După ședința Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu s-a referit la combaterea acțiunilor cu caracter terorist de pe teritoriul țării. Șefa statului a anunțat că alertele cu bombă din ultima perioadă au vizat cel mai mult instanțele de judecată – „având ca scop tergiversarea ședințelor”. Sandu a declarat că SIS și MAI au pregătit un mecanism de estimare a riscurilor, totodată pe partea legislativă vor fi înăsprite pedepsele pentru autorii alertelor.
„Știm că numărul alertelor este în creștere. Scopul lor este de a induce anxietate în societate și acest lucru este făcut de elemente care vor să destabilizeze situația din țară, dar vedem aici și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată. Dacă e să analizăm numărul instituțiilor vizate de aceste alerte, cele mai multe au vizat instanțele de judecată și au ca scop tergiversarea ședințelor de judecată”, a precizat Sandu.
Astfel, șefa statului a anunțat că Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne au pregătit un mecanism comun de estimare a riscurilor.
„Un mecanism cu trei nivele de alertă, care va permite să evalueze aceste riscuri și, respectiv, să se intervină în funcție de evaluare. Evident că MAI și SIS vor aplica aceste proceduri mai puțin invazive în funcție de evaluarea riscurilor, dar fără ca să se facă compromisuri în raport cu securitatea cetățenilor”, a comunicat președinta.
Totodată, Maia Sandu a ținut să precizeze că „și pe partea legislativă vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care comit asemenea infracțiuni”.
De menționat că Moldova a fost invadată de alerte false cu bombă. Pe 29 august curent, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a anunțat că de la începutul anului, în Republica Moldova au parvenit 148 de alerte false cu bombă. Pentru verificarea informațiilor au fost cheltuite peste 2,26 mln lei.
Amintim că Procuratura Generală a anunțat pe 25 august despre pornirea urmăririi penale pentru acte de terorist. De asemenea, Ministerul de Interne a propus înăsprirea sancțiunilor pentru alertele false cu bombă.
Potrivit notei informative a MAI, dacă până în prezent anunțul cu bombă era pedepsit cu până la 2 ani de închisoare, propunerea de modificare a Codului Penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!