SUA și UE au semnat un acord istoric pentru livrarea de gaze naturale lichefiate pentru Europa. Anunțul a fost făcut vineri la Bruxelles într-o conferință de presă comună susținută de Joe Biden, președintele SUA, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, inormează g4media.ro. Totuși, este vorba despre o cantitate care va acoperi doar o treime din volumul importat anual din Rusia, se arată într-o analiză a BBC.
Scopul acordului este scăderea dependenței UE de gazele naturale din Rusia și prevede livrarea în statele europene a minimum 15 miliarde metri cubi de gaze din SUA până la finalul acestui an și a minimum 50 miliarde metri cubi anual în anii următori, ceea ce ar reprezenta o treime din importurile anuale din Rusia.
Prin acest acord, UE se angajează să mențină o cerere constantă de gaze din SUA până în 2030.
The transatlantic partnership stands stronger than ever.
In a world faced with disorder, our unity upholds fundamental values and rules that our citizens believe in.
And we are determined to stand up against Russia’s brutal war.
https://t.co/EbO9c3R7Mt— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 25, 2022
Potrivit datelor Agenției internaționale de energie, UE a importat din Rusia, în 2021, nu mai puțin de 155 miliarde de metri cubi de gaz, iar volumul asigură doar 40% din consumul necesar. În anul curent, în urma invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, UE și-a pus drept scop să diminueze cu două treimi volumul de gaz rusesc – până la sfârșitul anului.
Astfel, europenii vor trebui să găsească încă 100 miliarde de metri cubi de gaz din alte surse sau să învețe să reducă semnificativ consumul.
„15 miliarde de metri cubi de gaz american este un pas în această direcție, însă oricum rămâne o gaură destul de mare – aproape 90 miliarde”, scrie BBC.
Tentativele de a înlocui gazul natural lichefiat din Rusia se confruntă cu două obstacole: în primul rând, posibilitățile majorității producătorilor sunt deocamdată la limită. Qatar, de exemplu, susține că nu poate majora semnificativ livrările de gaz în Europa. În al doilea rând, volumul terminalelor de regazificare din Europa sunt și ele limitate: nu vor putea face față volumelor necesare de gaz natural lichefiat, chiar dacă s-ar reuși găsirea surselor.
***
Anunțul despre acordul dintre SUA și UE a fost făcut la finalul unui tur de forță diplomatic la Bruxelles: summit NATO, summit G7, summit al Consiliului European – toate cu participarea președintelui SUA, Joe Biden.
Joi noapte, președinții Biden și Ursula von der Leyen au semnat o declarație comună legată de invazia rusă în Ucraina și efectele asupra UE, unul dintre punctele documentului fiind tocmai asigurarea securității energetice a Europei.