Președinția a sesizat Procuratura privind înțelegerile de cartel pe piața de carburanți (DOC)

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a sesizat Procuratura în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți. Potrivit documentului publicat pe 30 martie, acesta cere procurorilor inițierea urmăririi penale pentru limitarea concurenței libere.

Potrivit lui Tofilat, încă în 2019 președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, anunța că ei dețin probe directe și indirecte, că vor aplica sancțiuni, însă nu au întreprins nimic.

„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul. Încă în 2019 preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa că ei deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancţiuni, însă nu au întreprins nimic”, a scris Tofilat și a publicat o secvență video cu declaraţiile lui Răducan, din cadrul şedinţei Comisiei economie, buget şi finanţe din 24 iulie 2019.

Sergiu Tolifat a precizat că schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă: „Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie. Prima companie petrolieră care va recunoaşte înţelegerea de cartel poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, conform politicii de clemenţă. Vă recomand să vă grăbiţi”.

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, a sesizat Procuratura în privința…

Publicată de Președinția Republicii Moldova pe Marţi, 30 martie 2021

Consilierul prezidențial a anunțat că va expedia Parlamentului denunțul depus la Procuratură împreună cu solicitarea de a iniția o evaluare externă a activității Consiliului Concurenței.

***

Pe 26 februarie, președinta țării Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, pentru a discuta despre scumpirea carburanților. Ulterior, aceasta a declarat că este vorba despre o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului susține că soluția imediată trebuie aplicată de Consiliul Concurenței (CC), care poate să intervină prin înghețarea prețurilor. Totodată, aceasta a recomandat legislativului să accepte o evaluare externă a CC, dar și a ANRE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Legături cu Rusia”. Bucureștiul explică interdicția lui Ion Ceban în spațiul Schengen

Decizia de a-i interzice primarului Chișinăului, Ion Ceban, accesul în România, a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, pentru RFI. Oficiala a reiterat că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict din rațiuni care țin de siguranța națională, scrie Digi24.

„În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români, şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spaţiului Schengen”, a declarat Oana Ţoiu.

Oficiala a precizat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de Ministerul de Externe pe care îl conduce, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare, spune Țoiu, nu ţin de competenţa ministerului.

„Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru”, a explicat Ţoiu.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în luna septembrie, Oana Ţoiu a declarat că este important ca în rezultatele scrutinului să se reflecte voinţa exprimată la referendumul privind aderarea la UE.

„Pentru noi este foarte important ca voinţa cetăţenilor din Republica Moldova exprimată prin referendum şi anume aceea de a adera la Uniunea Europeană să fie o voinţă care se reflectă în alegerile care urmează. Este foarte important ca ele să fie organizate corect şi, în special, să fie nişte alegeri păzite, protejate de ingerinţa altor state. Şi, aici, România a trecut prin nişte experienţe recent. Credem că putem fi de ajutor şi în cadrul Uniunii Europene, şi în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, pentru a împărtăşi parte din lecţiile pe care le-am învăţat, parte din tacticile pe care le-am văzut folosite în aceste campanii”, a mai declarat ministra de Externe de la București.

***

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume.

Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

În reacție, Ceban l-a acuzat pe Nicușor Dan că, prin interdicția impusă de statul român, i-ar întoarce „favoarea” președintei Maia Sandu, care l-a susținut direct la alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat. Președinția a respins acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: