Votat în parlament: Lista categoriilor de străini care vor benefica de măsuri de integrare a fost lărgită
Full Article 2 minutes read

Votat în parlament: Lista categoriilor de străini care vor benefica de măsuri de integrare a fost lărgită

Victimele traficului de ființe umane, victimele violenței în familie, străinii care practică activități de voluntariat sau care se află în Republica Moldova cu alte scopuri ce nu contravin legislației în vigoare, vor beneficia de măsuri de integrare din partea statului. Parlamentul a  aprobat, în lectură  finală,  un proiect de lege privind modificarea unor acte normative care reglementează regimul străinilor în țara noastră.

Modificările urmăresc revizuirea măsurilor de integrare oferite din partea statului, dezvoltă și simplifică procedurile de acces la serviciile medicale, educație sistemul de asistență si asigurări sociale și accesul la piața forței de muncă.

De asemenea, modificările votate astăzi vor avea ca finalitate reducerea riscurilor excluziunii sociale a imigranților, asigurarea ordinii publice și securității naționale prin informarea din momentul legalizării șederii referitor la statutul juridic acordat în țara noastră.

Totodată,  a fost extins accesul la piața forței de muncă și termenul pentru depunerea cererii de participare la programul de integrare și a fost modificat cadrul legal pentru  asigurarea accesului străinilor la servicii medicale.

De notat că la sfârșitul anului 2019 pe teritoriul țării noastre erau documentați cu acte de identitate valabilă circa 20  mii de străini, dintre care 7 600 aveau drept de ședere permanentă, iar 12 400 – drept de ședere provizorie.

Modificările votate astăzi sunt prevăzute în Planul național de acțiuni  pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și a  Strategiei naționale în domeniul migrației. Proiectul de lege are ca scop motivarea și asigurarea unei participări mai active a străinilor la măsurile de integrare și valorificarea potențialului acestora, precum și includerea unor categorii noi de străini documentați cu drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: