Личный архив. Галина и Феридун Тюфекчи

«6 septembrie a devenit pentru familia mea apogeul unei politici inumane». Soția unuia dintre profesorii turci expulzați Galina Tufekci, după trei ani de la măsurile ilegale

Exact trei ani au trecut de când, în dimineața de 6 septembrie 2018, angajații SIS au reținut șapte colaboratori ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont” și i-au dus într-o direcție necunoscută. Ulterior, s-a constatat că, fără nicio judecată, aceștia au fost trimiși în Turcia, iar de acolo – duși direct în închisori. Profesorii se află după gratii deja de trei ani, iar în Moldova, în „dosarul profesorilor turci” este în continuare un singur acuzat – Vasile Botnari, fostul director al SIS, care a fost condamnat „cu suspendare”. Galina Tüfekçi, soția lui Feridun Tüfekçi, unul dintre profesorii expulzați, încearcă în continuare să obțină rejudecarea acestui dosar. Deocamdată – fără niciun succes. Galina Tüfekçi a  scris în exclusivitate pentru NM, cum trăiește în Moldova după toate cele întâmplate.

6 septembrie 2018 a devenit pentru familia mea apogeul unei politici inumane și perfide a statului meu.

Toată viața mea s-a împărțit în „până la” și „după”:

până la – este atunci când cel puțin 45 de ani m-am considerat parte integrantă a țării mele, fiind sigură că statul meu mă apără, pe mine și pe copiii mei, iar eu am încercat, onest și pe deplin, să-mi îndeplinesc responsabilitățile profesionale și cele materne, să cred într-un viitor mai bun, să-mi iubesc țara;

și după – când s-a constatat că trăiesc într-un stat în care, la fel ca și în împărăția oglinzilor strâmbe, totul este invers: oameni onești și cumsecade care și-au dedicat aproape 25 de ani fondării unor școli care au adus țării mele glorie pe plan internațional, au fost calomniați într-o clipă și, fără nicio judecată, au fost expulzați din țară.

Justiția teatralizată din Moldova durează deja trei ani. Aici, totul se știe din timp, iar o nouă ședință de judecată este rezultatul unei înțelegeri existente, ce-i drept, uneori apar circumstanțe neprevăzute, când judecătorii sunt nevoiți să inventeze anumite condiții pentru a corespunde unor planuri concepute.

Este greu de observat justiția într-o țară în care deciziile se iau conform unui ordin și nu conform legii, iar despre profesionalismul întregului sistem al securității de stat nici nu trebuie să vorbim, dacă și acesta funcționează în interesele cuiva. E la fel ca și în matematică – dacă orice număr va fi înmulțit cu zero, rezultatul oricum va fi zero. Fii tu măcar și de un milion de ori un profesionist!

Cel mai îngrozitor e faptul că toți cei care au participat activ și continuă să participe în toate acestea încă nu au conștientizat CE AU FĂCUT. Ba mai mult, ei vorbesc frumos despre procese democratice, despre grija față de popor. Toate acestea auzite de la ei sunt ca o batjocură sau, în cel mai bun caz, ca o ironie. Iar organizarea unor acțiuni dedicate grijii față de familie sunt ca un punct culminant al ipocriziei care îi caracterizează. „Datorită” acțiunilor lor active, 7 familii din Moldova au fost destrămate, 16 copii au rămas fără tați.

Este un paradox: trădând 7 profesori într-un mod monstruos, Moldova și-a lăsat orfani exact 7 cetățeni de-ai săi. Eu nu știu, ce ar putea face Moldova pentru a-și ispăși vina în fața celor 16 copii, cărora le-au fost furate și călcate în picioare copilăria și adolescența. Nemaivorbind despre cei șapte pedagogi turci. 

Există încă multe de spus despre ceea de a rămas dincolo de granițele umane, dar aș vrea să cred că pagina neagră va fi urmată de cea albă. Aș vrea să-mi iubesc țara la fel ca și până acum.

 

***

Reamintim că în dimineața de 6 septembrie 2018, ofițerii SIS au reținut șase colaboratori ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont” și i-au dus într-o direcție necunoscută. Ulterior, fără nicio judecată, aceștia au fost expulzați din Moldova în Turcia, unde au fost condamnați la termene mari de închisoare. Mai târziu, expulzarea a fost declarată ilegală. Toți colaboratorii liceelor au solicitat azil în Moldova și expulzarea lor din țară putea avea loc doar în baza unei decizii de judecată. Unii au trăit în Moldova cel puțin 20 de ani, mulți dintre ei au avut familii în țara noastră. Autoritățile Moldovei nu aveau dreptul să-i transmită reprezentanților guvernării din Turcia, unde aceștia riscau să fie torturați și persecutați politic.

În luna iunie 2019, CEDO a declarat Moldova vinovată de încălcarea drepturilor omului în cazul expulzării pedagogilor și a obligat țara noastră să le achite compensații a câte 25 mii de euro. Abia peste un an după expulzare, procuratura Chișinău a inițiat o investigație în acest caz. În luna februarie 2020, a devenit cunoscut faptul că în acest caz a rămas un sigur inculpat – Vasile Botnari, fostul director al SIS.

În luna septembrie 2020, a devenit cunoscut faptul că instanța i-a stabilit lui Botnari o amendă de 88 mii de lei și i-a interzis să ocupe funcții publice timp de cinci ani. La fel, Botnari a returnat 125 mii de euro care, conform deciziei CEDO, au fost direcționați către  achitarea compensațiilor pentru familiile profesorilor turci, și 343 mii de lei pentru charter-ul cu care pedagogii au fost trimiși în Turcia.

La 13 noiembrie 2020, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituționale patru puncte ale Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova. În special, cel care prevede că persoanele străine nu sunt informate despre cauzele expulzării și că există riscul că acestea ar putea fi expulzate într-o țară unde vor fi torturate.

În luna martie 2021, Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a recomandat Moldovei să desfășoare o anchetă mult mai eficientă în dosarul profesorilor turci. Cei de acolo se îndoiesc că în acest caz este implicat doar fostul director al Serviciului Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

Galina Tüfekçi încearcă să obțină rejudecarea dosarului lui Botnari în instanța primară.

 Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: