Alegerile prezidențiale rămân pe 20 octombrie. CC a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Voronin și Caraman
Full Article 3 minutes read

Alegerile prezidențiale rămân pe 20 octombrie. CC a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Voronin și Caraman

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Vladimir Voronin și Diana Caraman, nemulțumiți de data alegerilor prezidențiale. Deputații sunt de părere că alegerile trebuie organizate în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova. Pe 16 septembrie, Curtea a evidențiat că „procedura de alegere a noului președinte trebuie să înceapă până la expirarea mandatului președintelui în exercițiu” și a declarat ca fiind inadmisibilă sesizarea celor doi deputați. 

„Astăzi, Curtea Constituțională s-a pronunțat printr-o decizie de inadmisibilitate cu privire la o sesizare formulată de doi deputați din Parlament”, a anunțat președinte Curții Constituționale Domnica Manole în timpul unor declarații de presă.

Manole a precizat că pretențiile deputaților au vizat texte din Codul Electoral ale căror dispoziții stabilesc faptul că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție. De asemenea, deputații au mai contestat hotărârea Parlamentului care stabilește că data de 20 octombrie 2024 este data alegerilor prezidențiale.

Potrivit șefiei Curții Constituționale, Vladimir Voronin și Diana Caraman sunt de părere că alegerile trebuie organizate în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova.

În decizie, Curtea a subliniat că „procedura de alegere a noului președinte trebuie să înceapă în timp util, adică până la expirarea mandatului președintelui în exercițiu”. Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat sesizarea celor doi deputați ca fiind inadmisibilă.

Menționăm, pe 16 septembrie, Partidul Comuniștilor a emis un comunicat de presă vorbind despre „așteptările” deputaților Vladimir Voronin și Diana Caraman, în calitate de autori ai sesizării, referitoare la soluționarea cauzei. „Ne dorim, totuși, ca examinarea sesizării să se realizeze în regim de urgență, astfel încât Curtea Constituțională să poată pronunța o hotărâre înainte de începerea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial stabilit pentru data de 20 octombrie 2024, conform hotărârii Parlamentului. Această solicitare de urgență vine în contextul prevederilor constituționale, în special art. 90 alin. (4) din Constituție, pe care considerăm că trebuie să le respectăm și să le clarificăm, pentru a evita orice neclarități sau interpretări eronate”, se arată în comunicatul Partidului.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura pe 20 octombrie. Concomitent va avea loc referendumul constituțional privind integrarea europeană.

Pe 22 august curent, deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman au solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea unei prevederi din Codul Electoral și Hotărârea Parlamentului prin care a fost stabilită data alegerilor prezidențiale. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: