Precizările Yandex Taxi din Moldova, după ce presa rusă a scris că FSB va primi datele clienților
Full Article 3 minutes read

Precizările Yandex Taxi din Moldova, după ce presa rusă a scris că FSB va primi datele clienților

Yandex Go, filiala moldovenească a serviciului de taxi rusesc Yandex Taxi, a declarat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu va avea acces la datele clienților din Moldova. Precizarea a fost făcută, pe 8 august, într-un comentariu pentru NM. Aceasta vine la scurt timp după ce presa rusă a scris că, din 1 septembrie, FSB va avea acces permanent la datele utilizatorilor serviciului de taxi, inclusiv ale celor din afara Rusiei.

Legislația Federației Ruse nu se aplică în cazul serviciului din Moldova și utilizatorilor săi, deoarece aceștia călătoresc și folosesc aplicația în afara Rusiei. Acest lucru nu se va schimba după 1 septembrie. Compania olandeză Ridetech International B.V., care oferă serviciul Yandex Go utilizatorilor din Moldova, prelucrează datele personale ale utilizatorilor în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cu standardele GDPR și, de asemenea, asigură toate drepturile acordate persoanelor vizate”, a declarat serciul de presă al Yandex Go.

Reprezentanții Yandex Go au precizat că datele privind funcționarea serviciului peste hotarele Rusiei pot fi solicitate doar printr-o cerere oficială și numai în cadrul procedurilor internaționale stabilite.

Compania noastră respectă toate standardele înalte privind politica de securitate, care sunt confirmate de raportul public internațional privind securitatea, disponibilitatea, integritatea procesării și confidențialitatea datelor SOC2/3”, au spus aceștia.

Amintim că, recent, premierul de la Moscova a semnat un decret care, din 1 septembrie, va da FSB-ului acces permanent la datele clienților aplicației Yandex. Ulterior, presa rusă a aflat că toate centrele de stocare a datelor Yandex se află pe teritoriul Federației Ruse. În aceste condiții, presa rusă a scris că decretul ar putea oferi FSB-ului acces la datele clienților serviciului de taxi, inclusiv ale celor din afara Rusiei.

Yandex Taxi

Yandex Taxi este o companie internațională de IT care operează cu taxiuri și companii de livrare alimentară în Rusia, CSI, Europa de Est, Africa și Orientul Mijlociu. Compania se numără printre cei mai mari dezvoltatori mondiali de tehnologie de conducere automată.

Serviciile de călătorie Yandex Taxi funcționează în peste 1.000 de orașe, inclusiv 300 de orașe mari din Rusia, Belarus, Moldova, Armenia, Georgia, Kârgâzstan, Kazahstan, Uzbekistan, Letonia, Estonia, Lituania, Serbia, Israel, Coasta de Fildeș, Finlanda și Ghana. În ultimele patru țări, operează sub o marcă numită Yango. Peste 700 000 de șoferi sunt conectați la rețea.

Yandex Taxi a fost lansat la Chișinău la 24 iulie 2017, când președintele Republicii Moldova era Igor Dodon. În 2020 s-a extins și în orașul Bălți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: