Zaharova, despre reducerea personalului ambasadei ruse: Chișinăul duce o politică de distrugere a relațiilor

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că inițiativa parlamentarului PAS Adrian Cheptonar de a micșora numărul personalului ambasadei ruse la Chișinău este o încercare de a înrăutăți relațiile cu Moscova. Zaharova s-a arătat nemulțumită că proiectul se referă doar la misiunea diplomatică din Federația Rusă, nu și din alte state. 

Maria Zaharova zice că nu s-a reușit să se ajungă la un numitor comun privind reglementarea numărului de personal în misiunile diplomatice ale celor două țări. Ea spune că numărul acestora este absolut justificat.

„Rusia, ca orice alt stat, stabilește numărul misiunilor sale diplomatice într-o anumită țară, în funcție de nivelul cooperării bilaterale și de volumul sarcinilor care apar acolo. Popoarele Rusiei și Moldovei sunt legate de o bogată istorie și cultură comună, de cooperare activă în sfera economică și umanitară și de contacte personale strânse între oameni. În Moldova trăiesc peste 200.000 de cetățeni ruși, iar diaspora moldovenească din Rusia numără aproximativ 500.000 de oameni. Partea rusă este interesată să extindă și să consolideze aceste legături cu poporul nostru prietenos moldovenesc, pe baza principiilor respectului reciproc și neamestenței în treburile interne. Pe baza acestui fapt, numărul actual al Ambasadei Rusiei la Chișinău este absolut justificat”, a declarat Zaharova. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe consideră că autoritățile de la Chișinău încearcă să distrugă relațiile cu Moscova.

„Autorii săi nu pot să nu înțeleagă că, în acest caz, posibilitățile de a acorda asistență consulară și de altă natură, inclusiv cetățenilor Moldovei, vor fi reduse în mod obiectiv, dar se străduiesc cu încăpățânare pentru implementarea planurilor lor”, a menționat ea.

Maria Zaharova că acest proiect reflectă „standartele duble” ale autorităților.

„În numărul de angajați ai misiunilor diplomatice, se referă doar la Ambasada Rusiei în Moldova. Nu se vorbește despre reducerea numărului de misiuni diplomatice ale țărilor occidentale – România, Marea Britanie sau SUA. Facem apel la autoritățile moldovenești să-și asculte în sfârșit proprii cetățeni”, a adăugat Zaharova.

Precizăm că, la sfârșitul lunii aprilie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. Potrivit deputatului, Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă în țara noastră aproximativ 150. Între aceștia, 40 sunt diplomați, alți 40 – personal tehnic, iar restul soții și soțiile acestora.

Pe 21 iunie, în cadrul unei emisiuni televizate, parlamentarul a explicat că este nevoie de o asemenea măsură din cauza ingerinței autorităților ruse în treburile interne din țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: