Ambasada SUA a comentat decizia Consiliului European de a oferi Moldovei statutul de candidat pentru aderarea la UE
Full Article 3 minutes read

Ambasada SUA a comentat decizia Consiliului European de a oferi Moldovei statutul de candidat pentru aderarea la UE

Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova a venit cu un mesaj în urma deciziei din 23 iunie a Consiliului European de a acorda țării noastre statutul de candidat pentru aderarea la UE. SUA salută decizia Consiliului și menționează că va susține Moldova să avanseze în procesele de integrare cu Europa.

Pe 25 iunie, reprezentanții Ambasadei SUA au publicat o declarație cu referire la statutul Republicii Moldova, acordat de șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr.

„Ambasada SUA salută decizia unanimă a Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova și angajamentul guvernului față de reforme care avansează procesele de integrare cu Europa și lumea liberă”, se arată în declarația SUA.

***

Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. Aceasta s-a întâmplat pe 23 iunie, la Bruxelles, după ce a avut loc reuniunea Consiliului European. Șefii de stat şi de guvern din țările UE au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.

De menționat că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița. Cu o zi înainte, pe 2 martie, și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. O cerere similară a depus și Georgia, pe 3 martie.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova și Ucrainei de a deveni state membre ale UE. În cazul Georgiei s-a menționat că țara trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul.

În ajunul summit-ului Consiliului European, „Barometrul European” a publicat rezultatele unui nou sondaj de opinie, potrivit căruia 58 la sută din populația UE susțin aderarea noilor țări la Uniunea Europeană. În același timp, 65 la sută consideră calitatea de membru al UE un avantaj, iar 80% susțin sancțiunile împotriva Rusiei.

NM a decis să clarifice, ce va câștiga economia moldovenească din statutul de țară candidat la aderarea la UE, dacă Republica Moldova va avea un acces mai mare la fonduri și dacă țara noastră va deveni mai atractivă pentru investitori. Despre toate acestea — în articolul «Теперь заживем?» („Vom trăi mai bine?”).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: