Activistul John Onoje a murit. Acesta a locuit în ultimii ani în Belgia
Full Article 3 minutes read

Activistul John Onoje a murit. Acesta a locuit în ultimii ani în Belgia

Un cititor NewsMaker ne-a scris că activistul John Onoje, originar din Sierra Leone și care s-a refugiat în Republica Moldova în 1999, ar fi decedat la Bruxelles. Urmare a informațiilor, activistul Oleg Brega, care îl cunoștea pe Onoje, a confirmat pentru NewsMaker moartea acestuia. Onoje, în vârstă de 64 de ani, a murit pe 14 februarie 2024. NewsMaker nu a aflat motivul decesului. Sursele redacției au precizat doar că moartea activistului nu a fost una violentă. 

Un cititor NewsMaker ne-a scris pe 25 iunie că activistul John Onoje ar fi decedat la Bruxelles. Cititorul a remarcat că John Onoje nu a fost pe rețelele de socializare de mai multe luni și că o internaută a scris la o postare a activistului, unde a fost felicitat cu ziua de naștere, că a decedat.

NewsMaker l-a contactat pe activistul Oleg Brega, care îl cunoștea pe Onoje. Brega a confirmat pentru redacția noastră că Onoje a murit pe 14 februarie.

NewsMaker a solicitat un comentariu cu privire la circumstanțele decesului de la ambasadorul Republicii Moldova în Belgia Viorel Cibotaru. Deocamdată nu avem un răspuns.

Sursele NewsMaker au precizat că moartea nu a fost una violentă.

***

John Onoje a venit la Chișinău din Sierra Leone în 1999. În ianuarie 2011, el a dobândit cetățenia Republicii Moldova.

moldova.org a scris anterior că Onoje a părăsit micul stat african din vestul continentului când un război sângeros a început între musulmani și catolici. Potrivit sursei, între protestele împotriva comuniștilor și frica de mafie, John vindea ziare la piața centrală din Chișinău. În 2011, John s-a transformat din activist în politician, a aderat la PNL. Tot atunci, decidea să candideze pentru funcția de președinte. Pentru a depune dosarul complet avea nevoie de semnăturile de susţinere a 15 deputaţi în Parlament însă nu a câștigat susținerea. În noiembrie 2011, el protesta la Ministerul de Externe de la Chișinău, fiind nemulțumit de vizita ministrului Afacerilor Externe a Federației Ruse în Moldova. În 2012, Onoje spunea că a fost bătut într-un WC public din capitală, după ce cu o zi înainte fusese insultat rasial, în public, de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, relatează Europa Liberă. Înainte de aceasta el participase în capitală la mini-proteste împotriva demonstrațiilor antiguvernamentale ale comuniștilor și creștin-democraților. curaj.tv a scris că Onoje intenționa să candideze atât la Președinție, cât și la Parlament „dar abia la alegerile locale din 2015 a fost înregistrat ca independent”. Potrivit sursei, a fost votat de 487 de chișinăuieni ca să intre în consiliul local Chișinău, dar a fost insuficient. Sursa a mai scris, în 2019, că Onoje „de un an e plecat în Belgia și a obținut azil ca cetățean moldovean pentru că este persecutat acasă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: