multimedia.parlament.md

A fost constituită o nouă comisie parlamentară. Igor Grosu: „vom contribui la procesul de apropiere a celor două maluri ale Nistrului”

Deputații au constituit Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova. Inițiativa legislativă vine din partea președintelui Parlamentului Igor Grosu  și a fost susținută cu unanimitatea voturilor celor 80 de deputați prezenți în sală.

„Până în prezent, Parlamentul a fost mai puțin implicat în tot ce privește controlul parlamentar al procesului de reglementare transnistreană. Pentru a oferi o valență acestui proces, am propus crearea unei comisii care să aibă în vizor realizarea politicilor de reintegrare a Republicii Moldova. Așa ne vom exercita dreptul de control parlamentar și vom contribui la procesul de apropiere a celor două maluri ale Nistrului nu ad-hoc, dar permanent și consecvent”, a argumentat Igor Grosu.

Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova va monitoriza și va evalua situația actuală privind politicile de reintegrare, va elabora propuneri și recomandări și va informa Biroul permanent și, după caz, plenul Parlamentului despre activitatea sa și principalele subiecte de actualitate legate de politicile de reintegrare.

În colaborare cu autoritățile responsabile de domeniul respectiv, comisia va contribui la identificarea de proiecte și soluții ce ar permite redobândirea încrederii și apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru formarea unei poziții naționale în domeniu, comisia va consulta deciziile și documentele ce urmează a fi semnate pentru soluționarea problemelor de reintegrare.

Deputații au aprobat și componența comisiei, formată în baza principiului proporționalității.

Președinte al comisiei a fost ales vicespeakerul Mihail Popșoi, vicepreședinte – vicespeakerul Vlad Batrîncea, iar secretarul comisiei  – Ana Calinici, Fracțiunea PAS. Din componența comisiei vor mai fac parte Ana Racu, Natalia Davidovici, Oazu Nantoi și Vladimir Bolea (Fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate”; Constantin Starîș și Adrian Lebedinschi (Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor) și Denis Ulanov (Fracțiunea parlamentară a Partidului politic „ȘOR”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: