Achiziție de gaz de la 4 companii europene. Slusari: „Prețurile sunt aproape de două ori mai mici decât la Gazprom”
Full Article 4 minutes read

Achiziție de gaz de la 4 companii europene. Slusari: „Prețurile sunt aproape de două ori mai mici decât la Gazprom”

Alexandru Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom, a declarat pe 6 octombrie că au fost achiziționate cantități semnificative de gaze de la 4 companii europene. Potrivit lui Slusari, prețurile de cumpărare sunt aproape de două ori mai mici decât oferta de la Gazprom pentru ultimul trimestru 2023. La fel, el a adăugat că Energocom este acum la etapa finalizării procurării cantităților de gaz, suficiente pentru perioada rece noiembrie 2023 – martie 2024, și chiar și pentru aprilie 2024. 

Slusari a menționat pe rețelele de socializare că „Energocom este la etapa finalizării procurării cantităților de gaz, suficiente pentru toata perioada rece noiembrie 2023 – martie 2024”. „Plus, în opinia mea, și pentru aprilie 2024”, a adăugat el.

Licitații merg zilnic sub monitorizarea experților, membrilor Consiliului și reprezentanților serviciilor speciale”, a comunicat Slusari.

Potrivit membrului în consiliul societății SA Energocom, pe 5 octombrie „au mai fost achiziționate cantități semnificative de gaze de la 4 companii europene”.

Prețurile de cumpărare sunt similare cu cele de vară și sunt aproape de două ori mai mici decât oferta de la Gazprom pentru ultimul trimestru 2023. Imediat după finalizarea procesului de achiziții, Energocom va publica toata informația detaliată”, a conchis Slusari.

UPDATE: Reprezentanții Energocom au declarat că, în perioada 4 septembrie – 5 octombrie 2023, instituția a achiziționat aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale (aproximativ 280 mln. m3) de la 7 companii diferite la 3 puncte de livrare diferite.

Se menționează că prețul mediu ponderat a fost de 35,77 EUR/MWh (circa 420 USD/1000 m3).

La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze. Achizițile s-au făcut din contul creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), utilizând în totalitate tranșă de diversificare în mărime de 100 mln. EUR (ciclul 2 de utilizare). În cadrul acordului BERD, pe durata ultimei luni, au fost organizate 30 runde de licitație, iar procurările s-au făcut când prețul pe piețele internaționale a fost favorabil”, au menționat reprezentanții Energocom.

Compania a mai declarat că în acest volum intră și cele circa 100 mln. m3 cumpărate la începutul lunii septembrie de la compania grecească DEPA: „Astfel, în total, am reușit să procurăm stocuri de peste 500 milioane m3 și continuam să achiziționăm în intenția de a acoperi integral consumul pentru perioada rece”.

***

Pe 21 iulie, ministrul Energiei Victor Parlicov declara că SA Energocom achiziționează gaz pentru sezonul rece 2023-2024 și îl depozitează în Ucraina. Parlicov susținea că prețul mediu al gazului cumpărat este de aproximativ 400 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz. Pe 27 iulie, reprezentanții Energocom menționau că „urmare a licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, desfășurate în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene”: „În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către S.A. Energocom pentru prima dată”.

Câteva zile mai târziu, membrul în consiliul societății SA Energocom Alexandru Slusari declara că Moldova este în proces de achiziții a gazelor naturale. El menționa că nu poate oferi la informații cu privire la prețuri, însă a ținut să precizeze că „prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decât cel, oferit în prezent de Gazprom”.

Ministrul Energiei Victor Parlicov nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei. Precizările au fost făcute de ministrul Energiei, pe 2 octombrie, într-un interviu pentru NewsMaker. Varianta integrală a interviului, în limba rusă.

***

Prețul gazului livrat, în Transnistria, de ruși este în septembrie de 568,82 dolari per mia de m3. În august, prețul a fost de 527,68 de dolari pentru mia de metri cubi.

Începând cu 8 iunie 2023, locuitorii Republicii Moldova plătesc cu 11 lei mai puțin pentru gaz. Consumatorii casnici achită un tarif de 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaze.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: