Air Moldova își suspendă toate cursele și vânzarea biletelor din 2 mai
Full Article 4 minutes read

Air Moldova își suspendă toate cursele și vânzarea biletelor din 2 mai

Air Moldova anunță că își suspendă toate zborurile și oprește vânzarea biletelor începând de astăzi, 2 mai. Decizia a fost luată după ce compania aeriană a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a Air Moldova, cu scopul salvării acesteia. Potrivit Air Moldova, reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță.

„Astăzi, compania aeriană Air Moldova, a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei, care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”, anunță Air Moldova.

Air Moldova anunță că procedura de restructurare este soluția identificată de companie care ar permite investiții externe strict pentru dezvoltarea companiei, ca ulterior, în timp să fie achitate și datoriile existente.

Compania susțină că odată cu acceptarea de către instanță a cererii de restructurare accelerată, Air Moldova va relua operarea zborurilor și comercializarea biletelor.

„Astfel, până la pronunțarea deciziei instanței, privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania va suspenda operarea zborurilor și vânzărilor de bilete începând cu data de 2 mai 2023. Reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță”, precizează Air Moldova.

***

Amintim că pe 3 martie, Autoritatea Aeronautică Civilă a declarat că în cazurile când pasagerul a procurat un bilet de avion de la compania aeriană, pentru o cursă regulată, asistența urmează a fi oferită de către compania dată.

„Solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa companiei aeriene, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile – adresa: mun. Chişinău, bulevardul Dacia, 80/2. Concomitent nu ezitați să apelați telefonul consumatorului (022)823583 pentru o consultație”, menționa Autoritatea.

În cazul unei curse neregulate, charter, atunci când pasagerul a procurat un pachet turistic, prin intermediul unei agenții de turism și nu are legătură directă contractuală cu compania aeriană, asistența va fi acordată de către agenția turistică.

„Solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa agenției de turism, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile”, adăugau reprezentanții Autorității.

***

De menționat că Air Moldova în ultima perioadă și-a anulat mai multe curse. Anterior, Air Moldova a venit cu precizări despre 3 zboruri anulate pe 12 aprilie. Compania aeriană a spus că i-au fost blocate conturile, astfel nu a avut posibilitatea să-și achite serviciile ca ulterior să fie operate zborurile. Air Moldova a declarat că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

Recent, compania a lansat o petiție pe online. Aceasta a solicitat, din numele a 285 de angajați, intervenția președintei Maia Sandu. Air Moldova a spus că șefa statului ar fi „ultima șansă de a salva operatorul național”. În caz contrar, a adăugat compania, va intra în faliment.

Președinta Maia Sandu a comentat petiția lansată de Air Moldova. Șefa statului a declarat că cererea nu intră în prerogativele Președinției și că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate de Air Moldova trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În același timp, președinta a menționat că autoritățile așteaptă „noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată”.

Pe 26 aprilie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Liliana Dabija a anunțat că în urma multiplelor zboruri anulate, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis prescripții și a efectuat controale la Air Moldova. Totodată, de la compania aeriană a fost solicitat un plan de dezvoltare, pentru a nu permite comercializarea pe termen lung a biletelor, astfel încât consumatorii să nu fie afectați. Totuși, o decizie privind ridicarea licenței nu a fost luată, potrivit ministrei.

Pe 27 aprilie, prim-ministrul Dorin Recean a comentat situația de la Air Moldova, nevoită să își anuleze mai multe curse avia în ultima perioadă. Premierul declara că Air Moldova ar fi fost fraudată și furată deliberat de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „frauda bancară”. „Guvernul nu trebuie să rezolve problemele Air Moldova, dar problemele din sistem”, a menționa Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: