Parlamentul a aprobat cu 62 de voturi inițiativa privind crearea unei comisii speciale, în vederea desfășurării unui nou concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de Avocat al Poporului. Deputatul socialist Vasile Bolea a solicitat să fie exclus din componența comisiei și a calificat concursul drept „o farsă”.
Din Comisia specială vor face parte deputații din Comisia drepturile omului și relații interetnice și Comisia juridică, numiri și imunități. Potrivit proiectului de hotărâre, membrii ei vor adopta regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului public și, în termen de 60 de zile, va prezenta Parlamentului candidaturile la funcția de Avocat al Poporului.
În comisie urmau să fie incluși: Olesea Stamate, Grigore Novac, Eugen Cojocari, Denis Ulanov, Ana Racu, Natalia Davidovici, Victor Spînu, Marina Morozova, Liliana Grosu, Angela Munteanu-Pojoga, Nicolai Rusol, Alla Dolința, Vasile Bolea, Veronica Roșca, Igor Chiriac, Artemie Catanoi, Vasile Grădinaru, Boris Popa și Alexandr Suhodolschi. Deputatul socialist Vasile Bolea a anunțat că nu vrea să participe la lucrările comisiei.
„Nu vreau să particip la farsa numărului doi, în care veți încerca să selectați un candidat la funcția de Avocat al Poporului iarăși un avocat al Maiei Sandu. Efectul va fi același ca prima oară. Vă rog să mă excludeți din cadrul comisiei speciale”, a spus Bolea.
În replică, Olesea Stamate a spus că este dreptul lui de a participa sau nu și i-a amintit că acesta nu a participat la toate ședințele desfășurate în cadrul concursului precedent.
„Eu am participat la unele ședințe, nu ați vrut să mă auziți, de aceea nu am considerat de cuviință să particip la ultima etapă”, a argumentat Bolea.
Deputatul PAS Lilian Carp a opinat că ar trebui să rămână toți membrii incluși din start. Iar deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a declarat că nu va comenta dacă va participa sau nu, dar a întrebat-o pe Olesea Stamate dacă nu consideră că s-a încălcat principiul de proporționalitate, întrucât în Comisia drepturile omului, formațiunea sa nu are niciun membru.
„Asta nu înseamnă că noi vrem foarte tare să participăm, vrem să știm dacă este o decizie politică”, a precizat Tauber.
Președinta Comisiei juridice a răspuns că legea a fost respectată. „Procurorii și judecătorii decid unde legea este respectată și unde nu”, a răspuns Stamate.
***
Deputații au aprobat, în ședința din 9 decembrie, demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului, la doar două luni după preluarea mandatului. Asta în pofida faptului că Moloșag a anunțat înainte de ședința Parlamentului că solicită anularea cererii de demisie.
Ombudsmanul a fost atras într-un scandal, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează la în calitate de asistent al său. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut demisia ombudsmanului. Pe 2 decembrie, pe site-ul Oficiului Avocatul Poporului a fost publicată informația privind demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului.
La rândul său, bărbatul din cauza căruia au apărut criticile, a publicat o declarație în care menționează că nu înțelege din ce motiv Moloșag ar trebui să demisioneze și nu consideră că a afectat imaginea Oficiului Avocatului Poporului.
Până la desfășurarea unui nou concurs pentru funcția de Avocat al Poporului și desemnarea unui câștigător, interimatul funcției de Avocat al Poporului va fi exercitat de către Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.