Ala Nemerenco i-a recomandat Dianei Caraman să vorbească româna în Parlament. Reacția deputatei comuniste (VIDEO)

Schimb de replici în cadrul ședinței Parlamentului din 27 februarie. În timpul examinării moțiunii de cenzură împotriva activității Ministerului Sănătății, conducătoarea instituției, Ala Nemerenco, i-a recomandat deputatei comuniste Diana Caraman să vorbească limba română în plenul legislativului, după ce aceasta i-a acordat o întrebare în rusă. În replică, parlamentara și-a exprimat regretul că ministra Sănătății „este capabilă să vorbească doar despre tema limbii”.

Ala Nemerenco a venit în plenul Parlamentului în contextul examinării unei moțiuni de cenzură împotriva Ministerului Sănătății, care a fost înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri, deputata comunistă Diana Caraman a întrebat-o pe Nemerenco, în limba rusă, ce prevede protocolul instituției pe care o conduce în privința persoanelor care suferă de tulburări psihice și ce interacțiune există între Ministerul Sănătății și organele de drept în această privință.

Dacă dumneavoastră ați cunoaște limba acestui popor, ați fi înțeles din ce am vorbit eu la capitolul maladii psihice 15 minute. Și dvs mă întrebați exact ce am spus eu acolo despre tot ce înseamnă psihiatrie criminalistică. (…) Eu am relatat despre relația, aspectul social, poliție, justiție, despre tot. Înseamnă că dvs cunoașteți româna, dar nu vreți s-o vorbiți din lipsa de respect față de acest popor. Și eu am să continuu să vă dau sfaturi: să vorbiți în română în cel mai înalt forum al acestei țări ”, a spus ministra Sănătății.

În replică, parlamentara a declarat: „Este foarte regretabil că ministrul Sănătății, care este responsabil de politicile din domeniul sănătății, este capabil să vorbească doar despre tema limbii, într-un stat multinațional, unde trăiesc cetățeni care vorbesc diferite limbi. Și dvs ați vorbit despre exemplul Elveției: acolo sunt patru limbi de stat și nimeni nu are probleme că oamenii vorbesc limbi diferite”.

***

Precizăm că moțiunea de cenzură împotriva Ministerului Sănătății a picat. Aceasta a fost susținută doar de 17 deputați din opoziție.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: