AAC îndeamnă pasagerii Air Moldova să își revendice drepturile, după ce compania și-a anulat toate zborurile. Unde se pot adresa
Full Article 3 minutes read

AAC îndeamnă pasagerii Air Moldova să își revendice drepturile, după ce compania și-a anulat toate zborurile. Unde se pot adresa

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) îndemnă pasagerii să își revendice drepturile în contextul anulării tuturor zborurilor de către operatorul aerian privat Air Moldova. AAC îndeamnă oamenii să solicite operatorului aerian rambursarea costului biletelor, iar în cazul în care întâmpină dificultăți sau li se refuză rambursarea costului biletelor de avion, să solicite suportul Autorității.

AAC precizează că solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa companiei aeriene, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile. Pasagerii Air Moldova sunt îndemnați să apeleze la telefonul consumatorului (022) 823583 pentru o consultație gratuită.

Precizăm că compania Air Moldova a anunțat astăzi că suspendă, din 2 mai, toate zborurile sale și oprește vânzarea biletelor, solicitând, în instanță, o restructurare accelerată pentru a evita falimentul. Compania susține că reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță.

***

De menționat că, în ultima perioadă, Air Moldova și-a anulat mai multe curse. Anterior, Air Moldova a declarat că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

Recent, compania a lansat o petiție pe online. Aceasta a solicitat, din numele a 285 de angajați, intervenția președintei Maia Sandu. Air Moldova a spus că șefa statului ar fi „ultima șansă de a salva operatorul național”. În caz contrar, a adăugat compania, va intra în faliment.

Președinta Maia Sandu a comentat petiția lansată de Air Moldova. Șefa statului a declarat că cererea nu intră în prerogativele Președinției și că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate de Air Moldova trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În același timp, președinta a menționat că autoritățile așteaptă „noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată”.

Pe 26 aprilie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Liliana Dabija a anunțat că în urma multiplelor zboruri anulate, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis prescripții și a efectuat controale la Air Moldova. Totodată, de la compania aeriană a fost solicitat un plan de dezvoltare, pentru a nu permite comercializarea pe termen lung a biletelor, astfel încât consumatorii să nu fie afectați. Totuși, o decizie privind ridicarea licenței nu a fost luată, potrivit ministrei.

Pe 27 aprilie, prim-ministrul Dorin Recean a comentat situația de la Air Moldova, nevoită să își anuleze mai multe curse avia în ultima perioadă. Premierul declara că Air Moldova ar fi fost fraudată și furată deliberat de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „frauda bancară”. „Guvernul nu trebuie să rezolve problemele Air Moldova, dar problemele din sistem”, a menționa Recean.

Situația din jurul companiei aeriene a fost comentată și de președintele Parlamentului, Igor Grosu.  Speakerul a susținut recent că Air Moldova, care ar fi controlată de deputatul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, se confruntă cu datorii enorme, create intenționat. „Air Moldova este controlată de Șor. E a lui, a acestui individ. Din această companie denumirea Moldova este deprisos. Acolo e numai aer și datorii foarte mari”, a declarat atunci Igor Grosu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: