Hipertensiunea arterială afectează pacienți tot mai tineri. Aproape 600 mii de moldoveni sunt monitorizați de medici

În fiecare an, pe 17 mai, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale – boală cronică care se manifestă prin creșterea constantă a tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mmHg. Sub supravegherea medicilor, la sfârșitul anului 2022, în Republica Moldova erau 593 541 de persoane cu hipertensiune arterială. 

Potrivit Ministerului Sănătății, în lipsa tratamentului, hipertensiunea duce la complicații severe, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi.

În Republica Moldova persoanele cu hipertensiune beneficiază gratuit de asistență medicală, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici.

Un departament specializat în diagnosticarea hipertensiunii arteriale și selectarea tacticii de tratament are Institutul de Cardiologie, unde pacienții sunt spitalizați în cazul urgențelor hipertensive, dar și planificat.

Ministerul Sănătății a precizat că la majoritatea pacienților hipertensiunea arterială apare odată cu înaintarea în vârsta. Boala nu poate fi tratată definitiv, dar poate fi controlată prin administrarea cu regularitate și pe tot parcursul vieții a preparatelor antihipertensive, prescrise de medicul de familie sau medicul cardiolog.

În ultimii ani se observă o tendință de „întinerire” a pacienților cu hipertensiune arterială, în special din cauza unui stil de viață dezechilibrat. Excluderea factorilor de risc, mă refer la cei modificabili, este intervenția de bază în hipertensiunea arterială. Din aceștia fac parte stresul, inactivitatea fizică, fumatul, consumul de alimente grase, de sare în exces, dar și alcool”, a spus medicul cardiolog la Institutul de Cardiologie Anna Moiseeva.

Deseori, prezența hipertensiunii arteriale nu este însoțită de simptome, iar din acest motiv este numită „ucigașul silențios”. În alte cazuri persoanele au dureri de cap, amețeli, dereglări de vedere, iar pentru depistarea precoce a hipertensiunii se recomandă automonitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu și controlul medical anual.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, sub supravegherea medicilor, la sfârșitul anului 2022, erau 593 541 de persoane cu hipertensiune arterială.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: