segodnya.ua

31 de amenințări la adresa sectorului energetic al Moldovei. Ce vor face autoritățile în caz de blackout?

Guvernul a aprobat pe 11 decembrie regulamentul și planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul energetic. Documentul descrie aproximativ 30 de amenințări și scenarii de urgență, precum și măsurile pe care autoritățile și companiile energetice trebuie să le întreprindă în condiții critice. Cea mai probabilă amenințare identificată este întreruperea livrării de gaze și, ca urmare, problemele legate de energia electrică.

Ce prevede planul anticriză

Documentul, care are peste o sută de pagini, descrie riscurile și planul de acțiune în cazul unei amenințări energetice. Acesta a fost elaborat pe baza metodologiei Rețelei Europene a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (ENTSO-E). Metodologia prevede diferite scenarii de criză, cum ar fi: stoparea livrării de gaze sau supraîncărcarea rețelelor electrice asociate; schimbări bruște de temperatură (răcire sau încălzire extremă); sabotaj intern, erori umane și chiar amenințări la adresa personalului din sectorul energetic.

Documentul menționează, de asemenea, că trei amenințări descrise în metodologia ENTSO-E nu sunt relevante pentru Republica Moldova: erupțiile vulcanice, accidente la centrale nucleare și întreruperea livrării de combustibil nuclear.

Fiecare scenariu de criză posibil are cinci niveluri de probabilitate — de la foarte scăzut la foarte ridicat — și cinci grade de consecințe — de la ușoare la foarte grave. Potrivit documentului, singura amenințare cu probabilitate foarte ridicată în Republica Moldova este stoparea livrării de gaze.

Printre consecințele posibile ale acestei amenințări se numără oprirea unor obiective generatoare de energie electrică, creșterea prețurilor pentru energie, deficitul de energie, restricționarea exportului de energie electrică (Moldova exportă energie regenerabilă) și avarii în sistemul energetic.

În acest context, producătorii de energie electrică trebuie să intensifice măsurile pentru generarea de energie, să efectueze reparații și să pună în funcțiune toate sistemele de rezervă disponibile.

O altă amenințare posibilă este supraîncărcarea sistemului energetic din cauza limitării livrării de gaze. Acest lucru poate duce la o presiune suplimentară asupra rețelelor electrice în perioadele reci sau calde, când oamenii folosesc masiv aparatele de aer condiționat. În plan, probabilitatea acestui scenariu este considerată ridicată.

În acest caz, operatorii rețelelor de transport al energiei electrice trebuie să monitorizeze constant situația, să elaboreze planuri pentru prevenirea supraîncărcărilor și să achiziționeze echipamente capabile să reducă presiunea.

Printre riscurile considerate cu probabilitate ridicată se numără și cele legate de reglementarea pieței de energie electrică; „fluxurile nedorite” din surse de energie regenerabilă; condițiile meteorologice nefavorabile (scăderea temperaturii la -10/-20 grade, precipitații abundente, inundații, ninsori, caniculă, vânt puternic, polei); avarii tehnice ale rețelelor electrice, erori umane și altele.

Cine nu va rămâne fără energie electrică în cazul deconectărilor în evantai

Documentul menționează instituțiile care vor beneficia de alimentare neîntreruptă cu energie electrică în cazul unor posibile întreruperi programate.

Prioritare sunt spitalele republicane, regionale, raionale și municipale,  Spitalul de Urgență, Centrul de Transfuzie a Sângelui, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, orfelinatele și grădinițele.

Pe locul doi sunt stațiile de măsurare și pompare a gazelor, sistemele de termoficare centralizată care asigură servicii comunale sectorului rezidențial.

Pe locul trei sunt dispeceratele furnizorilor de resurse energetice și servicii comunale. Pe locul patru – Guvernul, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Ministerul Apărării, SIS, MAI, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Serviciul Vamal.

Aeroportul și alte infrastructuri de transport sunt pe locul cinci.

Câtă energie electrică produce și consumă Moldova

Planul prezintă date despre consumul și producerea energiei electrice în Republica Moldova. Astfel în  2023, consumul total al Moldovei, fără regiunea transnistreană, a fost de 4,3 mii de milioane kWh. Cele mai mari vârfuri de consum se înregistrează în perioadele de iarnă și vară, când consumul instantaneu ajunge la 1.000 MWh.

În 2023, cea mai mare parte a celor 4,3 mii de milioane kWh consumate în țară au fost achiziționate de la Centrala de la Cuciurgan (situată în Transnistria) – 3,3 mii de milioane kWh. Alte 524,6 milioane kWh au fost produse de Termoelectrica Chișinău. Restul provine din surse regenerabile și de la CET-Nord din Bălți și Hidrocentrala de la Costești.

Capacitatea potențială a sistemului energetic al Republicii Moldova, fără a lua în considerare Transnistria, este de 727 MWh, dintre care 324 MWh sunt produși de compania Termoelectrica, iar alți 37,4 MWh — de CET-Nord. Hidrocentrala de la Costești poate genera până la 16,4 MWh. Alte 350,3 MWh provin din surse regenerabile, dintre care 220,95 MWh — panouri solare, 122,5 MWh — turbine eoliene, iar 6,86 MWh — instalații pentru producerea energiei electrice din biogaz.

În afară de cele 727 MWh, se mai produc 87,1 MWh din alte surse, cum ar fi instalații vechi ale fabricilor de zahăr construite între 1956 și 1981.

În Transnistria există posibilitatea de a genera 2,6 mii MWh, dintre care 2,52 MWh revin Centralei Electrice de la Cuciurgan, iar restul — Hidrocentralei de la Dubăsari și Centralei Termoelectrice a întreprinderii „Tirotex”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoria Furtună

O glumă proastă chiar și pentru ruși”: Ex-ministru al Apărării o acuză pe Victoria Furtună de „propagandă pentru război”

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, atât în România, cât și în Ucraina. Șalaru o acuză pe fosta procuroră de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”, după ce aceasta a lansat declarații contradictorii despre teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei.

„Ingeniozitatea rusească în Basarabia pare a nu avea limite, iar penuria de cadre serioase îi trimite din ce în ce mai des în penibil. Ultima lor găselniță în persoana Victorie Furtună este de-a dreptul haioasă. Fosta procuror ajunsă în brațele politice ale lui Șor vrea să facă Moldova Mare luînd teritorii de la Ucraina și România”, a declarat Anatol Șalaru.

El a criticat ideile promovate de Furtună: „Să fii cetățean român cu acte, cu jurământ de loialitate depus, să primești indemnizație pentru copil de la statul român și să vorbești de destructurarea statului român este prea mult. Victoria Furtună, ca autointitulat politician este o glumă proastă chiar și pentru ruși, care speră că ar putea deveni un Georgescu al Republicii Moldova”.

Șalaru a precizat că va depune plângere penală în România împotriva Victoriei Furtună, pentru „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”.

„Pentru că este fost procuror, cunoscător – cel puțin teoretic – al legilor, îi voi face în România plângere penală pentru trădare, comunicare de informații false și propagandă pentru război. De asemenea, voi face plângere penală contra Victoriei Furtună și în Ucraina. Teoria liniilor roșii spune că nici în glumă nu se încearcă trecerea lor, chiar dacă te pune Moscova”, a afirmat fostul ministru.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Victoria Furtună, dar la momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Precizăm că pe 2 iulie, de ziua comemorării domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a publicat o postare pe rețelele sociale, după o vizită la Mănăstirea Putna.

„Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.

Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, se menționează în postarea acesteia.

Anterior, într-un interviu pentru jurnalistul Gheorghe Gonța, fiind întrebată dacă nu este mai simplu ca Republica Moldova să se unească cu România, pentru a-și rezolva toate problemele, Victoria Furtună a răspuns: „Numai dacă țara asta se va numi Moldova Mare și Parlamentul va fi la Chișinău, iar președinte va fi Victoria Furtună”.

Potrivit TVR Moldova, la 18 mai, a avut loc o masă rotundă, cu pretenții de eveniment științific, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, în cadrul căreia Victoria Furtună a făcut mai multe declarații contradictorii legate de sudul Basarabiei, aflat, în prezent, în componența Ucrainei: „ (…) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: