SIS

Activitatea SIS ar putea fi verificată mai minuțios de Parlament. Musteață: „Sunt mai multe întrebări pe care noi le vedem judicioase”

Parlamentul își propune să creeze o comisie specială, care va monitoriza activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Subiectul a fost discutat la ședința Comisia parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, din 20 martie. La ședință a participat, inclusiv, conducerea SIS.

Parlamentul propune ca comisia să fie constituită din șapte membri: trei membri ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, doi membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități și doi membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice. În cadrul ședinței, s-a discutat, inclusiv, despre desemnarea unui reprezentant al societății civile, care să fie membru al comisiei speciale, însă fără drept de vot.

„Obiectivul nostru este să creăm un grup de lucru în care să fie reprezentanți ai fiecărei comisii, dar și reprezentanți ai instituției care monitorizează activitatea SIS, inclusiv din societatea civilă. Noi trebuie să modificăm legislația și să trecem la o etapă nouă. Așa cum există, astăzi, subcomisia de control din cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu este eficientă”, a accentuat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat, în luarea sa de cuvânt, că este de acord ca deputați din cele trei comisii parlamentare propuse să fie incluși în comisia care urmează să a fi creată, pentru a monitoriza activitatea SIS. Musteață și-a exprimat, însă, reticența, față de propunerea Parlamentului de a include în cadrul comisiei o persoană care să reprezinte societatea civilă.

„Sunt mai multe întrebări pe care noi le vedem judicioase. În primul rând, cine alege și în baza cărui regulament persoana respectivă. Această persoană ar  veni din domeniul drepturile omului sau ar fi un expert în domeniul de securitate? Iarăși o întrebare destul de importantă. Deputații, în virtutea funcției, au acces la secretul de stat și urmează doar angajamentul de nedivulgare, iar persoana respectivă va trebui să treacă prin procesul de obținere a secretului de stat, fiind evaluată de SIS. Aici rugămintea noastră va fi ca persoana să fie verificată pentru acces, apoi finisat concursul pentru selectare, pentru a nu avea probleme”, a declarat șeful SIS, Alexandru Musteață.

Potrivit unui comunicate emis de Parlament, în prezent, în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică activează o subcomisie, formată din trei membri, care monitorizează activitatea SIS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: