17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD şi MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară
Full Article 4 minutes read

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD şi MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

O nouă linie de finanţare în valoare de 17,5 milioane Euro este pusă la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii, clienţi ai Moldova Agroindbank. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanţare semnat de MAIB şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD. Acesta este al treilea acord de finanţare semnat de cele două instituţii în ultimii doi ani. Primele două tranșe de 5 milioane Euro și 7,5 milioane Euro au fost valorificate integral de clienții MAIB.

În condiții de rată avantajoasă, cu componentă de grant şi perioadă de grație, creditele EU4Business-BERD de la MAIB sunt printre cele mai solicitate tipuri de finanțare în portofoliul Moldova Agroindbank. Prin intermediul acestora IMM-urile investesc în modernizarea tehnologică, creșterea calității produsului final și, respectiv, accederea pe piața de desfacere europeană.

Banii vor fi destinați pentru a satisface cererea de creditare a clienților Moldova Agroindbank și a oferi noi oportunități IMM-urilor din Republica Moldova, inclusiv prin creșterea competitivității, modernizarea tehnologică în corespundere cu standardele UE, cu cele privind sănătatea și securitatea în muncă, precum și pentru dezvoltarea oportunităților comerciale pe piața Uniunii Europene.

„Ne angajăm să ajutăm companiile să investească în producerea modernă, în special în condițiile climatului actual dificil”, a declarat Angela Sax, șefa BERD în Moldova. „Există beneficii clare pentru astfel de investiții pe termen scurt și mediu. Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri financiari și instituționali pentru a oferi un sprijin palpabil care va duce la creșterea comerțului prin standarde mai ridicate și va stimula redresarea economică în întreaga țară.”

„Accesul la finanțare este un element esențial pentru ca IMM-urile să poată depăși criza actuală și să își valorifice potențialul de creștere după pandemie. UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulți ani. În prezent avem aproximativ 20 de proiecte bilaterale și regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi și servicii de consultanță în afaceri. Proiectele finanțate de UE vizează, de asemenea, îmbunătățirea climatului de afaceri și asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri”, a adăugat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

”Într-o perioadă în care mediul de afaceri se confruntă cu dificultăți provocate de pandemie şi de condiţiile climaterice nefaste, MAIB continuă să susțină antreprenorii, sprijinindu-le cu încredere planurile de business. Noua tranșă de creditare este încă o dovadă a unificării eforturilor BERD, Uniunii Europene și Moldova Agroindbank pentru a face mai puternice IMM-urile din Republica Moldova, a crește calitatea producerii, și a cuceri piața de desfacere europeană. Parteneriatul cu BERD şi susţinerea UE ne permite să ajutăm afacerile din ţară, oferindu-le finanţare în condiţii preferenţiale, fapt pentru care suntem recunoscători”, a declarat Serghei Cebotari, Președintele Moldova Agroindbank.

 

Precizăm că în aprilie 2019 MAIB a semnat cu BERD primul acord de cooperare în cadrul liniei EU4Business-BERD, obținând acces la un împrumut de 5 milioane Euro. În decembrie 2019 a fost încheiat al doilea acord, valoarea tranșei constituind 7,5 milioane Euro. Sumele au fost integral valorificate de clienții MAIB din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, peste 50% dintre clienți reușind deja să valorifice și componenta de grant acordată de Uniunea Europeană în cadrul creditelor EU4Business-BERD.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activităților sale în țară, Banca a investit 1,4 miliarde de euro în peste 130 de proiecte, sprijinind afacerile, infrastructura cheie și edificând o economie mai ecologică și mai durabilă.

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori precum credite, depozite, active şi profit. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. 

maib.md

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: