Diana Caraman

Alegerile prezidențiale rămân pe 20 octombrie. CC a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Voronin și Caraman

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Vladimir Voronin și Diana Caraman, nemulțumiți de data alegerilor prezidențiale. Deputații sunt de părere că alegerile trebuie organizate în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova. Pe 16 septembrie, Curtea a evidențiat că „procedura de alegere a noului președinte trebuie să înceapă până la expirarea mandatului președintelui în exercițiu” și a declarat ca fiind inadmisibilă sesizarea celor doi deputați. 

„Astăzi, Curtea Constituțională s-a pronunțat printr-o decizie de inadmisibilitate cu privire la o sesizare formulată de doi deputați din Parlament”, a anunțat președinte Curții Constituționale Domnica Manole în timpul unor declarații de presă.

Manole a precizat că pretențiile deputaților au vizat texte din Codul Electoral ale căror dispoziții stabilesc faptul că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție. De asemenea, deputații au mai contestat hotărârea Parlamentului care stabilește că data de 20 octombrie 2024 este data alegerilor prezidențiale.

Potrivit șefiei Curții Constituționale, Vladimir Voronin și Diana Caraman sunt de părere că alegerile trebuie organizate în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova.

În decizie, Curtea a subliniat că „procedura de alegere a noului președinte trebuie să înceapă în timp util, adică până la expirarea mandatului președintelui în exercițiu”. Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat sesizarea celor doi deputați ca fiind inadmisibilă.

Menționăm, pe 16 septembrie, Partidul Comuniștilor a emis un comunicat de presă vorbind despre „așteptările” deputaților Vladimir Voronin și Diana Caraman, în calitate de autori ai sesizării, referitoare la soluționarea cauzei. „Ne dorim, totuși, ca examinarea sesizării să se realizeze în regim de urgență, astfel încât Curtea Constituțională să poată pronunța o hotărâre înainte de începerea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial stabilit pentru data de 20 octombrie 2024, conform hotărârii Parlamentului. Această solicitare de urgență vine în contextul prevederilor constituționale, în special art. 90 alin. (4) din Constituție, pe care considerăm că trebuie să le respectăm și să le clarificăm, pentru a evita orice neclarități sau interpretări eronate”, se arată în comunicatul Partidului.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura pe 20 octombrie. Concomitent va avea loc referendumul constituțional privind integrarea europeană.

Pe 22 august curent, deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman au solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea unei prevederi din Codul Electoral și Hotărârea Parlamentului prin care a fost stabilită data alegerilor prezidențiale. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: