NewsMaker/Максим Андреев

„Acuzațiile sunt nefondate și abuzive”. Constantin Țuțu susține că este intimidat, iar dosarul său este instrumentat cu abateri grave

Fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Contantin Țuțu, califică acuzațiile care i se aduc de către procurori drept „nefondate și abuzive”. Într-o postare publicată pe 11 mai pe pagina sa de Facebook, acesta susține că anumiți politicieni s-ar amesteca în actul justiției.

„Declarațiile politicienilor referitor la persoana mea nu sunt altceva decât niște presiuni necorespunzătoare și de ingerință în actul justiției. Toate aceste lucruri care apar în spațiul public le resping categoric. Acuzațiile sunt nefondate și abuzive, explicând clar motivul pentru care am hotărât să iau această atitudine publică”, a scris Țuțu.

Mai mult, fostul parlamentar susține că anumiți martori din dosarul său ar fi dat declarații false.

„Dosarele penale nu trebuie deschise spre deliciul publicului, la comanda politicienilor, cum s-a procedat în anul 2019 și ulterior, cu oameni presați ca să facă declarații mincinoase împotriva mea și cu probe obținute și administrate ilegal. Scopul final este intimidarea mea, presiunile fiind enorme, cu dosare peste dosare”, susține acesta.

Constantin Țuțu a mai scris că a aflat din presă despre faptul că Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire împotriva sa, pentru două capete de acuzare: trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”.

„S-au admis încălcări foarte grave în cauza penală care mă vizează, de la pornirea acesteia într-un mod ilegal, la comandă politică, până la așa-numita finalizare a urmăririi penale, prin lipsa prezentării rechizitoriului, iar zecile de cereri și plângeri sunt pendinte și nesoluționate în modul prevăzut de lege. Actele procesuale sunt lovite de nulitate, fiind realizate de un procuror aflat în incompatibilitate, anume acel procuror care a refuzat, prin ordonanță, în pornirea urmăririi penale în anul 2018. Mai mult, a fost încălcat dreptul la apărare, prezumția nevinovăției, iar probele administrate sunt viciate și demonstrează contrariul”, a mai scris Țuțu.

https://www.facebook.com/constantin.tutu.961/posts/126432255695623

Amintim că, în luna martie 2020, fostul deputat s-a predat benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița după ce fusese anterior arestat în contumacie. În prezent, acesta este cercetat în libertate, având interdicția de a părăsi localitatea

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: