Multe dintre clădirile abandonate și în ruine din Chișinău sunt lăsate intenționat în acest stadiu, ca parte a unei strategii planificate de proprietari și autoritățile locale, care astfel pregătesc terenul pentru demolări și construcții noi. Victor Chironda, fostul viceprimar al capitalei, a subliniat că acest proces nu este accidental, ci o metodă deliberată prin care proprietarii și primăria facilitează obținerea autorizațiilor pentru construcții ilegale. Explicația a fost oferită într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, clădirile istorice, lăsate să se deterioreze treptat, devin percepute de public drept „ruine” care trebuie demolată, iar astfel autoritățile ajung să sprijine proiecte imobiliare fără a respecta legislația privind protecția patrimoniului.
„Văd multe comentarii de acest gen scrise de oameni simplu, locuitori ai orașului. Și reacția oamenilor e clară. Nu e plăcut să vezi ruinile care generează mizerie, sunt periculoase și strică ambianța urbană. (…). Doar că ceea ce nu știu oamenii este că aceste ruine apar și stau absolut intenționat. Asta e o metodă de «legalizare» în ochii publicului a uneor construcții ilegale. O clădire monument istoric sau o clădire care a fost privatizată pe bănuți cu condiția reabilitării este ilegal să o demolezi. Și proprietarii știu asta. De asta băieții le lasă să degradeze. Mai organizează un pojar «întâmplător». Le strică ferestrele și acoperișul, ca ploaia și zăpada să le degradeze mai rapid. În loc să le conserveze și să asigure că nimeni nu are acces, în mod intenționat lasă acces pentru persoane fără adăpost.
Și în 3-5-7 ani obțin reacția dorită.
Și aici apara al doilea actor – primăria care ar trebui să vină cu inițiative de restaurare și valorificare a clădirilor. Să genereze PUZ-uri care să reglementeze cum poate fi valorificată o astfel de zonă. Să inițieze dialog cu proprietarii și să îi impună să valorifice sau măcar să conserveze clădirile. (…). Și acești funcționari își asumă să semneze autorizații ielgale pentru că sunt protejați pe de o parte de comentariile cetățenilor despre ruine și bomjatnic și, pe de altă parte, de indiferența absolută a CNA, Procuratură, PCCOCS și alte structuri care ar trebui să prevină astfel de scheme”, a explicat Chironda.
Chironda a menționat celmai recent exemplu cu fostul cinematograf „Gaudeamus”. În 2020, o companie a încercat să obțină autorizație pentru un proiect similar, însă a fost refuzată de autoritățile competente. În 2025, însă, primăria a emis o nouă autorizație de construcție pentru un complex de 15 etaje, fără a consulta Ministerul Culturii, așa cum prevede legea.
„Degradarea orașului nu începe cu clădirile, ci cu mentalitatea celor care iau decizii. Funcționarii primăriei sunt cei care favorizează aceste proiecte ilegale și care nu aplică legea, iar acest lucru afectează profund identitatea orașului nostru și patrimoniul său cultural”, a conchis Chironda.
***
Ministerul Culturii va solicita anularea autorizației de construcție emisă de Primăria municipiului Chișinău pentru edificarea unui complex multifuncțional pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus, situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 4. Potrivit instituției, acest proiect a fost aprobat fără a obține avizul obligatoriu din partea ministerului, ceea ce constituie o încălcare a legislației privind protecția patrimoniului. Detalii AICI.
Fostul viceprimar al Chișinăului, Victor Chironda, a acuzat administrația locală de manipulare și ilegalități în legătură cu acest proiect. Acesta susține că decizia Primăriei de a permite construcția unei clădiri de până la 15 etaje în acea zonă este o „trădare a chișinăuienilor” și contravine normelor urbanistice existente.
„În 2019, terenul era codificat C3, ceea ce nu permitea construcții de asemenea dimensiuni. Un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat pentru a modifica această clasificare, dar ulterior a fost anulat de Consiliul Municipal Chișinău în 2020. Cu toate acestea, Primăria a emis acum o autorizație pentru un complex de 15 etaje, fără PUZ și fără studii de impact”, a explicat Chironda.
Viceprimarul Chișinăului Ilie Ceban a confirmat că pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” va fi ridicat un complex multifuncțional. „Într-adevăr am eliberat acte permisive”, a declarat viceprimarul pe 10 februarie. El a asigurat că nu va fi un bloc locativ și că „promisiunea este în continuare respectată”. Potrivit viceprimarului, complexul va avea „până la 15 etaje”.
„Într-adevăr am eliberat acte permisive pentru această locație. Pornind de la aceea că terenul și construcția este proprietate privată de mulți ani. Anterior au fost tentative din partea foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020 acest lucru a fost stopat. Astăzi, în momentul actual este o zonă C3, care presupune construcția unui complex sau a unor construcții multifuncționale, social, comercial. Așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive și așa și au fost eliberate. Au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional. Deci, nu va fi un bloc locativ. Și promisiunea este în continuare respectată”, a comunicat Ilie Ceban. Detalii AICI.
Pe 9 februarie, ex-viceprimarul capitalei Victor Chironda a anunțat că în zona fostului cinematograf „Gaudeamus” din Chișinău a început amenajarea unui șantier. Chironda menționa că Primăria a emis o autorizație de construcție cu privire la „construirea unui complex multifuncțional din contul demolării construcției existente”. „În 2020 primarul Ceban rupea cămașa de pe el și promitea că nu va admite construcția unui bloc de 13 nivele în locul cinematografului Gaudeamus. Ca acum, în 2025 să admită 15 nivele”, comunica fostul viceprimar, adăugând că „construcția unui asemenea complex în această zonă este ilegală și inadmisibilă”. „Fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții de fluidizare a traficului, o asemenea clădire va genera o presiune suplimentară enormă pe infrastructura socială și de transport în zona Pan Halippa, care și așa suferă de ambuteiaje cronice zilnice, în orele de vârf și va duce la scăderea nivelului de viață și a confortului urban a tuturor rezidenților din această zonă”, susținea Chironda. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.