari a negat orice implicare în aceste acțiuni.

În septembrie 2019, Morari a fost restabilit în funcția de șef al Procuraturi Anticorupție, iar ulterior – suspendat pe durata verificărilor în cadrul instituției, inițiate de Stoianoglo.

În ianuarie 2020, pe numele lui Morari a fost inițiat un dosar penal. El a fost acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu și indicarea de date false în acte oficiale. Procurorii consideră că Morari l-ar fi apărat pe Plahotniuc și pe apropiații acestuia de suspiciuni în dosarul privind frauda bancară, în acest mod, împiedicând investigația obiectivă. Procuratura investighează și al doilea dosar penal în care este vizat Morari. El este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În cel de-al treilea dosar penal, Morari este învinuit de fabricarea dosarului penal în care sunt vizați coproprietarii stațiilor Vento. Procuratorii au finalizat ancheta și urmează să trimită materialele în judecată.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: