Zece ani fără vize spre țările UE: cetățenii au economisit peste 270 mln EUR. Maia Sandu: „Moldovenii sunt europeni”
Full Article 2 minutes read

Zece ani fără vize spre țările UE: cetățenii au economisit peste 270 mln EUR. Maia Sandu: „Moldovenii sunt europeni”

Republica Moldova marchează 10 ani de când a fost liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul acestor ani au călătorit fără viză, folosind pașaportul biometric, peste 2,5 milioane de moldoveni. Institutul pentru Politici și Reforme Europene a calculat că moldovenii au economisit peste 270 de milioane de euro. Președinta Maia Sandu a declarat că „este esențial să devenim stat membru al Uniunii Europene nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea”. 

Președinta Maia Sandu a declarat că „de 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană” și că „moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni”. „Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația”, a scris șefa statului pe rețelele de socializare.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că își amintește „de acel prim zbor cu avionul „fără vize”, spre Atena – un moment istoric”. „Acum este important să prețuim această libertate și să vorbim în continuare despre beneficiile de a face parte din marea familie europeană”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Guvernului au raportat că peste 2,5 milioane de moldoveni au beneficiat de regimul fără vize și au efectuat peste 30 de milioane de traversări.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene a calculat că moldovenii au economisit peste 270 de milioane de euro, pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor.

La data de 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova prin modificarea Regulamentului UE nr. 539/2001, astfel fiind abolită obligaţia de a deține viză de scurtă durată pentru cetăţenii moldoveni, posesori ai paşapoartelor biometrice, care călătoresc în Spaţiul Schengen. Decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la 8 aprilie 2014 şi a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: