Regiunea transnistreană, în primul rând, trebuie să se învețe să plătească pentru ceea ce consumă. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu, fiind întrebat de Vocea Basarabiei dacă autoritățile moldovenești vor asigura regiunea cu resurse energetice în caz că Gazprom va închide robinetul pentru țara noastră.
„În primul rând, regiunea transnistreană trebuie să se învețe să plătească. Pentru început, să se învețe a plăti, pentru că partea dreaptă 30 de ani a plătit exemplar”, a spus Grosu.
El a mai adăugat că partea stângă în 30 de ani a acumulat 8 miliarde de dolari datorii.
„Mai întâi trebuie să ne asigurăm că ei plătesc ceea ce consumă. Asta trebuie să se întâmple. Ei sunt cetățenii noștri, noi trebuie să avem grijă de ei, noi procurăm energia electrică de la Cuciurgan”, a menționat Grosu.
Președintele Parlamentului a fost întrebat și dacă a putut Moldova să negocieze mai bine cu Gazprom-ul acel contract pe care l-a semnat.
„Dacă am fi recunoscut 8 miliarde de dolari datorii pentru Transnistria, dacă am fi recunoscut, probabil, un statut nou pentru Transnistria, dacă am fi aplaudat la toate atrocitățile care se întâmplă în Ucraina, probabil, dar nu sunt sigur, pentru că gaz ieftin sau gaz pe degeaba e ca și cu cașcavalul ieftin din capcană. Nu există”, a răspuns Grosu, pentru Vocea Basarabiei.
Chiar și în aceste condiții, oficialul a spus că autoritățile moldovenești vor face tot posibilul ca țara să treacă cu bine această iarnă.
„O să fim mult mai bine pregătiți decât iarna trecută, când în octombrie vestita companie nitam-nisam ne-a redus cu două treimi volumul livrat de gaz, fără a ne preîntâmpina, pentru că noi am fost tot timpul exemplari la plata facturilor, mai puțin altă lume, dar noi am fost exemplari”, a menționat Grosu.
La întrebarea dacă Gazprom ar putea să sisteze livrările de gaz pentru Republica Moldova, dar în continuare să asigure regiunea transnistreană cu gaze naturale, Grosu a spus: „Nu depinde doar de noi, sunt mai mulți factori, aici depinde și de poziția părții ucrainene, pentru că gazul trece pe acolo”.
Dacă putem lua în calcul că Ucraina va fi solidară cu Republica Moldova și că nu va permite tranzitul de gaze rusești doar ca să ajungă în regiunea transnistreană, oficialul moldovean a precizat că „Ucraina tot timpul e solidară”.
Amintim că recent, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că autoritățile de la Chișinău examinează trei scenarii în cazul unor limitări sau a sistării complete a livrărilor de gaze naturale de Gazprom.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că se examinează ca Gazprom să limiteze furnizarea gazelor naturale în proporție de 35%, așa cum a fost în octombrie anul trecut, sau în proporție de 50%. Autoritățile se gândesc și la scenariul că partea rusă ar putea sista integral livrarea de gaze naturală, în proporție de 100%.
„Noi analizăm toate trei scenarii în aceeași măsură. Ținând cont de evoluții, putem să ne așteptăm la oricare scenariu”, a menționat Spînu.
Oficialul a mai spus că moldovenii vor avea căldură în casă indiferent de scenariile care vor derula. Totuși, el a menționat că va trebui de economisit. Astfel autoritățile își propun o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaz.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!