Vor „limba moldovenească” în legislație și în Constituție. Socialiștii sesizează Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

Vor „limba moldovenească” în legislație și în Constituție. Socialiștii sesizează Curtea Constituțională

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) s-a adresat Curții Constituționale pentru a fi verificată constituționalitatea legii care vizează înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. De menționat că legea a fost publicată recent în Monitorul Oficial. 

Secretarului executiv al PSRM Vlad Batrîncea a spus în fața Curții Constituționale că „constituția trebuie respectată”.

„Dacă se dorește ca Constituția să fie modificată, cei de la guvernare trebuie să petreacă un referendum. Decizia aparține poporului și Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică votată de majoritatea simplă în Parlament. La Parlament aceste proceduri, în conformitate cu legea, cer votul a 2/3 din deputați – a 68 de deputați. Această procedură a fost ignorată”, a comunicat socialistul.

„Este foarte important ca Curtea Constituțională să rămână la straja Constituției și să nu admită interpretări voluntariste a Constituției”, a mai spus Batrîncea. Tot el a menționat că PSRM speră la o examinare obiectivă a sesizării.

***

Legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația din Moldova și în Constituție a fost publicată pe 24 martie în Monitorul Oficial. Înainte de aceasta, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a promulgat legea. Șefa statului a declarat că a fost confirmat „un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: