Andrei Mardari / NewsMaker

Alaiba a semnat ordinul de demitere a directorului Serviciului 112, după cazul de la Căușeni: „Trebuie să tragem concluzii”

Directorul Serviciului 112, Liviu Obroc, a fost demis după cazul tragic când un cuplu a fost găsit mort la Căușeni, într-o mașină impotmolită în zăpadă. Informația a fost confirmată de Ministrul Economiei Dumitru Alaiba în cadrul ediției din 29 noiembrie a emisiunii „Obiectiv comun”, de la TVR Moldova. Alaiba, care este și vicepremier, a precizat că a semnat ordinul de demitere în această seară.

Fix cu câteva minute în urmă am semnata ordinul de demisie a directorului Serviciului 112, or este o tragedie din care trebuie să tragem unele concluzii despre cum funcționează și cum ar trebui să funcționeze un asemenea serviciu. Și noi avem multe exemple în țări, să spunem, mai avansate, în care acest serviciu este într-adevăr eficient și nu se ocupă doar cu transmiterea informației dintr-o parte în alta. Ci își îndeplinește funcția de bază, care este să ajute să salveze cetățenii în situații periculoase, complicate”, a spus vicepremierul.

Precizăm că, pe 27 noiembrie, la Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă, după ninsorile abundente care au avut cu o zi mai devreme. (Detalii – AICI). Procuratura Generală a confirmat pentru NM că pe caz a fost pornit un dosar penal. Oamenii legii urmează să verifice cauza decesului, precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice. În cadrul ședinței Guvernului din dimineața de 29 noiembrie, premierul Dorin Recean a solicitat demisia directorului de la Serviciul de urgență 112 Liviu Oboroc. Prim-ministrul a argumentat că a constat faptul că Serviciul 112 „se ocupă doar de pasarea informației, în loc să se asigure că problema a fost soluționată”. În cursul zilei de azi, Liviu Obroc a comentat solicitarea șefului Guvernului, declarând că a aflat „din presă” că i se cere demisia. „Serviciul 112 și-a îndeplinit întocmai atribuțiile sale de serviciu, conform legii, în situația creată”, a adăugat Obroc.

***

De la 1 ianuarie 2024, Serviciul 112 urmează să treacă din gestiunea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în subordinea MAI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: