Alegeri parlamentare anticipate în Israel, pentru a patra oară în doi ani
Full Article 3 minutes read

Alegeri parlamentare anticipate în Israel, pentru a patra oară în doi ani

Alegătorii din Israel se vor duce la urne pentru a patra oară în doi ani, după ce principalele două partide din coaliţia de guvernare nu au adoptat la timp legea bugetului naţional, declanșând dizolvarea automată a legislativului israelian, scrie adevărul.ro.

Alegerile vor fi organizate în martie 2021, la doar 12 luni după precedentul scrutin. Israelul traversează o criză politică de proporţii în ultimii ani, iar la precedentele alegeri niciun partid nu a obţinut o victorie clară. Rezultatul a fost o coaliţie instabilă între Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru-Alb, denumire bazată pe culorile steagului israelian), formaţiunea condusă de principalul rival al lui Netanyahu, Benny Gantz, scrie BBC News.

Knesset-ul, legislativul israelian, a fost dizolvat automat conform prevederilor legale după expirarea termenului limită de adoptare a bugetului de stat. O tentativă pe ultima sută de metri de a evita acest deznodământ a eşuat, în ciuda aşteptărilor analiştilor politici.

Partidul lui Benny Gantz a propus ca ultimă soluţie un compromis: votarea a două bugete separate, unul la sfârşitul lunii decembrie, celălalt la începutul lunii ianuarie. Parlamentarii au respins propunerea cu 49 de voturi la 47.

Netanyahu şi Gantz s-au învinovăţit reciproc pentru reizbucnirea crizei politice din Israel.

„Nu vreau aceste alegeri. Likud nu a vrut aceste alegeri. Am votat iar şi iar împotriva alegerilor. Din păcate, Benny Gantz nu s-a ţinut de înţelegerea pe care a făcut-o cu noi”, a declarat Netanyahu, care a adăugat că Likud „va câştiga categoric” alegerile.

Gantz i-a răspuns lui Netanyahu, catalogându-i declaraţia drept un şir lung de minciuni. Acesta susţine că Netanyahu îşi doreşte organizarea unui nou scrutin pentru a evita procesul în care este acuzat de corupţie.

În aprilie, Netanyahu şi Gantz au căzut de acord asupra unei înţelegeri menite să pună capăt, cel puţin pentru o perioadă, crizei politice din Israel. Cei doi au acceptat să fie pe rând premieri, Netanyahu ocupând funcţia până în noiembrie 2021 când ar fi trebuit să-i cedeze poziţia lui Gantz.

Netanyahu pare să fi profitat în problema adoptării bugetului de o prevedere specială din acordul încheiat de Likud şi Kahol Lavan. Mai exact, acordul prevedea ca, în cazul în care unul dintre partide declanşează alegeri anticipate, poziţia de premier să-i revină liderului celuilalt partid pentru o perioadă de interimat de trei luni, cu excepţia cazului în care nu este adoptat bugetul de stat.

Sondajele recente arată că sprijinul popular pentru partidul lui Benny Gantz a scăzut considerabil. Pe de altă parte, nici Likud nu stă foarte bine, chiar dacă sondajele indică faptul că în urma alegerilor ar redeveni cel mai mare partid al ţării. Netanyahu, însă, este aşteptat din nou în tribunal începând cu februarie, când va fi reluat procesul în care este acuzat de corupţie. Între timp, acesta se confruntă cu proteste stradale constante şi cu pandemia de COVID-19. Mai mult, un fost parlamentar Likud, Gideon Saar, şi-a format propriul partid de dreapta care ar putea eroda baza politică a lui Netanyahu la alegerile din martie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: