moldovalibera.md

Alegeri parlamentare 2025: ÎNCEPE înregistrarea pentru votul prin corespondență pentru moldovenii din 10 țări

Cetățenii Republicii Moldova care, în perioada votării, se vor afla în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Japonia, Coreea de Sud, Australia sau Noua Zeelandă se pot înregistra pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din septembrie. Înregistrarea, disponibilă începând cu 3 iunie și până la jumătatea lunii august, este obligatorie pentru cei care intenționează să voteze din străinătate folosind servicii poștale/de curierat. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), înregistrările din anul 2024 nu mai sunt valabile.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că, începând cu 3 iunie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care, în perioada votării, se vor afla pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Islandei, Japoniei, Coreei de Sud, Australiei sau Noii Zeelande se pot înregistra pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.

„Înregistrarea pentru votul prin corespondență este o procedură obligatorie prin care alegătorul îşi exprimă intenția de a vota în străinătate cu utilizarea serviciilor poștale/de curierat. Scopul procedurii este de a stabili numărul de alegători care optează pentru această metodă alternativă de vot și de a întocmi listele electorale pentru votul prin corespondență”, au precizat reprezentanții CEC.

Potrivit Comisiei, alegătorul care dorește să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze: adresa poştală completă la care solicită să fie trimis prin poștă plicul cu materiale pentru votare; datele de contact  – adresa de e-mail şi numărul de telefon; fotografia cu faţa sa efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot: paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova (inclusiv cu termen de valabilitate expirat), buletinul sau cartea de identitate a cetăţeanului Republicii Moldova.

Instituția electorală a menționat că procesul de înregistrare se realizează online, prin intermediul paginii web oficiale alegator.md, administrată de către Comisia Electorală Centrală, ori pe linkul direct inregistrare.cec.md.

„Comisia atrage atenția că înregistrările anterioare pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din anul 2024 nu mai sunt valabile. Pentru a putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, alegătorul trebuie să se înregistreze din nou. Perioada de înregistrare se va încheia la data de 14 august 2025”, au subliniat reprezentanții CEC.

***

Votul prin corespondență a fost testat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea care a reglementat această etapă pilot a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda criticilor venite din partea opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, invocând faptul că ar fi discriminatorie, întrucât se aplică doar în anumite state.

Pentru prima etapă de implementare, au fost selectate următoarele țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza unor criterii precum distanțele mari față de secțiile de votare, lipsa infrastructurii consulare, absența unor servicii poștale funcționale și experiența anterioară în organizarea votului la distanță. În anul 2025, lista țărilor eligibile pentru votul prin corespondență a fost extinsă, fiind adăugate Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Japonia și Australia.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: