Profimedia

Administrația Trump ar fi adăugat din greșeală un jurnalist într-un chat, unde se discuta atacul din Yemen

Administrația președintelui american Donald Trump a adăugat din greșeală un jurnalist, redactor al publicației The Atlantic, într-un chat în care conducerea de vârf a țării discuta planurile de atac asupra pozițiilor houthi din Yemen. Acest lucru a fost relatat chiar de jurnalistul Jeffrey Goldberg. Secretarul american al apărării a negat informația conform căreia administrația prezidențială ar fi discutat în chat despre efectuarea atacurilor asupra pozițiilor houthi din Yemen. Iar Donald Trump a declarat că nu știe nimic despre adăugarea unui jurnalist în chatul Casei Albe.

Redactorul publicației The Atlantic, Jeffrey Goldberg, a declarat că a aflat cu câteva ore înainte că Statele Unite ale Americii vor începe să bombardeze pozițiile houthi din Yemen. Și asta pentru că secretarul american al apărării Pete Hegseth i-a trimis din greșeală un mesaj cu planul de război. Planul conținea informații precise despre pachetele de armament, țintele și momentul atacurilor, a relatat jurnalistul.

În special, potrivit lui Jeffrey Goldberg, Hegseth l-a adăugat din greșeală într-un chat pe aplicația Signal. În acest chat se aflau 18 persoane, inclusiv diferiți oficiali ai Consiliului Național de Securitate al SUA, negociatorul lui Trump pentru Orientul Mijlociu și Ucraina, șeful de cabinet al Casei Albe și alții.

„Am avut mari dubii cu privire la realitatea acestui grup de mesaje, pentru că nu puteam să cred că conducerea securității naționale a SUA va discuta în Signal despre planurile unui război iminent. De asemenea, nu puteam să cred că consilierul președintelui pentru securitatea națională va fi atât de iresponsabil încât să includă redactorul-șef al The Atlantic în astfel de discuții cu oficiali de rang înalt din SUA, inclusiv cu vicepreședintele”, a spus Goldberg, menționând că, la ora indicată în chat, SUA au început să bombardeze pozițiile houthi din Yemen.

Potrivit CNN, secretarul american al apărării Pete Hegseth a dezmințit aceste informații. „Nimeni nu a trimis mesaje despre planurile militare, aceasta este tot ce pot spune despre acest subiect”, a declarat Hegset jurnaliștilor.

Actualizare: Trump a declarat că nu știe nimic despre adăugarea unui jurnalist în chatul secret al Casei Albe.

***

SUA au efectuat atacuri aeriene asupra țintelor din Yemen în noaptea de 16 martie. Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a ordonat „să se ia măsuri hotărâte și puternice” ca răspuns la atacurile houthi din Yemen asupra navelor comerciale și a vaselor militare americane în Marea Roșie. La acel moment, agențiile controlate de houthii au raportat mai mult de 30 de morți și peste 100 de răniți în urma loviturilor armatei SUA.

Gruparea houthi „Ansar Allah” a capturat o parte din Yemen în ultimii ani. Houthii sprijină teroriștii palestinieni. După ce Israelul a început operațiunea în Fâșia Gaza ca răspuns la atacul Hamas în octombrie 2023, houthii au declarat că vor ataca navele comerciale și vasele militare ale Israelului și ale aliaților săi, ca semn de solidaritate cu palestinienii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: