„Vom fi primiți cu brațele deschise”. În plin război în Ucraina, Șor cere restabilirea relațiilor dintre Moldova și Rusia
Full Article 3 minutes read

„Vom fi primiți cu brațele deschise”. În plin război în Ucraina, Șor cere restabilirea relațiilor dintre Moldova și Rusia

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, cere restabilirea relațiilor dintre Chișinău și Kremlin. Mai mult, politicianul, suspectat și cercetat pentru tentativa de a destabiliza țara la indicațiile Moscovei, susține că Moldova trebuie să se integreze în Uniunea Euroasiatică, în 2024. Cel puțin asta indică un comunicat emis de ex-partidul condus de oligarhul fugar care îi poartă numele, declarat neconstituțional în 2023.

„Doresc ca acest an să fie anul restabilirii relațiilor noastre cu Rusia. (…) Trebuie să mergem acolo unde suntem așteptați. Fie ca în acest an să depunem cerere pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică. Sunt convins că acolo vom fi primiți cu brațele deschise”, a declarat Șor, potrivit comunicatului citat.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a condamnat brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în martie 2023, la un an după ce Rusia a invadat militar Ucraina, declanșând un război la hotar cu țara noastră. Deputații au constatat atunci că Rusia, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă. Potrivit documentului, acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internațional şi a angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă. Detalii – AICI.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

Reamintim în acest context că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. În reacție, Ilan Șor a acuzat atunci magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut că decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: