Global Look Press

Zelenski – gata să se întâlnească personal cu Putin, în Turcia, pe 15 mai

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că este gata să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe 15 mai în Turcia. Totuși, înainte de aceasta, așteaptă încetarea completă a focului începând cu 12 mai. Pe de altă parte, președintele SUA, Donald Trump, l-a îndemnat pe Zelenski să se întâlnească cu Putin pentru a înțelege dacă este posibil un acord. Site-ul de știri american Axios a scris, citând o sursă din Ucraina, că Zelenski va ajunge la negocierile din Turcia chiar dacă Federația Rusă nu va opri focul. Actualizare: Între timp, conform rapoartelor Forțelor Aeriene ale Ucrainei, forțele armate ale Federației Ruse au atacat Ucraina și în noaptea de 12 mai.

„Așteptăm de mâine [12 mai] încetarea focului — completă și de lungă durată, pentru a crea baza necesară pentru diplomație. Nu are sens să prelungim crimele. Îl voi aștepta pe Putin joi [15 mai] în Turcia. Personal. Sper că de această dată rușii nu vor căuta motive pentru care nu pot veni”, a comunicat Zelenski în seara zilei de 11 mai.

Site-ul de știri american Axios a scris cu referire la surse că președintele Ucrainei va ajunge la negocierile propuse de Rusia în Turcia pe 15 mai, chiar dacă Federația Rusă nu va opri focul din 12 mai. „Un oficial ucrainean a declarat că Zelenski va fi în Turcia joi, chiar dacă Rusia nu va fi de acord să înceapă armistițiul luni”, a scris publicația.

Pe 10 mai, după summitul liderilor mai multor țări ale UE cu Zelenski la Kiev, Ucraina a cerut Moscovei să încheie un armistițiu de 30 de zile începând cu 12 mai. Ulterior, în discursul său în fața jurnaliștilor, Putin a propus reluarea negocierilor directe, întrerupte în 2022. El a declarat că va solicita lui Erdogan să ofere o platformă pentru negocieri în Turcia. Totuși, Putin nu a răspuns direct la cererea Kievului privind încetarea focului, afirmând că Moscova a încercat în repetate rânduri să ajungă la un armistițiu, dar fără succes. În același timp, Ministerul de Externe al Federației Ruse a subliniat că autoritățile ruse insistă ca mai întâi să înceapă negocierile la Istanbul, iar abia apoi să poată fi discutat armistițiul.

În replică, Zelenski a declarat că, dacă Rusia va confirma încetarea completă a focului începând cu 12 mai, atunci Ucraina este pregătită să se întâlnească pentru negocieri. Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, susțin inițiativa lui Zelenski — mai întâi armistițiu, apoi negocieri. Trimisul special al președintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat, de asemenea, pe rețelele de socializare, că mai întâi trebuie să existe o încetare necondiționată a focului timp de 30 de zile, iar apoi să înceapă negocierile de pace, nu invers.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump, a scris pe rețelele de socializare că Putin nu va accepta o înțelegere cu armistițiu. Iar Zelenski trebuie să se întâlnească cu președintele rus pentru a stabili dacă este posibil un acord. „Încep să mă îndoiesc că Ucraina va încheia un acord cu Putin, care este prea ocupat să sărbătorească Victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial — o victorie care nu ar fi fost posibilă (nici pe departe!) fără SUA. Organizați întâlnirea, imediat!”, a scris Trump.

Actualizare: Forțele armate ale Federației Ruse au atacat Ucraina și în noaptea de 12 mai, conform rapoartelor Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

***

Amintim că, la negocierile de la Istanbul de la sfârșitul lunii martie 2022, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, Federația Rusă a insistat ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO. Rusia a cerut Ucrainei să consacre statutul de stat denuclearizat și non-aliniat. Atunci, Ucraina era dispusă să accepte aceste condiții, dar cu condiția garanțiilor de securitate stabilite prin tratate. Se presupunea că problema Crimeei anexate de Rusia și a regiunii Donbas urma să fie discutată separat la nivelul președinților celor două țări. Kievul a declarat că semnarea acordului ar fi posibilă doar după încetarea completă a focului. Cu toate acestea, negocierile au eșuat atunci.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: