captură video

„Vom expedia scrisori subiecților de drept pentru a prelua inițiativa”. Reacția Platformei DA, după decizia CC privind Partidul Șor

Platforma Demnitate și Adevăr va expedia scrisori în adresa subiecților care dețin prerogativa de a sesiza Curtea Constituțională (CC) în vederea verificării constituționalității unui partid politic. Reacția vine după ce CC a declarat inadmisibile sesizările unor deputați ai Platformei DA privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”.

„Astăzi, vom expedia câteva scrisori în adresa procurorului general, președintelui parlamentului, președintelui țării și ministrului Justiției, astfel încât acest demers să fie preluat de către aceste instituții cu drept de a sesiza Curtea Constituțională privind declararea neconstituționalității Partidului Politic Șor. Deci, în primă etapă vom expedia scrisori subiecților de drept pentru a prelua inițiativa”, a spus deputatul Dinu Plîngău, în cadrul unui briefing de presă.

„Va urma și o sesizare repetată la CC, prin care vom cere revendicarea dreptului deputatului de a sesiza CC pe asemenea subiecte ce vizează constituționalitatea sau neconstituționalitatea partidelor politice”, a mai precizat Plîngău.

Menționăm că joi, 13 mai, CC a declarat inadmisibile sesizările depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Liviu Vovc privind controlul constituționalității Partidului Politic Șor.

„Astfel de sesizări pot fi depuse de preşedintele Republicii Moldova, de preşedintele parlamentului, de guvern, de ministrul Justiţiei sau de procurorul general. Preşedintele parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a parlamentului, procurorul general – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul Justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei”, se arată în decizia CC.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: