agora.md

„Cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor de stat trebuie evitată”. Mesajul Delegației UE în contextul alegerilor prezidențiale

Viitoarele alegeri prezidențiale, de la 1 noiembrie 2020, trebuie organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. De asemenea, acestea trebuie să respecte standardele democratice și să asigure statul de drept în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și angajamentele în temeiul Acordului de Asociere cu UE. Un mesaj în acest sens a fost publicat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

Oficialii europeni dau asigurări că Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, precum și dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a-și exprima voința în alegeri libere și corecte.

Potrivit acestora, viitoarele alegeri prezidențiale, de la 1 noiembrie 2020, trebuie organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, respectând standardele democratice și asigurând statul de drept în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și angajamentele în temeiul Acordului de Asociere cu UE. Practicile care contravin standardelor internaționale, precum cele remarcate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa / Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE / ODIHR) la alegerile anterioare, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor de stat și constrângerea alegătorilor, trebuie evitate, se mai arată în comunicat.

Uniunea Europeană solicită autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE / ODIHR, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor.

UE se așteaptă, de asemenea, ca autoritățile Republicii Moldova să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și naționali. „

Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor în condițiile pandemiei de coronavirus”, au conchis oficialii europeni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Dodon

Igor Dodon, reacție la interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „UE nu mai e ce-a fost odată

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat la decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a altor doi cetățeni moldoveni în România și în spațiul Schengen. Fostul președinte acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de „presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele”.

Ceea ce s-a întâmplat azi este grav. Este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni, este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a scris Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, presupusele „abuzuri împotriva opoziției” ar avea sprijinul Bruxelles-ului și al altor capitale occidentale.

„Orice abuz al guvernării PAS împotriva opoziției a găsit și găsește în continuare sprijin în cabinetele de la Bruxelles și din alte capitale occidentale. Aici nu mai putem vorbi despre valori și integritate politică, ci despre cinism și presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele. Iar scopul PAS e să păstreze controlul asupra statului pe care l-a capturat, cu complicitatea oficialilor europeni. Ceea ce fac în Moldova PAS și Maia Sandu reprezintă un model politic pentru întregul UE. Din spațiu al libertății, al democrației și al păcii, UE se transformă în regim dictatorial care își permite să anuleze alegeri, să sufoce suveranitatea, să cenzureze mass-media, să se implice direct în campanii electorale, să hărțuiască politicieni din opoziție și să se comporte abuziv, obraznic și dictatorial cu țările din sfera sa de influență”, a mai scris fostul șef al statului.

PAS nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: