Kremlinul a pregătit „instrucțiuni” privind reflectarea „evenimentelor din Ucraina” în școli
Full Article 3 minutes read

Kremlinul a pregătit „instrucțiuni” privind reflectarea „evenimentelor din Ucraina” în școli

Autoritățile ruse au elaborat „instrucțiuni” cu privire la reflectarea „evenimentelor din Ucraina” în școlile din Federația Rusă. Textul integral a fost publicat pe site-ul Mediazona, în data de 28 februarie.

În document au fost incluse două „planuri ale orelor” – pentru elevii din clasele de învățământ general și cel liceal, precum și „răspunsuri la întrebările pe care le-ar putea pune elevii”.

Noi, Rusia, mereu am susținut și am avut grijă de Ucraina – pentru că suntem un singur popor și pentru că între țările noastre nu poate exista ură. Însă, din păcate, în anul 2014, pe teritoriul Ucrainei s-a produs o lovitură de stat, unul anticonstituțional și sângeros, în urma căruia au murit mulți oameni nevinovați, iar la putere a venit un guvern pro-american și practic a fost instituită o conducere externă a acestui stat suveran”, se arată în instrucțiunile destinate elevilor claselor a 7-a și a 8-a.

De asemenea, la fel ca în presă, războiul din Ucraina trebuie numit „operațiune specială pacificatoare, desfășurată cu scopul slăbirii naționaliștilor, care înăbușă populația vorbitoare de rusă”.

Scopul acesteia este protecția oamenilor, care timp de 8 ani sunt supuși batjocurii, genocidului din partea regimului de la Kiev. Pentru aceasta, vom tinde spre „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, precum și aducerii în fața instanței de judecată a celor care au săvârșit numeroase crime sângeroase față de civili, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse. Planurile noastre nu prevăd ocupația teritoriilor ucrainene. Nu vom obliga pe nimeni să facă ceva”, se mai arată în instrucțiune.

La posibila întrebare a elevilor dacă s-ar fi putut evita acțiunile militare, profesorii sunt îndemnați să răspundă că „operațiunea pacificatoare este o măsură la care autoritățile au fost obligate să recurgă pentru salvarea oamenilor din Ucraina”.

Iar elevilor claselor a 9-a — a 11-a li se explică că „ceea ce se întâmplă acum în Ucraina se numește „obligare la pace” în practica internațională”.

„Toți înțeleg că dacă nu vom face asta acum și aici, peste 3-4 ani va fi deja prea târziu. Atunci va fi un război de amploare, în care nu se va putea evita utilizarea unei armate profesioniste. (…) Atunci, toate planurile și visurile noastre vor fi date la o parte, vor fi uitate pentru un timp. Iar pentru unii – pentru totdeauna”, se mai arată în document.

Ambele anexe prevăd difuzarea unui fragment din discursul lui Vladimir Putin despre recunoașterea „independenței” a republicilor nerecunoscute Donețk și Lugansk.

Mai multe detalii despre tot ce se întâmplă în țara vecină puteți citi în live textul A cincea zi de război în Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: