Vitalie Miron, propus de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) în funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting, și-a depus demisia. Miron susține că a fost impus de circumstanțe să ia decizia, după Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis mai multe contestații din partea candidaților care nu au trecut evaluarea și a dispus reluarea procedurii de evaluare a acestora. Miron susține, de asemenea, că decizia de a pleca din Comisia Pre-Vetting a fost determinată, inclusiv, de scandalul din jurul membrului Consiliului Superior al Magistraturii, care, deși figurează într-un dosar penal, a trecut evaluarea externă.
„La această etapă, pe de o parte există situația de fapt a candidaților materializată prin deciziile Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării, iar pe de altă parte prin deciziile CSJ, argumentele Comisiei au fost descalificate, aceasta din urmă de fapt fiind obligată să promoveze candidații. Oricine ar intra în esența lucrurilor, ar conștientiza că suntem în prezența unui absurd juridic, când luarea unei alte decizii ar însemna încălcarea prevederilor art. 120 din Constituția Republicii Moldova prin neexecutarea deciziilor CSJ, opțiune deloc admisibilă pentru mine”, a declarat Vitalie Miron.
„O circumstanță și mai gravă”, susține Miron, este faptul că „Comisia a promovat persoane care se află până în prezent sub urmărire penală, sau care au obligații financiare, circumstanțe ascunse de candidați”.
„Consider că mecanismul legal nu a acordat Comisiei posibilitatea de a aprecia obiectiv și multiaspectual toți candidații. De fapt, ne-am limitat la sinceritatea candidaților și a organelor și instituțiilor ce ne-au livrat informația, care s-au adeverit a fi de rea credință în unele cazuri, pentru ce fapt urmau a fi descalificați. (…) În aceste circumstanțe, unica soluție pe care o consider oportună pentru a-mi păstra imparțialitatea și onestitatea, pentru a nu admite încălcarea cadrului legal și pentru a evita neexecutarea deciziilor CSJ, este să-mi anunț demisia din funcția de membru al Comisiei de Pre-Vetting începând cu ziua de astăzi”, a conchis Miron.
***
Vitalie Miron a fost desemnat de către Parlamentul Republicii Moldova în calitate de membru al Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, al Consiliului Superior al Procurorilor, precum și a candidaților la funcția de membru în organele specializate ale acestora, pe data de 4 aprilie 2022.
Anterior, Miron a ocupat funcția de asistent parlamentar și consilier al fracțiunii PSRM în Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea, a fost consilier juridic în cabinetul primarului general al Chișinăului, specialist în atragerea investițiilor în comuna Tohatin din municipiul Chișinău și a activat ca vicepreședinte al Consiliului Electoral de circumscripție Chișinău. Vitalie Miron este absolvent al Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova și a obținut diploma de master în anul 2019.
***
Amintim că Curea Supremă de Justiție a decis pe 1 august că în total 21 candidați la funcția de membru al CSM și al CSP, care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați din nou. Autoritățile de la Chișinău au criticat atunci hotărârile CSJ, menționând că ar fi fost pronunțate cu încălcări. Premierul Dorin Recean a calificat decizia drept o rezistență a sistemului la reforma justiției, inițiată de guvernare, și a dat asigurări că toți cei care au luat decizia vor fi trași la răspundere, conform legislației.
***
Recent, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Iulian Muntean, membru al CSM, este implicat într-o cauză penală pornită pentru corupere pasivă. Circumstanța nu a fost declarată în fața Comisiei pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care este statutul acestei cauze penale. În urma informațiilor apărute în spațiul public, Iulian Muntean a declarat că „acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare”. Urmare a presiunii publice, Iulian Muntean a depus cererea de demisie din funcție.