anp.gov.md

83,4% din deținuții din R. Moldova au participat la vot până la ora 16:00. În ce condiții se votează în penitenciare?

La urnele mobile din penitenciarele țării, până la orele 16:00, s-au prezentat 83,4% dintre persoanele private de libertate aflate în custodia sistemului administrației penitenciare. Astfel, dintre cele 6277 persoane private de libertate cu drept de vot, 5240 și-au exprimat voința în cadrul scrutinilui prezidențial din Republica Moldova.

Procesul electoral s-a desfășurat în zone special amenajate în incinta instituțiilor de detenție, dotate cu soluții dezinfectante, pixuri și măști de protecție în conformitate cu prevederile Instrucțiunii privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19. 

Urnele mobile din penitenciare au fost asigurate de către membrii secțiilor de votare din circumscripțiile electorale în raza cărora se află penitenciarele.

Persoanele deținute infectate cu COVID-19 și contacții acestora, deasemenea și-au exercitat dreptul de vot. Membrii birourilor electorale și observatorii au fost echipați cu măști, mănuși și combinezoane/halate de protecție și au mers prin celulele și sectoarele acestora.

Observatorii prezenți au declarat că procedura de votare s-a desfășurat fără incidente.

Menționăm că, toate persoanele private de libertate ce au dorit să-și exercite dreptul de vot au fost asigurate cu acte de identitate valabile.

Amintim că pentru prima oară, la alegerea președintelui Republicii Moldova participă deținuții din două penitenciare din Transnistria. Este vorba despre închisorile Nr. 8 și nr. 12 din Bender. Anunțul a fost făcut pe 1 noiembrie de Comisia Electorală Centrală (CEC).

anp.gov.md
anp.gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

„Victoria” lui Șor nu este de acord cu sancțiunile impuse de UE: Le vom contesta și la CtEDO dacă va fi necesar

Blocul „Victorie”, condus de politician condamnat Ilan Șor, acuză Uniunea Europeană de ingerință în alegerile din Republica Moldova, după ce formațiunea și mai mulți lideri afiliați au fost incluși pe lista de sancțiuni. Reprezentanții blocului susțin că măsura este una politică și anunță că vor contesta decizia în instanțele europene, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Potrivit blocului, sancțiunile ar fi motivate politic și ar avea drept scop să exercite presiuni asupra opoziției, care critică actuala guvernare. Totodată, liderii „Victorie” contestă acuzațiile aduse de UE privind tentative de destabilizare, pe care le califică drept „nefondate și nedovedite”.

„Referințele la publicații din mass-media pro-guvernamentală și la solicitările oponenților noștri par absolut ridicole. Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale: prezumția  nevinovăției, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte. Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CtEDO”, precizează Blocul „Victorie” în comunicatul emis pe 17 iulie.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus 3 entități – toate afiliate lui Șor – în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7 și Centrul Cultural-educațional al Moldovei.

Pe lista sancțiunilor UE mai figurează, acum, și alți 9 lideri de partide și politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023. Între aceștia: președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca și președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

Victoria Furtună și Alexei Lungu au condamnat public sancțiunile impuse de UE și au anunțat că le vor contesta în judecată.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: