Andrei Mardari / NewsMaker

„Al cui este Ceban?”. Șeful Moldovagaz, deranjat de comentariile „fără raționamente” în adresa sa 

Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban se arată deranjat de reacțiile de pe rețelele de socializare, după ce a ieșit pe 21 septembrie într-o conferință de presă. Joi, Ceban a menționat că Moldovagaz nu recunoaște auditul plătit de Guvern și a dat dreptate concernului rus Gazprom. Pe 24 septembrie, Ceban s-a plâns că a văzut comentarii în adresa lui „toate alimentate de emoții și de educație insuficientă”. Totodată, a adăugat el, a observat întrebarea „al cui este Ceban?”. „Mai întâi de toate aparțin familiei mele”, a precizat el, adăugând că se află la conducerea unei companii „activele căreia sunt în Moldova și deservește peste 750 mii de consumatori în Moldova”. 

Ceban a declarat, pe 24 septembrie, că a ieșit joi într-o conferință de presă după ce a observat „o intensitate prea mare a informațiilor insuficient de corecte, aruncate în spațiul public”.

Domeniul energetic este unul extrem de matematic și, în sistemul energetic, cifrele determină totul. Am vorbit cât am putut de clar, fără să diluez mesajul, și m-am bazat pe cifre și date statistice înregistrate, și pe experiența despre funcționarea piețelor energetice. (…) Însă, ulterior, am observat un adevărat val de comentarii distorsionate și atacuri deplasate la persoană”, a scris Ceban, pe rețelele de socializare.

Directorul Moldovagaz a numit comentariile „fără raționamente, seci, bazate pe cifre și date – toate alimentate de emoții și de educație insuficientă”.

Sunt absolut deschis să discut profesionist și civilizat orice subiect abordat de mine, și totdeauna sunt curios să cunosc aspecte și detalii noi. (…) Am mai trăit așa situații și îmi pare foarte rău că noi, ca societate, încă nu am depășit această etapă a evoluției. Am observat întrebarea ”al cui este Ceban?””, a adăugat directorul Moldovagaz.

El a menționat că înțelege aluzia.

Mai întâi de toate aparțin familiei mele. Sunt cetățean al Republicii Moldova, care respectă normele legale ale țării și zi de zi încearcă să fie util societății. Conduc Grupul Moldovagaz, o companie acționar majoritar al căreia este Grupul Gazprom. Dar, Moldovagaz este o companie moldovenească; care activează în Moldova în conformitate cu normele legale ale Republicii Moldova; activele căreia sunt în Moldova; angajează oameni în Moldova; deservește peste 750 mii de consumatori în Moldova; achită salarii și taxe în Moldova; și investește în Moldova. Declarațiile precum că Moldovagaz este o companie rusească sunt eronate”, a menționat el.

Cât privește salariul președintelui Moldovagaz, Ceban a declarat: „Acesta este absolut calibrat la responsabilitățile funcției, care nu este una publică, ci una privată. (…) Discuția despre salariu este mai curând o încercare de a manipula opinia publică”.

De menționat că Vadim Ceban a declarat, pe 21 septembrie într-o conferință de presă, că Moldovagaz nu recunoaște rezultatul auditului privind datoria istorică față de concernul rus Gazprom, făcut public de Guvern pe 6 septembrie. Potrivit lui Ceban, auditul nu are un impact juridic, fiind, mai degrabă, un raport consultativ, menit să ofere recomandări Guvernului.

În aceeași zi, Sergiu Tofilat – membrul Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz – a declarat că a ascultat „opinia directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, privitor la auditul datoriei la gaz”. Într-o postare pe rețelele de socializare, el s-a adresat șefului Moldovagaz, întrebându-l „de partea cui este” și să se determine dacă este de partea „cetăţenilor din Moldova sau a Gazprom-ului şi kremlinului”.

N-am auzit ca dl Ceban să pomenească măcar ceva despre încălcările comise de Gazprom, care au dus la majorarea artificială a datoriei. Dumneavoastră, dle Ceban, de partea cui sunteţi? Propuneţi să închidem ochii la aceste încălcări şi să mai plătim o dată? Sau e cazul să ne clarificăm şi să restabilim adevărul? La fel, n-am auzit nici o menţiune despre fraudele de la Moldovagaz, care au condus la creşterea nejustificată a datoriei. Cu ele ce facem, tot le ascundem sub covor? Nici un cuvânt despre repartizarea abuzivă a veniturilor din tranzitul gazului. Noi am ratat venituri de 250 milioane dolari, propuneţi să închidem ochii şi la asta? Eu cred că dl Ceban trebuie să-şi revizuiască opinia şi să se determine de a cui parte este, a cetăţenilor din Moldova sau a Gazprom-ului şi kremlinului”, a menționat Tofilat.

De-a cui parte este? Cu salarii mari și nu-i pasă nimic de arhiva pierdută, datoriile care s-au format (lumea doar au plătit gazul) el în general pentru cine lucrează? Pentru Moldova sau Kremlin. Foarte bine s-a văzut în conferința de presă”, a comentat un internaut la postarea lui Tofilat, de pe rețelele de socializare.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, în 2022, s-a constatat că „Moldovagaz” ar fi acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut atunci Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 6 septembrie 2023, ministrul Energiei a prezentat rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Potrivit lui Parlicov, auditul a indicat că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. Mai mult, atât Parlicov, cât și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.

În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vlah cere test cu detectorul de minciuni pentru Grosu. PAS: „Nu răspundem în fața alternativelor lui Putin”

Lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, l-a invitat pe Igor Grosu, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să răspundă la un test cu detectorul de minciuni. Politiciana vrea să-i adreseze zece întrebări legate de alegerile parlamentare din 28 septembrie, subliniind că acesta ar fi „singurul mod prin care poate fi demonstrată corectitudinea scrutinului”.

„Poporul nu mai crede în alegeri corecte, iar singura cale prin care conducerea PAS poate demonstra contrariul este să treacă testul cu detectorul de minciuni”, a scris Vlah într-o postare pe rețelele sociale.

Întrebările adresate de Irina Vlah lui Igor Grosu vizează, printre altele, presupuse „intenții de fraudare a alegerilor, influența asupra Curții Constituționale, controlul asupra mass-mediei și folosirea instituțiilor statului împotriva oponenților politici”.

„Se pregăteşte PAS să fraudeze alegerile parlamentare din data de 28 septembrie 2025? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este Comisia Electorală Centrală sub controlul PAS? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Controlează PAS în totalitate Curtea Constituţională? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosite în aceste alegeri împotriva oponenţilor politici astfel de instituţii ca: SIS, Poliţia, Procuratura, instanţele judecătoreşti? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosiţi reprezentanţii corpului diplomatic pentru fraudarea alegerilor în secţiile de votare de peste hotare? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este controlată de către PAS cea mai mare parte a presei şi va fi folosită în campania electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Intenţionează PAS să folosească Sistemul Informaţional de Stat „Alegeri”, trecut în administrarea STISC, pentru a falsifica rezultatele alegerilor? Variante de răspuns: DA sau NU.

Va folosi PAS, contrar legislaţiei, imaginea liderilor străini pentru a-şi face campanie electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Va continua PAS persecutarea cetăţenilor cu alte viziuni politice pentru a-i determina să nu participe la vot în alegerile parlamentare? Variante de răspuns: DA sau NU.  

Va anula PAS, prin intermediul Curţii Constituţionale, rezultatele alegerilor parlamentare, dacă acestea nu-i vor conveni? Variante de răspuns: DA sau NU.”

În context, NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„PAS răspunde în fața oamenilor. Nu în fața alternativelor lui Putin al căror unic scop este să dea pe tavă țara noastră Rusiei, s-o îngenuncheze și să o țină în izolare”, a declarat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a partidului.

***

Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.

În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Pe 22 iulie, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: