Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 
Full Article 25 minutes read

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

Pe 3 noiembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte în cadrul turului II de scrutin prezidențial. În buletinul de vot au fost înscriși doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Menționăm că secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și s-au închis la ora 21:00.

14:49

Comisia Electorală Centrală a prelucrat toate cele 2 219 procese-verbale. Potrivit rezultatelor, Maia Sandu a obținut 55,33% din voturi iar Alexandr Stoianoglo – 44,67%.

Pentru candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Maia Sandu și-au dat votul 929 964 alegători, iar pentru candidatul susținut de Partidul Socialiștilor Alexandr Stoianoglo – 750 644 alegători.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

Precizăm că instituția electorală a prelucrat ultimele procese-verbale după ce în afara țării secțiile de vot s-au închis mai târziu, în legătură cu fusul orar diferit. Astfel, în diaspora, Maia Sandu a obținut 82,83% din voturi iar Alexandr Stoianoglo – 17,17%.

14:13

Partidul Socialiștilor a venit cu o declarație, prima, după afișarea rezultatelor turului II de scrutin prezidențial. Formațiunea care l-a susținut pe Alexandr Stoianoglo la prezidențiale a spus că „Maia Sandu este un președinte nelegitim” și că „Stoianoglo este adevăratul învingător al alegerilor”. Partidul a mai declarat că „astăzi a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere și corecte” și a adăugat că „locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă și la viitoarele alegeri parlamentare”. Detalii AICI.

13:47

Custodele Coroanei române, Margareta, a transmis o scrisoare Maiei Sandu. „Ca și predecesorii mei, sunt mândră de țara care v-a învestit din nou cu încredere și speranță”, a menționat Custodele Coroanei române în scrisoarea adresată Maiei Sandu.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

Familia Regala a Romaniei

13:20

Mitropolitul Moldovei Vladimir și mitropolitul Basarabiei Petru au transmis mesaje de felicitare Maiei Sandu cu ocazia rezultatelor înregistrate în scrutinul prezidențial. În timp ce mitropolitul Vladimir a declarat că își dorește ca noile etape de guvernare să contribuie la pacea, stabilitatea și prosperitatea statului, mitropolitul Petru s-a arătat convins că Maia Sandu va rămâne un lider devotat binelui comunității. Detalii AICI.

11:41

Victoria Maiei Sandu în alegeri a fost un subiect de știre reflectat pe larg în presa internațională. Redacții din toate lumea, din SUA până în China, au scris despre acest eveniment. Detalii AICI.

11:05

Comisia Electorală Centrală a confirmat validitatea turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, raportând o participare de 54,31% din alegătorii incluși pe listele electorale, cu un total de 1 699 025 de voturi exprimate. Până la această oră, au fost procesate 99,86% din procesele-verbale, iar Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,59%.

CEC a înregistrat 225 de încălcări ale legislației electorale pe parcursul zilei de votare.

În următoarele 48 de ore, Comisia va recepționa documentele și materialele electorale din fiecare circumscripție și are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor. Procesul va fi prezentat Curții Constituționale. Detalii AICI.

10:55

NewsMaker a analizat cum a câștigat Maia Sandu al doilea mandat și ce lecție trebuie să învățăm. Detalii AICI.

10:19

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a numit-o pe Maia Sandu, care a câștigat alegerile prezidențiale – potrivit rezultatelor preliminare, „președinta diasporei”. Precizarea a fost făcută pentru presa din Rusia. Dodon a ținut să mai adauge că Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la acest scrutin, a primit cel mai mare număr de voturi pe teritoriul Republicii Moldova. Detalii AICI.

10:17

Deși s-a anunțat în ajun că vor fi prezentate rezultatele finale ale scrutinului din 3 noiembrie, președinta Comisiei Electorale Centrale Angelica Caraman a prezentat rezultatele preliminare ale turului II. Ea a raportat că, până acum, instituția electorală a prelucrat 99,86% din totalul proceselor-verbale. Maia Sandu a acumulat 55,41% din voturi iar Alexandr Stoianoglo – 44,59%.

10:05

Comisia Electorală Centrală prezintă rezultatele scrutinului prezidențial din data de 3 noiembrie. În ajun, președinta Comisiei Angelica Caraman a precizat că instituția va face publice rezultatele finale ale turului II.

09:26

Până acum, instituția electorală a prelucrat 99,86% din totalul proceselor-verbale. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 55,41% din voturi, Alexandr Stoianoglo – 44,59%.

09:25

Președinte României Klaus Iohannis a numit victoria Maiei Sandu „istorică”. El a declarat că România rămâne cel mai implicat susținător al dezvoltării Republicii Moldova, iar Maia Sandu prin noul mandat are „șansa unică de a continua și consolida reformele și progresele din ultimii 4 ani”. Detalii AICI.

09:17

Și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a transmis un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu.

„O felicit pe Maia Sandu pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Moldova. Ucraina susține opțiunea europeană a poporului Moldovei și este pregătit să lucreze împreună pentru a consolida parteneriatul nostru. Cetățenii Republicii Moldova au decis în mod clar – au ales calea spre creștere economică și stabilitate socială. Numai securitatea adevărată și o Europă unită și pașnică pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii posibilitatea de înfrunta ziua de mâine cu speranță și încredere”, a scris Zelenski pe rețeaua de socializare X.

08:43

Potrivit rezultatelor preliminare, după prelucrarea a 99,86% din totalul proceselor-verbale, Maia Sandu conduce cu 55,41% din voturi. Contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44,59%.

08:41

„Această femeie a învins Rusia”. Președintele Franței, președinta Parlamentului European, președinta Comisiei Europene, președintele Muntenegrului, prim-ministrul Poloniei, prim-ministrul României, primarul de Timișoara și opozantul rus Ilia Iașin au felicitat-o pe Maia Sandu cu ocazia rezultatelor înregistrate în scrutinul prezidențial. Detalii AICI.

07:41

Urmare a votului din 3 noiembrie, către ora 00:30, Maia Sandu a ieșit la declarații de presă. Sandu a declarat că Moldova este o învingătoare și că cetățenii au oferit o lecție de democrație. „Diaspora noastră ne-a mai dat o lecție din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învățăminte”, a adăugat Maia Sandu. Ea a mai spus că „Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe” și a adăugat că guvernarea trebuie să-și schimbe abordarea cu privire la reforma justiției și lupta împotriva corupției. „Trebuie să avem pregătită țara pentru alegerile parlamentare din anul viitor”, a menționat Sandu. Detalii AICI.

07:35

Până acum, instituția electorală a prelucrat 99,68% din totalul proceselor-verbale. Acestea arată că Maia Sandu a acumulat 55,35% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo – 44,65%.

06:37

Maia Sandu conduce în cursa pentru un nou mandat prezidențial, acumulând 55,26% din voturi după prelucrarea a 99,55% din procesele-verbale, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 44,74%.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

Menționăm că instituția electorală continuă să prelucreze procesele verbale din străinătate. Până acum au fost prelucrate 95,67%.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

00:05

Maia Sandu conduce cu 52% din voturi după procesarea a 95.49% din procesele verbale.

4 noiembrie/00:00

Distribuția voturilor exprimate în interiorul țării (fără Diaspora):

Alexandr Stoianoglo – 51.19% (692533 voturi)

Maia Sandu – 48.81% (660226 voturi)

23:45

După procesarea a 95,31% din procesele verbale, Maia Sandu conduce cu 51,86% în fața lui Alexandr Stoianoglo.

23:29

Maia Sandu conduce în cursa pentru noul mandat de președinte al Republicii Moldova.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

21:25

Deputați și miniștri, în frunte cu Igor Grosu și Dorin Recean, sunt la sediul de campanie al Maiei Sandu.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

NewsMaker

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

NewsMaker

21:22

Maia Sandu a primit un buchet de trandafiri albi. „Maia Sandu președinte”, scandează echipa sa.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

23:17

Echipa Maiei Sandu începe să sărbătorească. Atmosferă de învingători la sediul de campanie al candidatei PAS. „Astăzi democrația Moldovei a învins”, a declarat pentru NM Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

23:08

După verifcarea a 90% din procesele-verbale, candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, conduce scorul, acumulând 50,81% din sufragii. Actuala președintă Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 49,19%

23:00

Candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a făcut un apel la calm, indiferent de rezultatele alegerilor.

„Apar primele rezultate, și vă îndemn să păstrăm calmul, indiferent de cifrele afișate. Votul fiecăruia merită respect, iar democrația înseamnă, în primul rând – maturitate în fața rezultatului. Sper sincer ca de acum înainte să punem capăt urii și dezbinării care ne-au fost impuse. Chem fiecare cetățean să privească dincolo de interese înguste, iar mass-media și ONG-urile afiliate puterii să-și regăsească vocația de a informa obiectiv societatea, renunțând la manipularea, isterizarea și dezbinarea artificială a societății”, a declarata Stoianoglo.

Politicianul s-a adresat și corpului diplomatic, acreditat la Chișinău, să trateze cu maximă prudență, obiectivitate și echilibru această etapă sensibilă. ”Moldova are nevoie de pace, nu de tensiuni artificiale”, mai spune Stoianoglo.

22:30 Primele rezultate

Urmăriți aici LIVE rezultatele.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte  Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte  Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte  Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte  Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte  Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte  Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

22:15

Primele rezultate: după procesarea a 1744 din cele 2219 procese-verbale sau 1,06 milioane de voturi, Alexandr Stoianoglo are un scor de 51.88% (560938 voturi) și Maia Sandu are un scor de 48.14% (521048).

22:07

CEC: Și-au prelungit programul cu o oră secțiile de votare din: Moscova, Tel Aviv, Brașov, Constanța,  Kaiserslautern. Toate secțiile de votare din Moldova s-au închis.

22:00

Comisia Electorală Centrală prezintă primele rezultate ale turului II al alegerilor prezidențiale. NM transmite în direct evenimentul.

21:54

21:37

„Participarea crește în secțiile de vot din Statele Unite! Cetățenii din diasporă sunt așteptați să participe activ și să contribuie la viitorul Republicii Moldova. Fiecare vot contează, iar prezența fiecăruia dintre voi face diferența!

Invităm toți membrii diasporei din SUA să-și exercite dreptul de vot în orașele: New York, Boston, Washington DC, Asheville, Orlando, Atlanta, Pensacola, Miami, Minneapolis, Chicago, Dallas, Denver, Seattle, Sacramento și Las Vegas.

Haideți să ne mobilizăm și să arătăm puterea comunității noastre!”, anunță Ministerul de Externe.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

21:15

Prima reacție a candidatului Alexandr Stoianoglo după închiderea secțiilor de vot din țară.

„Astăzi Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei. Votul vostru a șters granițele dintre oraș și sat, nord și sud, est și vest. Iar prezența viastră masivă la urne e o dovadă că Moldova nu e doar un punct pe hartă, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său. Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare și încrederea pe care ați investit-o în acest proces democratic. Fiecare alegător care a intrat în secția de votare a scris un capitol în destinul acestei țări. Începe numărarea voturilor – momentul adevărului în care fiecare vot capătă greutate și definește direcția noastră de mai departe. Vă mulțumesc!”

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

21:10

Prima declarație a Maiei Sandu după închiderea secțiilor de vot din țară.

„Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot, din toate localitățile din țară. Le mulțumesc în special chișinăuienilor, care au participat într-un număr mare astăzi la vot. Vreau să le mulțumesc și tinerilor care au stabilit un record de participare la vot astăzi. Le mulțumesc cetățenilor din afara țării, care au dat dovadă de o mobilizare excepțională. În multe secții din afara țării continuă procesul de votare, vă îndemn să mergeți la vot cei care încă nu au reușit. Vreau să îi mulțumesc domnului Constantin Cojocari, care la 105 ani a mers de la Chișinău în localitatea de baștină ca să voteze. Fac un apel către toți lucrătorii din secțiile de votare, indiferent de candidatul pe care îl reprezintă – să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor. Vă mulțumesc!”

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

20:34

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor adresa alegătorilor la ora 21:00Maia Sandu va susține un briefing de la sediul de campanie Digital Park, iar Alexandr Stoianoglo – de la sediul PSRM. NewsMaker va difuza live ambele adresări.

20:12 

Până la ora 20.00, ora R. Moldova, la secțiile de votare din străinătate au votat peste 300 de mii de cetățeni, record absolut în istoria scrutinelor din țara noastră.


19:08

CEC: Alerte cu bombă la secții de votare din: Brașov, București, Frankfurt, Kaiserslautern, Northampton, Liverpool, Varnița (2 secții).

Angelica Caraman, președinta CEC: Doar secțiile de votare din Kaiserslautern, Brașov și București și-au reluat activitatea, după verificările de rigoare și s-a demonstrat că procesul este sigur pentru alegători și funcționarii electorali. Pentru secția de votare din Liverpool, este imposibilă prelungirea votării în locația respectivă”.

18:45

Prim-ministrul Dorin Recean: „Guvernul este pregătit pentru încercări de destabilizare”

„După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor. Fiecare vot contează. Vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională și continuați să votați!”, a menționat prim-ministrul țării.

18:30

Alertă cu bombă la o secție de votare din Varnița

Diana Fetco: „Confirm. Poliția califică asta drept o formă de a discredita procesul electoral și de a epuiza instituțiile statului. Amintim că orice cetățean are dreptul să-și exercite dreptul la vot, iar fiecare verificare a oamenilor legii, care de altfel este una obligatorie pentru a asigura securitatea oamenilor, consumă resursele statului și creează deranj cetățenilor”.

18:22

Cu puțin timp în urmă a parvenit un apel telefonic la 112, prin care Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia. „Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot. În același timp precizăm că, de fiecare dată, oamenii legii sunt obligați să reacționeze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetățenilor. Îi îndemnăm pe cei care intenționat provoacă instituțiile statului – să se abțină de la astfel de gesturi și să permită desfășurarea corectă a scrutinului electoral, exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean și evitarea inutilă de consum a resurselor”, comunică Poliția.

18:00

Numărul votanților în cel de-al doilea tur de scrutin a trecut de 1,5 milioane de alegători, potrivit datelor CEC, prezentate în regim real. Prezența la vot, în jurul orei 18:00, a depășit 50%.

17:34

Comisia Electorală Centrală informează că la secția de votare nr. 38/24 din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, la ora 18.55 (ora locală) au fost epuizate cele 500 de buletine de vot distribuite pentru acest scrutin.

17:28 

16:53

Poliția a anunțat că a fost sesizată, în seara zilei de 2 noiembrie, de un bărbat de 68 de ani din raionul Drochia precum că i-au fost propuși bani lui și soției sale pentru a vota pe 3 noiembrie împotriva unui candidat electoral.

„Propunerea a venit din partea unei femei de 43 de ani, din aceeași localitate. Aceasta nu s-a limitat doar la propunere, astăzi dimineață a venit acasă la cei doi și le-a oferit 1600 de lei bărbatului și 2700 de lei soției sale”, au adăugat polițiștii, pe 3 noiembrie.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală, iar în timpul perchezițiilor autorizate la domiciliul acesteia au fost depistați circa 24 000 de lei, liste ale persoanelor remunerate pentru a vota împotriva unui candidat electoral, pliante, mesaje care confirmă implicarea ei în aceste ilegalități, dar și alte probe relevante cauzei penale.

Femeia a fost reținută pentru 72 de ore.

16:49

Asociația Promo-LEX a raportat noi incidente înregistrate în secțiile de votare. În unele cazuri s-au găsit persoane decedate în listele electorale, în altele s-a votat fără un act de identitate. A fost și un caz în care unui alegător i s-au înmânat două buletine de vot, din greșeală. Acesta a votat pe ambele buletine. Detalii AICI.

16:26

Comisia Electorală Centrală a raportat că, până la ora 16:00, la urne s-au prezentat peste 1 ml. 285 mii de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 43%. În turul I de scrutin din 20 octombrie, până la această oră au votat peste 1 milion 143 mii de­­­­­­­­­­­­­­­­ alegători sau 39,4% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

Comisia a anunțat că două secții de votare din afara țării care și-au încheiat activitatea, cea de la Tokyo (Japonia) și Beijing (Republica Populară Chineză). În aceste două secții și-au exercitat dreptul la vot 84 și, respectiv, 43 de alegători.

Către ora 16:00 au fost deschise, fără impedimente, toate secțiile de votare de pe coasta estică a Statelor Unite ale Americii.

16:03

Pe 3 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, Agenția Servicii Publice a eliberat 251 de buletine de identitate provizorii și distribuit 973 de buletine de identitate deja confecționate. Detalii AICI.

15:58 

Record de votanți.

Până la ora 15:30 au participat la vot 41% din alegători. În turul II al scrutinului prezidențial din 2020, până la această oră, participau la vot 39%.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

15:48

Peste 201 000 de moldoveni din diaspora au votat până la această oră.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

15:30

Zeci de cetățeni ai Republicii Moldova din Viena așteaptă în rând pentru a vota.

15:29

Compania sociologică iData a prezentat date care vizează prezența la vot în diaspora.

Dacă către ora 12:30 în turul II al alegerilor prezidențiale din 2020 s-au prezentat la urne 79 900 de alegători, atunci în turul II din 2024 s-au prezentat 94 000 de alegători.

Potrivit companiei, către ora 15:00, în turul II al scrutinului prezidențial din 2020 s-au prezentat la urme 148 000 de alegători, în 2024 – 178 000 de alegători.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

15:25

Până la această oră și-au exercitat dreptul la vot peste 40% din alegători sau mai mult de 1 201 809 de votanți.

În afara țării au votat peste 189 200 de mii de alegători.

15:10

Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova difuzează noi imagini live de pe podul care unește orașele Râbnița și Rezina.

14:58

Zeci de cetățeni ai Republicii Moldova de la București își așteaptă rândul pentru a vota. Imaginile au fost transmise redacției NewsMaker de către o cititoare.

14:52

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a anunțat că în dimineața zilei de 3 noiembrie a avut loc un incident de securitate cibernetică, care a afectat temporar disponibilitatea site-ului www.voteaza.md, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Detalii AICI.

14:26

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că participarea în turul II a unui număr sporit de alegători din stânga Nistrului are loc pentru că aceștia ar fi fost „forțați, manipulați, corupți și șantajați” să o facă de către autoritățile neconstituționale de acolo. Oficialul a menționat că oamenii legii vor documenta toate cazurile de corupere a alegătorilor sau transportare organizată. În același timp, Grosu a spus că și peste hotare conaționalii noștri ar fi transportați cu avioane charter la secțiile de votare din Minsk, Baku și Istanbul. Detalii AICI.

14:01

Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află pe podul care unește orașele Râbnița și Rezina și difuzează imagini live de la fața locului.

14:00

Locuitorii regiunii transnistrene nu pot ajunge cu automobilele la Rezina ca să-și exercite dreptul la vot pe motiv că o persoană care se află pe podul care unește orașele Râbnița și Rezina deține o cutie suspectă și refuză să dezvăluie conținutul acesteia. Informația a fost comunicată, pentru NewsMaker, de către șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco. Se menționează că traficul în zonă își va relua activitatea după ce serviciile specializate din cadrul Inspectoratului vor verifica toate circumstanțele cazului. Detalii AICI.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

Poliția Republicii Moldova

Ce spun locuitorii regiunii transnistrene despre blocajul de pe podul Rîbnița-Rezina vedeți în imaginile de mai jos:

13:40

Comisia Electorală Centrală a raportat o prezență la vot de aproximativ 30% (peste 850 mii de cetățeni) până la ora 13:00 în turul II. Participarea este mai mare decât în primul tur, când au votat circa 685 000 de persoane până la aceeași oră.

În străinătate, numărul cel mai mare de votanți s-a înregistrat la Moscova, București și Brescia.

Până la această oră au fost semnalate 52 de cazuri de încălcări, printre care agitația electorală interzisă, fotografierea buletinelor de vot și transportarea organizată a alegătorilor. În ultimul caz, autoritățile ar deține indicii despre transportarea organizată a alegătorilor pe cale terestră și aeriană către secțiile de votare din Rusia, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Sunt semnalate încălcări în acest sens și pe teritoriul național.

Potrivit ultimelor date, în total, și-au exprimat peste 33% din alegători. Detalii AICI.

13:01

Locuitorii din regiunea transnistreană care votează la Rezina au declarat unui corespondent NewsMaker că le este dificil să ajungă la secțiile de vot. Ei susțin că mașinile nu sunt lăsate să treacă și ei merg pe jos. Unele persoane au menționat că au așteptat trei ore pe podul care unește orașele Râbnița și Rezina.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

12:40

Până la această oră și-au exercitat peste 27% din votanți sau mai mult de 792 de mii de alegători.

În afara țării au votat peste 100 de mii de alegători.

12:17

Presa de la Tiraspol a publicat imagini cu cozile de pe podul care unește orașele Râbnița și Rezina.

12:16

Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la un nou mandat prezidențial, și-a exercitat dreptul la vot. În timpul unor declarații pentru jurnaliști, ea a îndemnat cetățenii să participe activ la alegeri. Totodată, Sandu a menționat că „hoții vor să ne cumpere votul” și a adăugat că „puterea oamenilor este infinit mai mare”. Detalii AICI.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

NewsMaker

11:59

Câțiva moldoveni din Italia au încins o horă chiar lângă secția de votare. Este vorba despre cetățenii Republicii Moldova stabiliți în comuna Limone sul Garda, provincia Brescia, care au venit să voteze la secția din Trento. S-au încins în horă și moldovenii din Tel Aviv. „Nu există alegeri fără horă!”, a comunicat Ambasada Republicii Moldova din Israel. VIDEO aici.

11:56

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, și-a exprimat votul în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Politicianul s-a arătat nemulțumit, în timpul unor declarații de presă, de situația din Republica Moldova, menționând că există șanse „foarte mari” pentru a schimba lucrurile. Detalii AICI.

11:35

Prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat votul pentru turul II al alegerilor prezidențiale. Șeful Guvernului a declarat că Republica Moldova se află sub atac din partea grupărilor criminale care corup alegătorii. Astfel, el a îndemnat cetățenii să meargă la secții de votare și să ofere un vot onest. Detalii AICI.

11:09

Comisia Electorală Centrală a informat că a primit semnalări „despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor”. Între timp, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 11 incidente legate de procesul electoral până la ora 10:00. Printre acestea se numără fotografierea buletinelor de vot, agitația electorală interzisă și transportarea organizată a alegătorilor.

Asociația Promo-LEX a documentat 141 de cazuri de încălcări, dintre care 109 au fost confirmate, inclusiv incidente legate de prezența nejustificată a persoanelor în incinta secțiilor de votare și încălcarea secretului votului. Cu privire la transportarea organizată a alegătorilor, Asociația a raportat că un asemenea caz a fost înregistrat în Turcia. Incidentul a fost observat în jurul orei 7:50, când un vehicul cu număr de înmatriculare moldovenesc a fost văzut în apropierea unei secții de votare, din care au coborât cel puțin patru alegători. Detalii AICI.

10:29

În preajma secțiilor de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, unde are loc turul II al alegerilor prezidențiale, vor fi prezenți mai mulți polițiști decât în primul tur. Măsura a fost luată pentru a asigura siguranța cetățenilor. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru NewsMaker. Detalii AICI.

10:28

Comisia Electorală Centrală a raportat o prezență la vot de 10,58% până la ora 10:00 în turul II al alegerilor prezidențiale. Comparativ cu turul I, unde rata de participare era de puțin peste 7% la aceeași oră, această creștere evidențiază o mobilizare mai mare a alegătorilor. Cele mai ridicate rate de participare s-au înregistrat în circumscripția electorală Rezina, cu peste 12%. La secțiile din străinătate, aproape 30 000 de moldoveni și-au exprimat votul. Au fost raportate aglomerații la secțiile de vot din Turcia, Federația Rusă și Italia. Potrivit ultimelor date, până la această oră au votat 13,09% din alegători sau peste 363 de mii de persoane. Detalii AICI.

10:26

Cozi tot mai mari la Varnița, acolo unde votează locuitorii domiciliați în stânga Nistrului.

10:00

Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, și-a exercitat dreptul la vot, declarând că a votat pentru o „Moldovă liberă, stabilă și prosperă”. În timpul unor declarații pentru jurnaliști, el a abordat și subiectul transportului moldovenilor din Rusia în Moldova pentru a vota la scrutinul prezidențial, afirmând că organele competente ar trebui să evalueze legalitatea acțiunilor respective. De asemenea, el a comentat ancheta TV8 despre o presupusă vacanță achitată de un apropiat a lui Ilan Șor. Detalii AICI.

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

Facebook/Alexandru Stoianoglo – candidat al poporului

09:35

Coadă la secția de votare din Varnița. Corespondentul NewsMaker Nicolai Paholinițchi s-a aflat în dimineața de 3 noiembrie la Varnița și a difuzat imagini live de la fața locului. Video AICI.

09:30

Alegeri prezidențiale 2024, turul II: moldovenii aleg viitorul președinte 

09:00

Agenția de presă belarusă Belta a scris, în dimineața zilei de 3 noiembrie, că mai mulți moldoveni aflați în Rusia au mers „din contul lor” spre Minsk, Baku și Chișinău pentru a vota în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Agenția a adăugat că „secțiile de votare din Moscova nu pot face față numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidențiale”. Între timp, puțin după ora 7, agenția de presă din Rusia „Ria Novosti” a scris că rândul de la ambasada din Moscova „s-a întins pe aproximativ 200 de metri” și că mulți moldoveni se află acolo „de dimineața devreme”.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu această situație. Anterior, cu referire la scrutinul din 20 octombrie, Chișinăul a declarat că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial și că acesta este rezultatul „încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor”. Detalii AICI.

07:25

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că primii care au votat la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie sunt 11 turiști moldoveni. Aceștia și-au exercitat votul în Japonia, Tokyo. Detalii AICI.

Știrea inițială

2 424 de observatori naționali și internaționali monitorizează alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. 

Potrivit Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. Nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. Continuarea agitației electorale de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 3000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 5000 de lei la 7500 lei aplicată persoanei juridice.

Precizăm că la alegerile prezidențiale din Moldova din 20 octombrie, niciunul dintre cei 11 candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi. Președinta în funcție, Maia Sandu, care candidează pentru al doilea mandat, a obținut 42,49% din voturi. Candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,95%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: