Alaiba cere anularea legii privind stadionul Republican. Socialiștii îl acuză că servește SUA și este „conserva lui Plahotniuc”
Full Article 3 minutes read

Alaiba cere anularea legii privind stadionul Republican. Socialiștii îl acuză că servește SUA și este „conserva lui Plahotniuc”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a sesizat Curtea Constituțională despre legea votată joi de fracțiunea Partidului „ȘOR” și cea a Partidului Socialiștilor (PSRM) în două lecturi, cu privire la revenirea în proprietarea statului a terenului fostului Stadion Republican. În replică, deputatul socialist Grigore Novac îl acuză că servește intereselor SUA și celor fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

Deputatul Dumitru Alaiba susține că legea trebuie să fie mai presus de interesele politice.

„Nu e vorba de geopolitică. E vorba de supremația legii. Coaliția PSRM-Șor, votând această lege, a încălcat cel puțin patru prevederi constituționale, în opinia mea. Nu este un lobby pentru SUA. Este un lobby pentru supremația legii și respectarea Constituției. (…) Legea trebuie să fie mai presus decât interesele politice, decât geopolitica și cu siguranță decât planurile de afaceri ale lui Ilan Șor care s-a și grăbit public să-și developeze intențiile vizavi acest teren”, a menționat Alaiba.

În replică, deputatul PSRM Grigore Novac îl acuză pe Alaiba că ar servi intereselor SUA.

„Cine știe încă ce lucruri tehnico-sofisticate mai pot fi ridicate și ascunse pe acest teren de 5 ha. Domnule Alaiba, țin să vă amintesc că oficial (ca și mine de fapt) sunteți plătit de statul Republica Moldova și ar trebui să-i slujiți tot lui… Însă aceste acțiuni deschise de lobby în interesul altui stat de peste ocean, ne duce la gândul că cei de peste ocean vă plătesc mult mai bine decât Republica Moldova”, a scris Novac.

Grigore Novac mai sugerează că Dumitru Alaiba lucrează și în interesele lui Vladimir Plahotniuc.

„Sursele noastre ne comunică că, încă în anul 2018, oligarhul №1 din Republica Moldova a avut o înțelegere cu Ambasada SUA de la noi din țară vis-a-vis de acest teren, cu o suprafață impunătoare și ulterior a și cedat bunul imobil din centrul capitalei ambasadei. Odată ce oligarhul fugar nu mai poate influența în nici un fel situația cu Stadionul Republican, iar votul din Parlament de săptămâna trecută a reîntors în proprietatea statului bunul imobil (stadionul), la rampă au ieșit conservele oligarhului dar și PAS-ul Maiei Sandu în deplină componență. De data asta a ieșit o conservă cunoscută sub numele ALAIBA”, susțint deputatul PSRM.

***

Deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, formată din deputații fracțiunii Partidul „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au decis, pe 3 decembrie, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Ambasada SUA a criticat decizia și a amintit că aceasta afectează negativ relațiile dintre Washington și Chișinău.

Și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție. Acesta a menționat că este o eroare să modifici o lege care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici.

Iar deputatul Ilan Șor a scris pe pagina sa de Facebook că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: