Președinția a sesizat Procuratura privind înțelegerile de cartel pe piața de carburanți (DOC)
Full Article 2 minutes read

Președinția a sesizat Procuratura privind înțelegerile de cartel pe piața de carburanți (DOC)

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a sesizat Procuratura în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți. Potrivit documentului publicat pe 30 martie, acesta cere procurorilor inițierea urmăririi penale pentru limitarea concurenței libere.

Potrivit lui Tofilat, încă în 2019 președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, anunța că ei dețin probe directe și indirecte, că vor aplica sancțiuni, însă nu au întreprins nimic.

„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul. Încă în 2019 preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa că ei deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancţiuni, însă nu au întreprins nimic”, a scris Tofilat și a publicat o secvență video cu declaraţiile lui Răducan, din cadrul şedinţei Comisiei economie, buget şi finanţe din 24 iulie 2019.

Sergiu Tolifat a precizat că schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă: „Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie. Prima companie petrolieră care va recunoaşte înţelegerea de cartel poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, conform politicii de clemenţă. Vă recomand să vă grăbiţi”.

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a sesizat Procuratura în privința…

Publicată de Președinția Republicii Moldova pe Marţi, 30 martie 2021

Consilierul prezidențial a anunțat că va expedia Parlamentului denunțul depus la Procuratură împreună cu solicitarea de a iniția o evaluare externă a activității Consiliului Concurenței.

***

Pe 26 februarie, președinta țării Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, pentru a discuta despre scumpirea carburanților. Ulterior, aceasta a declarat că este vorba despre o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului susține că soluția imediată trebuie aplicată de Consiliul Concurenței (CC), care poate să intervină prin înghețarea prețurilor. Totodată, aceasta a recomandat legislativului să accepte o evaluare externă a CC, dar și a ANRE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: