The New York Times

Alegeri prezidențiale în SUA: Donald Trump și Kamala Harris, într-o cursă urmărită de întreaga lume

America își alege președintele. Aproape jumătate dintre alegători au votat deja prin corespondență. Deși numărătoarea s-ar putea încheia până joi, probabilele contestații și renumărări ar putea prelungi așteptarea unui rezultat cu zile sau săptămâni la rând, transmite BBC.

În afară de Harris și Trump, cursa prezidențială îi mai include pe profesorul și activistul progresist Cornel West (independent), doctorița Jill Stein (Partidul Verde) și activistul Chase Oliver (Partidul Libertarian). Alți câțiva candidați terți au acces la vot în unele state, dar nu suficient pentru a obține cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga președinția, ei provenind din formațiuni dintre cele mai diverse, precum Partidul Solidarității Americane, Partidul Constituției, Partidul American Independent sau Partidul pentru Socialism și Eliberare.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale va servi un mandat de patru ani la Casa Albă, începând din ianuarie 2025.

În afară de președinte, alegătorii americani vor alege o mare parte dintre membrii Congresului, precum și unii guvernatori și aleși locali. Astfel, americanii își vor da votul pentru toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 34 din cele 100 de locuri din Senatul Statelor Unite. De asemenea, treisprezece guvernări de stat și teritoriale și numeroase poziții în administrațiii statale și locale vor fi scoase la bătaie în acest an.

Ciclul electoral din 2024 din SUA este estimat a fi cel mai scump din istorie, cheltuielile estimate ajungând la aproximativ 15,9 miliarde de dolari. Aceasta depășește recordul anterior de 15,1 miliarde de dolari cheltuiți în ciclul electoral din 2020. Factorii care au contribuit la aceste sume record includ inflația și influența din ce în ce mai mare a super-PAC-urilor, comitetele de acțiune politică, și a grupurilor externe, doar aceste entități fiind așteptate să contribuie cu peste 5 miliarde de dolari la actuala campanie electorală.

Câștigătorii scrutinului pentru Casa Albă – respectiv al 47-lea președinte și al 50-lea vicepreședinte al Statelor Unite – urmează să fie inaugurați pe 20 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: