Getty Images

Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic prin intermediul unei brățări speciale

Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a mai multor acte legislative, se arată într-un comunicat de presă publicat miercuri, 22 aprilie.

Monitorizarea se va face prin intermediul unei brățări instalată la mâna sau la piciorul agresorului, imediat după pronunțarea de către judecător a ordonanței de protecție. În vederea asigurării respectării măsurilor de protecție vor fi expediate organului de probațiune spre executare  ordonanțele de protecție, dacă se aplică monitorizarea electronică a agresorului, bănuitului, învinuitului sau inculpatului de comiterea faptelor de violență în familie.

Totodată, și victima sau membrii familiei acesteia pot purta un sistem electronic de supraveghere, de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni, care să permită verificarea respectării obligaţiei agresorului.

Monitorizarea electronica va putea fi aplicată şi condamnaților care se deplasează fără escortă sau însoţire şi celor care se deplasează pe o durată scurtă de timp în afara penitenciarului, precum și persoanelor cărora le este aplicată o măsura preventivă cu stabilirea anumitor obligaţii sau restricţii, persoanelor bănuite, învinuite, inculpate de comiterea faptelor de violență în familie.

Cheltuielile pentru cumpărarea brățărilor sunt estimate la circa 1,8 mln de lei și urmează a fi acoperite din bugetul Inspectoratului Național de Probațiune sau din surse financiare ale partenerilor de dezvoltare.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul parlamentului.

Potrivit datelor statistice, în 2019, instanțele judecătorești au emis 710 ordonanțe de protecție a victimelor, dintre care 422 de ordonanțe de protecție au fost respectate, ceea ce constituie 59%, iar 288 de ordonanțe au fost încălcate de către agresori (41%).

În anul 2018, au fost înregistrate la nivel național 2 655 de cazuri de comportament violent în familie. Din cele 998 de infracțiuni comise, 30 au fost omoruri, 90 de infracțiuni de violență în familie, 39 de violuri, 24 de cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual, agresori fiind 908 bărbați și 90 de femei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Vehiculele cu masă mai mare de 12 tone, interzise pe drumurile naționale. În ce perioadă și de ce

Autoritățile impun restricții temporare de circulație pentru mijloacele de transport de mare tonaj, pe drumurile naționale. Interdicția este valabilă în perioada  6–8 iulie, între orele 10:00 și 20:00. Măsura a fost impusă după ce meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Măsura vizează vehiculele cu masa totală mai mare de 12 tone. Potrivit MIDR, interdicția a fost introdusă pentru a preveni deteriorarea carosabilului în condiții de temperaturi extreme.

Sunt exceptate de la aceste restricții transporturile de persoane, produse perisabile, echipamente medicale, animale vii, distribuirea carburanților și intervențiile de urgență, precum și alte situații prevăzute în Ordinul din 6 iunie 2025 privind limitarea provizorie a circulației transportului de mare tonaj.

Respectarea acestor măsuri va fi monitorizată de Agenția Națională Transport Auto și Inspectoratul General al Poliției, care vor aplica sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor.

În paralel, Administrația Națională a Drumurilor va patrula permanent rețeaua națională, va semnaliza corespunzător sectoarele afectate și va interveni prompt cu lucrări de reparație acolo unde este necesar.

Cum va fi vremea în această săptămână, vezi AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: