Poliția de Frontieră

Alerte de călătorie pentru moldoveni în Uzbekistan, Armenia și Turkmenistan

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis alerte de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova în Republica Uzbekistan, Republica Armenia și Turkmenistan. Acestea au fost actualizate la 30 septembrie 2020.

????????? ??????????
În conformitate cu decizia Comisiei Republicane Speciale a Republicii Uzbekistan, începând cu ? ????????? ????, cetățenii străini vor putea intra în Republica Uzbekistan prin punctele de control avia, feroviar și auto. Condițiile pentru cetățenii străini care sosesc pe calea aeriană sunt următoarele:

– cetățenii străini care sosesc din țările care fac parte din „zona roșie”, precum și din „zona galbenă”, pot intra pe teritoriul Republicii Uzbekistan doar dacă prezintă testul negativ COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat cu cel târziu 72 ore înainte de traversarea frontierei (în limba rusă sau engleză) și completează un formular de angajament în vederea autoizolării la domiciliu pentru perioada de 14 zile (în zone de carantină sau hoteluri, cu achitarea cheltuielilor necesare). În absența unui rezultat negativ al testului (prin metoda PCR), pasagerilor curselor avia li se va refuza check-inul pentru zbor.

– cetățenii străini care sosesc din țările care fac parte din „zona verde” (cu excepția pasagerilor care prezinte simptome de COVID-19) cerințele de carantină nu se vor aplica.

– cetățenii străini care intră în Republica Uzbekistan prin punctele de control auto și pietonale la hotarul cu Republica Kazahstan, Turkmenistan, Republica Tadjikistan și Republica Islamică Afganistan sunt obligați să se conformeze condițiilor aplicate cetățenilor care sosesc din țările care fac parte din „zona roșie”.

????????? ???????
Guvernul Republicii Armenia a instituit regimul de carantină până la ?? ???????? ????, cu păstrarea restricțiilor de intrare pentru cetățenii străini și apatrizi. Sunt exceptate de la interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Armenia, cu condiția autoizolării (14 zile) și efectuării testului PCR, următoarele categorii de persoane: membrii echipajelor aeronavelor, șoferii/mecanicii de locomotivă care efectuează transport internațional de marfă, reprezentanții misiunilor diplomatice, ai birourilor consulare și personalului organizațiilor internaționale, precum și a membrilor de familie ai acestora, în cazul decesului – rudele apropiate ale persoanei decedate (părinte, soț, copil, soră, frate).

????????????
În legătură cu situația epidemiologică din Turkmenistan și a prevenirii răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19, restricțiile de trecere a frontierei de stat pentru cetățenii străini au fost prelungite până la ?? ????????? ????.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: