„Am aflat din presă”. Vladimir Voronin, despre boicotarea alegerilor de la Bălți de către candidatul BCS Alexander Nesterovschi
Full Article 3 minutes read

„Am aflat din presă”. Vladimir Voronin, despre boicotarea alegerilor de la Bălți de către candidatul BCS Alexander Nesterovschi

Liderul Partidului Comuniștilor (PCRM) și unul dintre liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vladimir Voronin, a declarat că Partidul Socialiștilor (PSRM) nu s-a consultat cu comuniștii cu privire la desemnarea lui Alexander Nesterovschi în calitate de candidat la funcţia de primar al municipiului Bălţi. Voronin a mai spus că PCRM nu au știut nici de retragerea din cursa electorală a acestuia. Declarațiile au fost făcute de liderul comuniștilor la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, din 7 decembrie.

Vladimir Voronin a menționat că Nesterovschi a fost oficial candidatul BCS, însă „neoficial” – al  PSRM.

„Consultațiile cu noi referitor la candidaturile acestuia au fost limitate la semnarea deciziei Blocului. Noi am spus că nu înaintăm pe nimeni și ei atunci au venit cu această candidatură. De când suntem în bloc, am semnat actele pentru numirea lui Nesterovschi. Ce a anunțat Nesterovschi ieri, am aflat tot din presă. Așa sunt realitățile. Este vorba despre atitudinea oamenilor care se autointitulează politicieni. Se numesc politicieni, nu spun ca sunt politicieni. Mă refer la cei care au prezentat candidații, propuneri (…) Asta înseamnă că vorbim despre Dodon”, a mai spus Voronin.

Vladimir Voronin a mai menționat că PCRM nu nominalizează candidați care nu pot obține rezultate reale.

„Pentru a lupta cu orice preț pentru aceste posturi, trebuie să prevezi cum se va termina și pe ce te bazezi în această luptă. Noi procedăm așa. Nu nominalizăm pe nimeni dacă nu vedem în el un candidat real care să dea rezultate bune. De ce să batem capul la oameni, dați-le pace. De ce să păcăliți oamenii în zadar”, a declarat Voronin.

Amintim că Alexandr Nesterovschi, care urma să se dueleze în turul doi al alegerilor pentru Primăria Bălți, a anunțat în data de 7 decembrie că boicotează campania electorală.

„M-am consultat cu președintele PSRM, Igor Dodon, și colegii mei de partid, și toți avem aceeași părere: aceste alegeri sunt discreditate și nu au legitimitate morală, politică sau juridică”, a spus Nesterovschi.

Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 19 decembrie 2021 desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Drept urmare, după excluderea Marinei Tauber din cursă, înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Pe 6 decembrie, Boris Marcoci, candidatul PAS, care era următorul pe listă, a anunțat că se retrage din cursă „pentru a evita orice speculaţii”.

Pe de altă parte, candidatul independent la funcția de primar al mun. Bălți Nicolai Grigorișin a declarat că este pregătit pentru cel de-al doilea tur de scrutin. În cadrul unei intervenții din 7 decembrie, acesta a menționat că, potrivit organului electoral, niciunul dintre concurenții electorali, deocamdată, nu a renunțat în mod oficial la cursă.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: